Autor Wątek: Szosa ze stałym przełożeniem.  (Przeczytany 1900 razy)

Offline Mężczyzna furman

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 02.09.2010
    • http://www.szybkitowar.pl
Odp: Szosa ze stałym przełożeniem.
« 1 Mar 2013, 16:46 »
Oprócz kadencji dochodzi jeszcze kwestia składania się w zakrętach. Z oczywistych powodów takiej możliwości w ostrym nie ma . Jak by dobrze pomyśleć to ostro koło ma wszystkie atrybuty roweru, na którym w górach źle się jeździ. Tracisz pod górę, tracisz w dół, szybciej się męczysz, niszczysz sobie kolana, zwiększasz ryzyko upadku....i tak dalej.
Rowery i kobiety to moje podniety
Podjazdy i dziewczyny to moje dyscypliny

Offline Mężczyzna diakublo

• Miasto: Szczecin, Gorzów Wlkp.
  • Na forum od: 19.01.2013
« 1 Mar 2013, 21:20 »
Stromy zjazd z zakrętami i nie żyjesz, albo ci się nogi połamią (przy kadencji 200+ to zawodowiec mógłby mieć problem na torówce^^), albo nie wyrobisz z prędkością i polecisz sobie niczym ślepy ptak  :icon_twisted:

Offline Mężczyzna wgrzeszkowiak

• Miasto:
  • Na forum od: 11.01.2013
« 2 Mar 2013, 11:20 »
NIGDY nie miałem takiego problemu, a na OK swoje w życiu przejeździłem - wszystko sprowadza się do tego, żeby pamiętać o unikaniu przesadnego rozpędzania się.

Nie napisałem, że OK jest dla każdego lepsze, ale jeżeli Kolega jest zdecydowany spróbować, to nie widzę przeszkód - w najgorszym wypadku zrezygnuje, dramatu nie będzie.

Nie opowiadaj bajek. Przy przełożeniu jakie proponowałeś (itd.)
Z łaski swojej odpuść ten ton - napisałem bardzo wyraźnie, że na zjazdach u niektórych może pojawić się problem.
« Ostatnia zmiana: 2 Mar 2013, 11:36 wgrzeszkowiak »

Offline Mężczyzna Mariusz

• Jestem, jaki jestem...
  • Miasto: Leszno
  • Na forum od: 18.02.2012
« 2 Mar 2013, 13:41 »
Tak czytam Twoje wypowiedzi na forum,rzuciłem okiem na bloga gdzie zamieszczasz artykuły,często dziwnie znajome dla mnie,żywcem kopiowane z innych portali.
Często też w swoich wypowiedziach używasz zwrotu,"...ja już w swoim życiu wiele..."jako podkreślenie swojego dużego doświadczenia rowerowego.Proszę Cię bardzo odpowiedz nam kiedy udało się Tobie nabyć aż tak duże doświadczenie rowerowe? Przecież jeszcze przed chwilą,zanim wykasowałeś,profil forumowy określał Twój wiek na osiemnaście lat...
« Ostatnia zmiana: 2 Mar 2013, 13:52 Mariusz »
W dobie internetu każdy kreuje swój wizerunek, tak jak chciałby, by widzieli go inni...
Każdy jest tu seksbombą, póki ma top fejs i konto, plastikowe lale nadymane jak ponton,
Ukryci za nickiem, poznają się jednym klikiem, bajerują się zamiast słowem plikiem...  
A trików jest bez liku, tą albo tą, która lepszy robi dzióbek na fejsiku...Ulepieni jak z plastiku, takich ludzi jest bez liku, żyj naprawdę, nie w wirtualnym cyrku...     Mesajah

• Miasto:
« 2 Mar 2013, 15:36 »
Słucham, jakie 18 lat? Zapewniam Cię, że takiej informacji nie podawałem :lol:

A jeżeli chodzi o informacje, czy dziwi Ciebie, że piszę o tym, co w danej chwili jest na topie? Oczywiście mógłbym serwować odgrzewane wiadomości sprzed pół roku, ale czy na tym polega pisanie bloga? Natomiast jeżeli o samą treść chodzi, gwarantuję, że jest pisana własnoręcznie.

I przede wszystkim: czy możemy rozmawiać o argumentach, nie o ludziach?

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 2 Mar 2013, 15:39 »
Wszystkie argumenty przeciw już padły, jest jakiś za tym, żeby tak upośledzać rower do turystyki? Jakoś żaden nie padł.

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna furman

« 2 Mar 2013, 16:26 »
Co innego spróbować jak smakuje ostre koło, a co innego pchać się na takim rowerze na wyprawę rowerową.
I nie używaj argumentów typu -" unikać zbytniego rozpędzania się" bo śmiać mi się chce :)

Offline miki150

• Użytkownik forum
  • Miasto: Jeteborno
  • Na forum od: 05.07.2010
« 2 Mar 2013, 17:12 »
Nie znam się, więc spytam się: ostre koło chyba może posiadać hamulec? W takim wypadku unikanie rozpędzania się nie jest bardzo trudne.

Offline Mężczyzna Mariusz

• Jestem, jaki jestem...
  • Miasto: Leszno
  • Na forum od: 18.02.2012
« 2 Mar 2013, 17:16 »
 Posiadać może ale "trendy" jest go nie mieć.Taka filozofia :)
W dobie internetu każdy kreuje swój wizerunek, tak jak chciałby, by widzieli go inni...
Każdy jest tu seksbombą, póki ma top fejs i konto, plastikowe lale nadymane jak ponton,
Ukryci za nickiem, poznają się jednym klikiem, bajerują się zamiast słowem plikiem...  
A trików jest bez liku, tą albo tą, która lepszy robi dzióbek na fejsiku...Ulepieni jak z plastiku, takich ludzi jest bez liku, żyj naprawdę, nie w wirtualnym cyrku...     Mesajah

Offline miki150

• Użytkownik forum
  • Miasto: Jeteborno
  • Na forum od: 05.07.2010
« 2 Mar 2013, 17:20 »
To proponuję dyskutantom to ustalić, bo to dosyć istotne dla wyniku kłótni  ;D

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
« 2 Mar 2013, 17:58 »
miki150 - a co tu jest do ustalenia?
Myślę, że uwagą o bicyklu wilk wyczerpał temat  :D
No, chyba że znasz jeszcze coś co zmieniłoby tę klasyfikację?

Offline Mężczyzna furman

« 2 Mar 2013, 18:31 »
Oczywiście, że może posiadać chociaż dla wielu ostrokołowców posiadanie hamulca jest profanacją takiego sprzętu.

• Miasto:
« 2 Mar 2013, 19:27 »
Próba udowodnienia, że OK to rower nadający się do jazdy po górach
Kiedy ja tego wcale nie napisałem. Wprost przeciwnie - napisałem, że przy dużych wartościach nachylenia jest problematyczny, a przy omawianiu przełożenia wyraźnie mówiłem o pagórkach, a nie górach, więc już drugi raz usiłujesz wcisnąć mi w usta kompletną bzdurę, której nie powiedziałem.

I to w zasadzie wyczerpuje temat, bo reszta Twojej wypowiedzi obraca się wokół całkowicie bzdurnych założeń.

A jeżeli chodzi o hamulec, Autor wątku napisał wyraźnie: "w hamulec bym się wyposażył".

• Miasto:
« 2 Mar 2013, 20:17 »
Nigdzie nic takiego napisałeś
Napisałem wyraźnie: "miałbyś przy tym zapas, żeby jeździć po pagórkach" (nie: górach). I nic więcej, reszta to Twoje wymysły.
Cytat z Ciebie:
"Na miasto zwykle wybiera się 42x15 lub nawet 42x16, więc na górki polecałbym 42x18"
Dobrze, tylko gdzie ja napisałem o wspinaniu się po ścianach?! Czekam, aż napiszesz, że napisałem, że to najlepszy rower do jazdy po Alpach :lol:
i w terenie pagórkowatym często trafiają się podjazdy i zjazdy po 10-12% (na pogórzach jest ich nawet całkiem sporo), wiec nawet jak to nie będą długie ściany - to jazda na OK jest o wiele mniej wygodna niż na rowerze z przerzutkami i wolnobiegiem
Nigdzie nie napisałem, że uważam OK za najlepsze rozwiązanie. Przypominam, że to autor wątku zaczął od informacji, że roweru z takim napędem szuka. Jeżeli więc masz zarzuty o zły dobór roweru, to nie kieruj go do mnie.
Ja nie twierdzę, że jazda na OK po górach jest niemożliwa - tylko, że to rower zupełnie się do tego nie nadający.  Na bicyklu też się da jeździć po górach, tylko czy z tego wynika, że to rower który mamy na góry polecać?
A czy ja gdzieś napisałem, że jest to najlepszy wybór? Nie sądzę, więc to już co najmniej trzeci raz, kiedy próbujesz mi wcisnąć w usta bzdurę, której nie napisałem. Gdybym uważał OK za najlepszy możliwy wybór, jeździłbym na nim bez przerwy, a tak nie robię - sam sobie dopowiedz, dlaczego.

A jeżeli chodzi o sakwy, temat pojawił się po moim pierwszym poście w tym wątku, w którym wypowiedziałem się na temat przełożenia. Wcześniej była mowa o składaniu szosówki na dłuższe trasy, co możesz łatwo sprawdzić. Czyli to już czwarta bzdura z Twojej strony.
« Ostatnia zmiana: 2 Mar 2013, 20:23 wgrzeszkowiak »

• Miasto:
« 2 Mar 2013, 21:24 »
Jeżeli dla kogoś pagórki=wysokie góry, to niestety nie mogę wziąć za to odpowiedzialności. W tej sprawie mogę jedynie odesłać do SJP  :)

W kwestii "najlepszego": zasugerowałeś, że polecam komuś jazdę na OK po górach, co jest całkowitą nieprawdą. Napisałem, że da się na OK jeździć, lecz na stromych zjazdach i podjazdach taki napęd może być problematyczny. Jeżeli nie potrafisz odczytać ze zrozumieniem sensu tak prostego zdania, to nie miej o to żalu do mnie.

skrytykowałem Twoje stwierdzenie żeby w ogóle rozważać taki rower w kontekście jazdy po górach
TAKIE STWIERDZENIE NIGDZIE NIE PADŁO, więc skończ wreszcie ten wywód.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum