Autor Wątek: Czołówka - jaka?  (Przeczytany 94855 razy)

Offline Mężczyzna hansglopke

• Miasto: Zduńska Wola
  • Na forum od: 22.02.2013
Odp: Czołówka - jaka?
« 14 Mar 2016, 21:59 »
Spot III ma płynną regulację ściemniania, rozjaśniania. Tylko po włączeniu zawsze świeci na maxa.  :-\
"Rower do ultra musi być przede wszystkim wygodny. Reszta jest mniej ważna."  - Turysta

Offline Mężczyzna kawerna

• Piotr(ek) Hrehorowicz w realu
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 22.09.2013
« 18 Cze 2016, 00:53 »
Takie lamerskie pytanie zadam. Co jest wygodniejsze do oświetlania drogi: czołówka czy lampka zamocowana do kierownicy?  Dotąd nie jeździłem z czołówką, ale przybyła mi torba na kierownicy  i jest problem z mocowaniem, i trudno mi zdecydować czy kombinować coś z zamocowaniem starej lampki czy może kupić czołówkę? Pola eksploatacji lampki to asfalt (czasem nienajlepszy) - profil raczej górzysty. Rower szosowy. Drogi nieoświetlone.
... i stałem się social-rowerzystą... Anachronicznie lubię trójrzędowe korby i małe kasety ;)

Offline storm

• Miasto: Ożarów Mazowiecki
  • Na forum od: 14.04.2014
« 18 Cze 2016, 05:37 »
@Kawerna - jak dla mnie zdecydowanie czołówka - ale ostatnio doczytałem gdzieś, oświetlenie roweru musi się znajdować na rowerze, abyz ostać uznane za wyposażenie tegoż pojazdu ;) Totalny LOL. (ale nie spotkałem jeszcze Policjanta, który by to sprawdzał)

Do meritum - przy czołówce - Ty decydujesz na co świecisz, na co patrzysz. Ty kierujesz podnosząc bardziej lub mniej głowę snopem światła. Wreszcie - zsiadasz z roweru i nadal masz to na co patrzysz - oświetlone. Inna sprawa, że to na głowie waży trochę.

Osobiście korzystam z tego sprzętu:
https://www.neolux.pl/pl/p/Latarka-XML-T6-XPE-R2-aku%2C-2-lad%2C-czolo-rower-1800lm/267
I zapewnia mi toto "dzień" i to na tyle skutecznie, że jadący z przeciwka sami wygaszają swoje długie. W trybie "eko" na tych 2 bocznych diodach przejechałem pół nocy na MP2016 i było dobrze. Dopiero na wertepach wykorzystałem XMLT6.
Jesli chodzi o mocowanie - ja mam założoną czołówkę wraz z jej gumą na kask i jaaaakoś się trzyma. Na tyle skutecznie, że tylko raz na jakieś 1.000km coś przy tym poprawiam. Aha - warto sprzwdzać czy soczewki i nakrętki się nie odkręcają. ;)

Offline Mężczyzna JUREK

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 21.11.2011
« 18 Cze 2016, 07:41 »
Lampka rowerowa jest zdecydowanie lepsza. Czołówka może być dobrym uzupełnieniem,
szczególnie w terenie, jak szperacz w samochodzie.
Sama czołówka jest umieszczona powyżej dopuszczalnej wysokości określonej przez kodeks drogowy.
Możesz oślepiać kierowców, nie będziesz przecież wyłączać czołówki jak z przeciwka jedzie samochód.
Wielu ludziom nawet na myśl nie przychodzi, że z czołowką są uciążliwi nawet dla innych rowerzystów.

Offline Kobieta starszapani

• Miasto: wioska na końcu świata
  • Na forum od: 30.03.2015
« 18 Cze 2016, 08:07 »
Dla mnie najlepszym rozwiązaniem jest lampka na kierownicy i dodatkowo czołówka w zależności od zapotrzebowania.
Na kierownicę mam ProXDual - 4 tryby świecenia, nawet w ciemną noc najczęściej jeżdżę na najsłabszym trybie, ale jak droga jest dziurawa włączam drugi poziom. (do lampki dołączone jest mocowanie, żeby zrobić czołówkę, ale ze względu na dedykowany akumulator i okablowanie - nie używam w takiej konfiguracji). Lampkę mam ponad 2 lata i szczerze mogę polecić.

Jakiś czas temu kupiłam czołówkę (Black Diamond Spot 2) - myślę, że jest to dobre rozwiązanie do jazdy nocnej jako dodatkowe oświetlenie. Dodatkowa czołówka ma też dla mnie tę zaletę, że jak się złapie kapcia w nocy to można sobie z nim poradzić bez ściągania lampki z kierownicy i trzymania jej potem w zębach albo do pogrzebania w sakwie itp., itd. Poza tym zawsze ma się oświetlenie awaryjne.

Osobiście więc tak pokombinowałabym z mocowaniem, żeby jednak przyczepić sobie lampkę do roweru (czołówkę zawsze możesz zabrać ze sobą w kieszeń). Niektórzy mają zamontowane przedłużki do kierownicy - o takie coś:
https://www.rowerystylowe.pl/p-1802/adapter-na-kierownice-topeak-bar-xtender
No ale to zawsze dodatkowe gramy i dodatkowy wydatek ;)

"W nieznane wejdź, Odważnym bądź, Za tajemnicą idź...." JW

Offline Kobieta magda

• Miasto: Tröjmiasto
  • Na forum od: 19.12.2011
    • Przejażdżkowe zapiski
« 18 Cze 2016, 08:53 »
Minusem czołówki jest też to, że jak obrócisz się by na coś popatrzeć to z przodu nie masz światła. Jak dla mnie lampka plus czołówka jako doświetlenie jak chcesz się rozglądać na boki, mieć zapas itd.

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 20 Lut 2017, 12:04 »
Wiadomość usunięta.

Offline Mężczyzna Hipek

• Użytkownik forum
  • Na forum od: 18.08.2011
    • Hipcia i Hipek
« 18 Cze 2016, 12:16 »
Lampka rowerowa jest zdecydowanie lepsza. Czołówka może być dobrym uzupełnieniem,
szczególnie w terenie, jak szperacz w samochodzie.
Podpisuję się.
martwawiewiórka [14:51]: sól kolarstwa, co to takiego?
Elizium [14:52]: spacer z rowerem po górach

Mijah: (...)przy okazji dowiedziałem się czegoś co zmieni moje życie. Oznaczenie podjazdu HC to nie hardcore, tylko hors catégorie.

« 18 Cze 2016, 13:50 »
A miało być tak fajnie... O0 Kupuję czołówkę i nie robię rzeźby z mocowaniem lampki...
Trudno... Ocieram łzy i jadę dalej.

Ten topeak bar xtender, o którym wspomniała @starszapani wydaje mi się sensowny o ile nie będzie się telepał.

Może taki sposób mocowania pozwoli ominąć torbę?

... i stałem się social-rowerzystą... Anachronicznie lubię trójrzędowe korby i małe kasety ;)

Offline Mężczyzna 4gotten

• Miasto: Stargard
  • Na forum od: 26.08.2012
« 18 Cze 2016, 14:52 »
Takie lamerskie pytanie zadam. Co jest wygodniejsze do oświetlania drogi: czołówka czy lampka zamocowana do kierownicy?  Dotąd nie jeździłem z czołówką, ale przybyła mi torba na kierownicy  i jest problem z mocowaniem, i trudno mi zdecydować czy kombinować coś z zamocowaniem starej lampki czy może kupić czołówkę? Pola eksploatacji lampki to asfalt (czasem nienajlepszy) - profil raczej górzysty. Rower szosowy. Drogi nieoświetlone.
Jeśli Twoja lampka nie jest jakimś dużym klocem to można ją umieścić na adapterze Rixen & Kaul mocowanym przy hamulcu.
dalej przed siebie... najlepiej po asfalcie ;-)

« 18 Cze 2016, 16:21 »
@4gotten: to rower szosowy i karbonowy widelec... żeby taki adapter zamocować, musiałbym mieć przedni hamulec na dłuższej śrubie. A nie mam. Tam nic już nie wejdzie.

Offline Mężczyzna 4gotten

• Miasto: Stargard
  • Na forum od: 26.08.2012
« 18 Cze 2016, 17:30 »
Używałem podobnego w mojej szosie z karbonowym widelcem i dało radę ze standardową śrubą. Nie trzeba było nic kombinować.
dalej przed siebie... najlepiej po asfalcie ;-)

Online Mężczyzna Turysta

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 15.06.2011
« 20 Cze 2016, 20:06 »
Ten topeak bar xtender, o którym wspomniała @starszapani wydaje mi się sensowny o ile nie będzie się telepał.

Wożę na tym Roxima RX5 (kloc straszny) i się nie telepie.

Offline Mężczyzna menel

• Na forum od: 25.03.2012
« 8 Wrz 2016, 22:15 »
Widział ktoś czołówkę ładowaną usb poniżej stówy?

Offline Mężczyzna Daniel-san

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 15.01.2014
« 19 Sty 2017, 19:00 »
W hotelu zapomniałem ładowarki Panasonic z czterema akumulatorami AA.
Następnie zepsuła mi się lampka przednia na akumulatory AA.
Lampka tylna na AAA czasami przecieka, a moja czołówka Petzl na AAA już ma swoje lata.

Dobry moment na wymianę oświetlenia i przejście na ładowanie poprzez USB.
Lampka przednia i tylna już są. Pora na czołówkę. Niestety Petzl odstrasza ceną.
Szukam alternatywy. Na allegro znalazłem dwie opcje:

http://allegro.pl/czolowka-powerled-do-biegania-naturehike-usb-i6682992106.html
oraz
http://allegro.pl/sigma-sport-mono-hl-lampka-czolowka-led-usb-56g-i6556889823.html

Co sądzicie? Która lepsza? Naturehike ma więcej trybów świecenia. Do czytania książki w namiocie wystarczy najsłabsza wiązka światła, a Sigma takiej nie ma. Najważniejsza jest jednak jakość, żywotność...
Książka: Bike'owa podróż - z Sydney do Szczecina

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum