Autor Wątek: Czołówka - jaka?  (Przeczytany 94857 razy)

Offline Mężczyzna arkadoo

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 22.11.2006
    • http://www.rower.fan.pl
Odp: Czołówka - jaka?
« 28 Kwi 2013, 19:18 »
Btw, ostatni Harpagan przeszedłem na czołówce z Biedronki za 20zł, wykonanie o niebo lepsze od Petzla, cały przód ma z metalu. Świeci też dużo mocniej od Tikki XP. Niestety nie nadaje się na wyprawy z braku stopniowania światła. Ale zdecydowanie warto szukać tanich alternatyw dla Petzla i BD.

Ta za 20 dychy z Biedry, to moja ulubiona. Niestety 2 na 3 egzemplarze popękały i zostały zwrócone. Natomiast moc w połączeniu z zoomem wymiata.
Watch out where the huskies go,
And don't you eat that yellow snow

Offline miki150

• Użytkownik forum
  • Miasto: Jeteborno
  • Na forum od: 05.07.2010
« 28 Kwi 2013, 19:20 »
Ciekawe, a co popękało?

« 28 Kwi 2013, 19:33 »
Plastik przy śrubkach - plastikowa osłona za diodą, gdzie chowa się kabel. Bez wpływu na działanie. Nie wiem co powoduje pękanie. Podejrzewam, że ciepło z diody działa na śrubki i powoduje ich rozszerzenie, ale to moja luźna teoria. Albo fabrycnzie były za mocno skręcone.

Offline miki150

• Użytkownik forum
« 28 Kwi 2013, 19:38 »
Aż tak bardzo się im nie przyglądałem ;D

Offline Mężczyzna szy

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 29.04.2009
« 28 Kwi 2013, 19:52 »
Nie będę specjalnie pomocny, ale wtrącę tylko, że coraz
więcej dobrze wyglądających lampek robi nasz rodzimy
Mactronic. Może kiedyś o Mactroniku będziemy tyle pisali
co o Petzlu i BD.

Szy.

Najlepsze szlaki rowerowe w Polsce, w Niemczech i w Europie

« 28 Kwi 2013, 19:53 »

Guzik a nie przegoniło, Petzl to jest najwyższa światowa klasa w tej branży, zamiast się mądrzyć warto najpierw przeczytać sobie stronę Dominika Mirowskiego, który na światełkach zna się wybitnie, a ponadto w przeciwieństwie do Ciebie jest też praktykiem, który czołówek używał na wielu trudnych nocnych rajdach na orientację; tak zrecenzował topowy produkt Petzla:

Ujawnij się z jakich czołówek korzystałeś? Czy chcesz wyciągać wnioski o wszystkich czołówkach Petzla na podstawie recenzji topowego modelu za 500 zł - Petzl nao?

Gratuluję przenikliwości w twierdzeniu, że jestem czołówkowym praktykiem-ignorantem. Bardzo to mnie rozbawiło, znasz moje życie lepiej ode mnie. Kolego, pochwal się modelami z których korzystałeś.

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Na forum od: 02.04.2010
« 28 Kwi 2013, 20:45 »
A wracając do czołówek to ta Tikkina 2 jest znacznie taniej tu:
http://allegro.pl/latarka-czolowa-tikkina2-petzl-cztery-kolory-i3193420604.html

I na dodatek dwa rzuty beretem ode mnie. Chyba się skuszę.

Offline miki150

• Użytkownik forum
« 28 Kwi 2013, 21:38 »
Wydałem tylko opinię na temat dwóch czołówek, których intensywnie używałem (czyli 2 wersjach Tikki XP). Nie mam zamiaru się z Tobą kłócić, zresztą jak tu się kłócić skoro cytujesz głównie recencje z internetu? Chętnie bym się zamienił z kimś nową na starą wersję (moją mi ukradli). Znów bym miał tryb boost.

blondas

• Gość
« 28 Kwi 2013, 21:45 »
@Robert!
do uzywania podczas "prac obozowych"
Zipka Plus 2 - mała, czerwone światło, można nosić nawet na nadgarstku.
Tikka XP - mała, czerwone światło, wygodniejszy podczas dłuższego używania pasek, dyfuzor.

Jeśli chciałbyś coś również do jazdy to zdecydowanie MYO XP. Dobrze trzyma się na głowie, nie męczy.
Używam wszystkich powyższych i mogę śmiało polecić.

Btw, ostatni Harpagan przeszedłem na czołówce z Biedronki za 20zł, wykonanie o niebo lepsze od Petzla, cały przód ma z metalu. Świeci też dużo mocniej od Tikki XP. Niestety nie nadaje się na wyprawy z braku stopniowania światła. Ale zdecydowanie warto szukać tanich alternatyw dla Petzla i BD.

Ta za 20 dychy z Biedry, to moja ulubiona. Niestety 2 na 3 egzemplarze popękały i zostały zwrócone. Natomiast moc w połączeniu z zoomem wymiata.

Moim zdaniem, za jakość warto zapłacić. Za 20 zł. raczej nie należy oczekiwać jakości i trwałości.
Czy rower z biedronki też kupicie? Cena spoko, pewnie gdzieś sie nim dojedzie? Te rowery są montowane przez personel z łapanki, który w tzw międzyczasie pomiedzy innym obowiązkami składa ten złom pod górą kalwarią.

Offline miki150

• Użytkownik forum
« 28 Kwi 2013, 21:53 »
Ale ta czołówka za 20zł to była super okazja, warta na pewno dużo więcej. Porównanie do roweru trochę nie na miejscu :)

Online Mężczyzna Turysta

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 15.06.2011
« 28 Kwi 2013, 21:54 »
coraz więcej dobrze wyglądających lampek robi nasz rodzimy Mactronic.

Ja sobie sprawiłem Mactronica HLS-K4. Czasem świecenia nie poraża, bo zasilana jest jednym paluszkiem AA, ale zależało mi na jak najmniejszej wadze, żeby nie ciążyła na kasku.
Do krzątaniny w i wokół namiotu świeci wystarczająco dobrze.

(Kliknij, by pokazać/ukryć)

Offline miki150

• Użytkownik forum
« 28 Kwi 2013, 22:07 »
W internecie można przeczytać, że Mactronic nie produkuje czołówek, tylko nalepia naklejkę na różnych produktach z zagranicy (to tak a propos "rodzimej").

blondas

• Gość
« 28 Kwi 2013, 22:17 »
Ale ta czołówka za 20zł to była super okazja, warta na pewno dużo więcej. Porównanie do roweru trochę nie na miejscu :)
Ja to nawet nie widziałem tej czołówki. Ale Arkadoo napisał, że 2 już reklamował to świadczy raczej o tandecie. Może akurat Twoja okazała się lepsza. Dla mnie wybór akurat czołówki jest ważny i nie chciałbym mieć byle czego, bo wiadomo, jak będzie najbardziej potrzebne to nawali.  A rower to przykład jak każdy inny. Zauważ, że kiedyś ludzie rzucali się na marketowe rowery i sporo z nich nadal jeździ, co nie znaczy że są godne polecenia. ;)

Offline miki150

• Użytkownik forum
« 28 Kwi 2013, 22:18 »
Nie wspomniałeś nic o tym, że nowa Tikka XP ma znacznie mocniejsze światło niż stara przy tych samych, bardzo małych gabarytach (co powoduje, że przestaje już być tylko lampką biwakową - a sam musisz przyznać, że jest to przecież informacja bardzo istotna dla użytkownika; gdyby ktoś oceniał tą lampkę tylko na podstawie Twojej wypowiedzi - to by ją uznał za zupełny szajs.
Na pewno nie świeci dużo mocniej, może mówimy o różnych wersjach. Tamtą moją z 2007 roku też używałem na rajdach i przy nocnym łażeniu, w dodatku miała tryb boost, o czym Twój ekspert zresztą wspomniał. Na pewno nie była lampką biwakową.

Też podobnie uważam, po lampce z Biedronki wiele w kwestii żywotności nie ma co oczekiwać.
No i dlatego jesteś "ekspertem" - nie używałeś a wypowiadasz się. Mi pociągnęła ta latarka całą noc (8 godzin) na jednych bateriach, a świeci z 2-3 razy mocniej od Tikki XP.

Ja to nawet nie widziałem tej czołówki.
"Więc się wypowiem"

« 28 Kwi 2013, 22:27 »
Korzystałem z BD: Revolt, Spot, Storm. Petzl Tikka XP, Myo XP, XP2, Tikkina, E-Lite, Signal. Nocne zabawy na orientacje, również rowerowe; turystyka, jaskinie, lodospady.

Z jakich czołówek Wilku korzystałeś? Czy dalej w dyskusji będziesz posiłkował się opiniami z internetu, powyrywanymi z recenzji cytatami etc.?

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum