Autor Wątek: Czołówka - jaka?  (Przeczytany 94836 razy)

Offline Mężczyzna tomeko

• Miasto: Radzików
  • Na forum od: 11.01.2008
Czołówka - jaka?
« 5 Sty 2009, 15:16 »
Chociaż kwestia czołówek przewijała się przy okazji różnych tematów dotyczących oświetlenia postanowiłem jednak rozpocząć nowy temat. Proszę o zamieszczenie opinii na temat używanych przez Was czołówek, co polecacie i czy wogóle polecacie takie oświetlenie (do jazdy, na biwaku). Zamierzam używać jej także do biegania.
Mój typ na tę chwilę: http://www.e-horyzont.pl/site/index.php?mod=offers&kat=86&prod=1330 lub w wersji z akcesoriami: http://www.e-horyzont.pl/site/index.php?mod=offers&kat=86&prod=2020

Offline Dynuel

• Miasto: Zgierz, York UK
  • Na forum od: 21.12.2008
Czołówka - jaka?
« 5 Sty 2009, 15:28 »
Również polecam Petzla oczywiście, ale na duże paluszki AA, ja osobiście wole trzymać sie standardów, wszędzie używać tego samego rodzaju baterii, by w razie potrzeby przełożyć z jednego urządzenia do innego. Bo AA mam w: Czołówce, gps'ie, tylnej lampce, aparacie i ładowarce do telefonu.

Długo używałem obu lampek:

Petzl MyoXP
http://en.petzl.com/petzl/LampesProduits?Produit=554

Petzl Myolite 3
http://en.petzl.com/petzl/LampesProduits?Produit=509

Offline Mężczyzna tomeko

Czołówka - jaka?
« 5 Sty 2009, 15:43 »
Cytat: "Dynuel"
oczywiście, ale na duże paluszki AA, ja osobiście wole trzymać sie standardów, wszędzie używać tego samego rodzaju baterii, by w razie potrzeby przełożyć z jednego urządzenia do innego. Bo AA mam w: Czołówce, gps'ie, tylnej lampce, aparacie i ładowarce do telefonu.
rzeczywiście fajnie mieć taką zamienność źródeł zasilania w posiadanych urządzeniach ale mam wrażenie, że ten dodatkowy pojemnik na baterie jak i przewód zasilający nie ułatwiają użytkowania. Czy jest tak rzeczywiście?

Offline Dynuel

• Miasto: Zgierz, York UK
  • Na forum od: 21.12.2008
Czołówka - jaka?
« 5 Sty 2009, 15:48 »
Cytat: "tomeko"
ale mam wrażenie, że ten dodatkowy pojemnik na baterie jak i przewód zasilający nie ułatwiają użytkowania. Czy jest tak rzeczywiście?
no nie ułatwiają, ale nie wydaje mi sie by w jakikolwiek sposób utrudniały! jedyna różnica jest w wadze i rozmiarze, ale nie wiem w czym ma to przeszkadzać, nosi sie je tak samo wygodnie, są tak samo stabilne, plus do tego masz większą moc i dłuższe działanie

Offline Mężczyzna rafalb

• Miasto: Łuków/ Gdynia
  • Na forum od: 26.03.2008
    • Wciąż w drodze...
Czołówka - jaka?
« 5 Sty 2009, 17:03 »
Tak jak wyżej zdecydowanie polecam petzla. Od 1.5 roku mam tikke. 3 diody, bez bajerów- jakichś trybów, migania itp. Prostota i funkcjonalność w dobrej cenie. Za jakiś czas umieszczę test na moim blogu...
P.S Tikki używam do chodzenia po górach, przy jeździe na rowerze po jezdni- w teren jest trochę za słaba oraz na biwaku.

Offline Mężczyzna szkodnik

• Miasto: Bełchatów\ Wrocław\ Warszawa
  • Na forum od: 12.05.2007
Czołówka - jaka?
« 5 Sty 2009, 18:09 »
Tikka XP ewentualnie Tactikka XP jak uznasz że kolorowe filtry Ci się przydadzą.
Wersję ADAPT absolutnie sobie odpuść!

Tikka XP jest perfekcyjna. Mała, zwarta, lekka, niesamowicie funkcjonalna i wszechstronna. Tylko w rękawicach zimowych małymi guziczkami trudno operować. Używam w każdych warunkach i okolicznościach i szczerze polecam.

Jeżeli planujesz dużo jeździć w nocy etc.. możesz zastanowić się nad mocniejszą czołówką ale jako podręczne uniwersalne źródło światła będzie mniej poręczna. Wtedy Myo XP, Silva L1, a jak nie masz nadmiaru gotówki to najkorzystniej MacTronic Outdoor Pro HLS-K2SL - cena do jakości naprawdę świetnie wypada.

[ Dodano: Pon Sty 05, 2009 7:58 pm ]
Właściwie jak ktoś chce to moge odsprzedać swoją Tikke XP za 100pln. Stan idealny.
Sam chce kupić Tactikke XP zamiast dokupować filtry do tej.
"Raz do roku pojedź w miejsce w którym jeszcze nie byłeś.
Bądź dobry dla Matki Ziemi.
Dziel się swoją wiedzą."

Offline Mężczyzna usulovski

• Miasto: Edynburg
  • Na forum od: 17.07.2008
Czołówka - jaka?
« 5 Sty 2009, 20:41 »
A do czego służą te kolorowe filtry?

Offline Mężczyzna tomeko

Czołówka - jaka?
« 5 Sty 2009, 20:50 »
Cytat: "Usulovski"
...no właśnie, do czego? poza zastosowaniem sygnalizacyjnym (tu raczej wykorzystuje się tylko czerwony) jakie są inne zastosowania tych filtrów?

Czołówka - jaka?
« 5 Sty 2009, 21:00 »

Czerwony- nie zmienia przystosowania oczu do ciemności, jak wyłączysz to nie jesteś ślepy, nie ma kontrastu między oświetlonym a nie oświetlonym, widzisz też to na co nie świecisz a nie czarną otchłań, nie rzucasz się w oczy

Zielony- generalnie to co czerwony, dodatkowo podobno część zwierząt nie widzi zielonego światła (ciekawe czy to prawda)

Niebieski- podkreśla detale i niektóre kolory (wiecej nic mi nie przychodzi do głowy)

Generalnie używa się tylko czerwonego filtra.
Reszta jest pewnie do sygnalizacji jakiejś umownej np w jakichś służbach wykorzystywana.

Generalnie dla większości ludzi kolorowe filtry to gadżet do zabawy dla militarystów ale ja np widze praktyczne korzyści ;)
Dziel się swoją wiedzą."

Offline Quapcio

• Miasto: Laski k/Wwy
  • Na forum od: 09.07.2008
Czołówka - jaka?
« 5 Sty 2009, 21:19 »
Z tego co słyszałem to snop niebieskiego światła najciężej zauważyć, tak więc jeśli planujecie zasadzkę albo włamanie ;) to najciężej przyuważyć kogoś z niebieskim filtrem :)
(ale na ile to prawda to nie jestem w stanie powiedzieć)

Offline Mężczyzna KRos

• Miasto: Sulejówek
  • Na forum od: 18.07.2008
Czołówka - jaka?
« 6 Sty 2009, 17:55 »
Gdyby ktoś jednak zdecydował się na tańszy odpowiednik to polecam czołówkę Joker 10 LED. Co prawda nie ma porównania z Petzlami, ale przy rzadkim użytkowaniu powinna wystarczyć. Mam ją od pół roku cały czas na tych samych bateriach. Używam jej raczej jako przydatny dodatek do lampki przedniej.

Offline Mężczyzna hose morales

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 06.01.2009
Czołówka - jaka?
« 6 Sty 2009, 20:41 »
Od dziś dołączam do szczęśliwych posiadaczy produktów Petzl'a. W moim przypadku jest to Tikka XP i po dzisiejszej krótkiej jeździe jest naprawdę nieźle. Używana jako główne oświetlenie w rowerze oświetla drogę i przy rozsądnych prędkościach można spokojnie jeździć.

Niestety porównania do lampek czy innych czołówek nie mam...
Wie ktoś może jak lampki Petzl'a mają się do na przykład Mactronic'a  MLF-1W albo CatEye EL 520 czy EL 320?

Offline Mężczyzna rafalb

• Miasto: Łuków/ Gdynia
  • Na forum od: 26.03.2008
    • Wciąż w drodze...
Czołówka - jaka?
« 6 Sty 2009, 22:45 »
A duża różnica jest miedzy Tikką a Tikką XP? Przy Xp można pośmigać po lesie tak za 20km/h? O maratonach myślę...

Czołówka - jaka?
« 6 Sty 2009, 23:33 »
Cytat: "rafalb"
A duża różnica jest miedzy Tikką a Tikką XP?

Duża. Nie tylko ze względu na samą jasność ale również funkcjonalność (rozpraszacz, kontrolka stanu baterii, boost). Tikka XP jest też znacznie lepiej uszczelniana (właściwie to tylko ona jest wpełni uszczelniona z całej rodziny "tikk")

Cytat: "rafalb"
Przy Xp można pośmigać po lesie tak za 20km/h? O maratonach myślę...

Wiesz.. módz to można ale w tym przypadku myśle że przydałoby Ci sie jednak coś mocniejszego..
Dziel się swoją wiedzą."

Offline Mężczyzna tomeko

Czołówka - jaka?
« 7 Sty 2009, 08:49 »
Mój wybór padł na TIKKA XP http://www.e-horyzont.pl/site/index.php?mod=offers&kat=86&prod=1330 ale zaczynam się zastanawiać, czy nie kupić mocniejszej MYO XP NEW http://www.e-horyzont.pl/site/index.php?mod=offers&kat=86&prod=3004 . Zastanawiam się tylko czy ten dodatkowy zasobnik na baterie i przewód mocno przeszkadzają czy też nie. Ma ktoś może jakies doświadczenie w tej kwestii? Powyżej szkodnik i Dynuel rzucili już jakieś światło odnośnie mojego zapytania ale może ktoś jeszcze dołoży coś od Siebie?

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum