Autor Wątek: Prosty, praktyczny i SUCHY!  (Przeczytany 2676 razy)

Offline Mężczyzna diakublo

• Miasto: Szczecin, Gorzów Wlkp.
  • Na forum od: 19.01.2013
Prosty, praktyczny i SUCHY!
« 5 Lut 2013, 21:31 »
Do tej pory woziłem ze sobą kilkuosobowy duży namiot z przedsionkiem, niestety były z nim same problemy:
- waga 4kg
- za dużo materiału, suszenie było istną katorgą
- samo składanie zajmowało zbyt dużo czasu
- w trudniejszych warunkach ciężko było znaleźć odpowiednie podłoże

Zamierzam zainwestować w coś prostszego:
- może być nie duży, byle bym mógł wyprostować nogi i ułożyć sakwy
- lekki, po złożeniu nie musi być specjalnie malutki
- nieprzemakalny (gdyby nie deszcz, rosa i owady to bym spał zawsze pod gołym niebem)
- łatwy do wysuszenia
- brak konieczności przybijania do miękkiego podłoża (spanie na większych skałach, itp.)

Co do ceny to wolałbym żeby był jak najtańszy, chociaż domyślam się, że powyższe cechy są równoznaczne z większą kwotą. Ale na razie zależy mi na rozpoznaniu czy coś podobnego istnieje.
Podsumowując szukam namiotu bardzo prostego i praktycznego, bez żadnych luksusów, ma on chronić przed przemoknięciem i insektami, raczej preferuje spanie pod gołym niebem. Ale czasami i największy twardziel ulegnie^^

Oczywiście jestem otwarty na rozwiązania alternatywne, jak zrobienie takiego cuda samemu. :)

Offline Mężczyzna Daniel

• turysta licznikowy
  • Miasto: Augsburg
  • Na forum od: 16.03.2009
Odp: Prosty, praktyczny i SUCHY!
« 5 Lut 2013, 22:31 »
Dla ilu osób?
Jaka waga Cię interesuje?
Choć w przybliżeniu budżet?
Stelaż wewnętrzny, czy zewnętrzny?
Wracam do jeżdżenia.

« 5 Lut 2013, 23:18 »
Tak jak napisałem "może być nie duży, byle bym mógł wyprostować nogi i ułożyć sakwy", czyli jednoosobowy.
Waga nie więcej jak 2kg.
Budżet stoi pod znakiem zapytania bo nie orientuje się w cenach.
Co do stelażu to nie wiem, z tego co wyczytałem to zewnętrzny jest wygodniejszy.

Offline Dream Maker

• Miasto: Baile Uí Mhatháin
  • Na forum od: 11.06.2011
« 5 Lut 2013, 23:20 »
w jednoosobowym nie zmieścisz się z sakwami
Do you have a dream? I'll make this dream come true. I'm... the Dream Maker

« 6 Lut 2013, 11:51 »
Patrząc na wymiary tych namiotów i na opisy to wejdą tam 2 osoby + sporo miejsca na bagaż. Do tego biorąc pod uwagę to, że sakwy używam jako poduszki. I czy nie ma czegoś troszkę tańszego tak w okolicach 300zł?

Offline Dream Maker

« 6 Lut 2013, 12:08 »
LeśnyDziad podał fajne namioty, ale nie spełniają one Twojego kryterium
brak konieczności przybijania do miękkiego podłoża (spanie na większych skałach, itp.)

Z tego można wywnioskować, że szukasz namiotu typu igloo

Offline Mężczyzna kalyk

• Miasto: Kraków
« 6 Lut 2013, 12:18 »
Ja posiadam taki namiot i jestem z niego zadowolony:
http://allegro.pl/namiot-eureka-spitfire-solo-lekki-1-6kg-wyprz-35-i2932592209.html

Aukcja zakończy sie za 22h wiec od razu napisze, że jest to Eureka Spitfire Solo.

Nie posiadam go wystarczająco długo, aby pisać jakiś porządny test, ale co nieco mogę o nim napisać.
Plusy:
- da się w nim usiąść/przebrać
- lekki
- nie przemaka  ;D

Minusy:
- jeżeli pada deszcz przy rozkładaniu to nam pewnie trochę napada do środka
- mały przedsionek - da się tam zmieścić buty czy jakieś inne drobiazgi, ale na umieszczenie dużej sakwy to bym nie liczył. Ja się w środku zwykle mieściłem z plecakiem i wszystkimi rzeczami, więc większy przedsionek nie był konieczny.

Jeżeli konstrukcja ma być samonośna to minusem będzie również to, że potrzeba conajmniej 4 szpilek żeby go rozstawić i 6 żeby to zrobić dobrze  ;)

Jak sam szukałem namiotu to z tego co pamiętam nie mogłem nigdzie znaleźć czegoś co byłoby jednocześnie jednoosobowe, lekkie, tanie i samonośne.

Offline Drzewo

• Miasto:
  • Na forum od: 16.09.2014
« 6 Lut 2013, 13:29 »
LeśnyDziad podał fajne namioty, ale nie spełniają one Twojego kryterium
Cytat: diakublo w Wczoraj o 20:31

brak konieczności przybijania do miękkiego podłoża (spanie na większych skałach, itp.)

Jakoś nie doczytałem... Zmienia to trochę postać rzeczy. Statystycznie igloo jest cięższe (ale punktowo wyższe) od tunelu. Konstrukcja igloo wymaga wykorzystania dłuższych stelaży niż porównywalny tunel więc waga musi być wyższa. Lekkie igloo będą droższe od tunelówek.

Do 300zł nie znajdziesz nowego namiotu spełniającego jednocześnie dwa kryteria lekki(<2kg) i względnie przestronny(2os + bagaż). Sugerowałbym albo dołożyć drugie tyle i mieć pancerny sprzęt na lata(w moich linkach są namioty które rozbija się łatwo i szybko: instalujesz stelaż w tropiku i nie martwisz się o podpiętą sypialnię - jest ona chroniona przez tropik więc nawet podczas rozbijania w deszczu jest sucha). Jeśli nie chcesz dokładać to opcją jest namiot typu Hannah Troll S lub Coleman Crestline

Jeśli może być ciasny(1 os plus sakwy lub dwie lubiące się osoby) to może być też coś takiego:http://image.ceneo.pl/data/products/16472681/i-coleman-bedrock-2.jpg

« 6 Lut 2013, 13:51 »
Ten Coleman Bedrock 2, znalazłem do kupienia za 199zł. Jest on co prawda cięższy, waży 2.5kg, ale jak za tą cenę i same pozytywne opinie to aż kusi. Ten Eureka Spitfire Solo jest ciekawy, ale poza podaną aukcją, to kosztuje on 400+ zł. Także narazie Bedrock wygrywa.

Offline Mężczyzna sebekfireman

• Miasto: Trzemeszno k/Gniezna
  • Na forum od: 09.03.2011
    • http://www.rowersebek.xt.pl
« 7 Lut 2013, 10:27 »
To może trzeba iść w rozwiązanie całkowicie budżetowe i kupić zwykły namiot marketowy za 30-40 zł, który w sumie spełnia wszystkie Twoje wymagania.
Miałem trójkę (faktycznie dwójka) ważącą 1,8 kg i przez 4 lata użytkowania spisywał się bardzo dobrze i mógłbym użytkować go dalej, ale postanowiłem zejść jeszcze bardziej z wagi. W zeszłym roku kupiłem dwójkę (faktycznie jedynkę), która waży 1,4 kg.

Offline Mężczyzna boney

• Pomidor
  • Miasto: Ruda Śląska
  • Na forum od: 29.07.2011
« 7 Lut 2013, 17:35 »
Ja moge polecić jedynie to co mam. Czyli np.
http://allegro.pl/namiot-fjord-nansen-lima-2-kurier-0-szybka-wyslka-i2723571621.html

Można rozkładać w deszczu, po złożeniu spokojnie miesci sie na tylnym bagażniku , 3kg. Niby 2 osoby, ale jak dla mnie we 2 ciezko by sie bylo wyspać. Dla jednego dużego faceta w sam raz. Także nie trzeba go przybijać szpilkami. Rozkłada się dość szybko (nie porównując z tymi namiotami z decatlonu oczywiście :D) i składa także spoko. Sakwy można upchać w przedsionku, albo nawet w środku. Same plusy. Jedynie to jedno wejście jest troche lipne bo nie można zrobić sobie przeciągu. Jest wersja z dwoma wejściami i dwoma przedsionkami i warto to rozważyć.
Zapraszam ===>

Offline Dream Maker

« 7 Lut 2013, 23:29 »
Ja mam Limę 3 i w zasadzie nie mam mu nic do zarzucenie oprócz wagi.

Offline Kobieta dewunska

• Miasto: Kołobrzeg | Wrocław
  • Na forum od: 11.04.2011
« 8 Lut 2013, 10:59 »
Ja też mam Limę 3, choć model sprzed 2 lat, spisuje się na razie świetnie. W Norwegii przetrwał nawet 3 dni ulewy non stop i po dobrym rozłożeniu nie było raczej problemu z przeciekaniem. Wysycha bardzo szybko, w środku mieścimy zawsze 4 duże sakwy i 2 małe + buty, a przedsionki są dwa i oszej twierdzi, że zmieściłoby się tam po rowerze, aczkolwiek ja sobie tego nie wyobrażam. Kupiony w promocji za 250 zł. Jednak moim zdaniem on będzie za duży dla jednej osoby, chyba że w ogóle chciałbyś sobie cały rower wkładać do środka :D
Tourists don\'t know where they were yesterday, travellers don\'t know where they will be tomorrow.

Offline Dream Maker

« 8 Lut 2013, 11:33 »
przedsionki są dwa

jest jeden

oszej twierdzi, że zmieściłoby się tam po rowerze

w ten przedsionek można upchać parę butów lub sakwę - nic więcej. Jest to raczej taki mini przedsionek.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum