Autor Wątek: Czołówka - jaka?  (Przeczytany 94848 razy)

Offline Mężczyzna AdrianU

• Miasto: Śląsk
  • Na forum od: 12.05.2016
Odp: Czołówka - jaka?
« 19 Sty 2017, 19:21 »
Jeśli zdecydujesz sie na Naturehike to na Ali jest za 17 dolców, trochę taniej :) ale czas oczekiwania dłuższy:)

Online Mężczyzna WujTom

• Administrator
  • Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 17.10.2016
    • Wuj Tom w podróży
« 19 Sty 2017, 20:45 »
Ja używam już drugi rok lampkę http://www.decathlon.pl/czoowka-onnight-410-v2-id_8364850.html przeszła ze mną kilka deszczowych wycieczek jak i w nocy przy temperaturze niewiele poniżej zera dobrze się spisywała. Dla mnie zaletą jest akumulator z tyłu przez co przy dłuższym noszeniu nie ciągnie głowy w dół. Dodatkowo jest objęty gwarancją 2 letnią co w Decu jest realizowane od ręki i nie robią żadnych problemów.

Ale zgodzę się z przedmówcami że zdecydowanie lepiej się jeździ z lampka przymocowaną do roweru niż z czołówką. Ja korzystam z lampki z dynamem.
Wolność kocham i rozumiem
Wolności oddać nie umiem ...

Offline Mężczyzna Daniel-san

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 15.01.2014
« 20 Sty 2017, 02:41 »
Jeśli zdecydujesz sie na Naturehike to na Ali jest za 17 dolców, trochę taniej :) ale czas oczekiwania dłuższy:)

podaj link, bo nie mogę znaleźć :)
Książka: Bike'owa podróż - z Sydney do Szczecina

« 20 Sty 2017, 03:11 »
Ja używam już drugi rok lampkę http://www.decathlon.pl/czoowka-onnight-410-v2-id_8364850.html przeszła ze mną kilka deszczowych wycieczek jak i w nocy przy temperaturze niewiele poniżej zera dobrze się spisywała. Dla mnie zaletą jest akumulator z tyłu przez co przy dłuższym noszeniu nie ciągnie głowy w dół. Dodatkowo jest objęty gwarancją 2 letnią co w Decu jest realizowane od ręki i nie robią żadnych problemów.

W specyfikacji na stronie piszą "Skoncentrowana wiązka światła czołówki ONNIGHT 410 pozwala widzieć na dużą odległość przy niskim zużyciu energii. Z 10 m szerokość wiązki pozwala oświetlić drogę lub leśną ścieżkę na szerokości 3 m."

Z 21 komentarzy uzytkownikow na stronie Decathlon też wnioskuję, że wiązka światła jest dość skoncentrowana zarówno w trybie mocnym jak i energooszczędnym. Ja częściej w czołówce potrzebuje mieć szeroki kąt widzenia do prac obozowych, czytania w namiocie itd. Do takich czynności lepiej nadaje się światło o jak najmniejszym skupieniu, takim jakie zapenwnia np Petzl Tikkina. Skupioną wiązkę zapewnia mi oddzielna lampka rowerowa.
Co możesz powiedzieć o dopasowaniu ONNIGHT 410 do moich potrzeb? Będę miał przyjemność z czytania ebooka, czy skupiona w jednym punkcie ekranu oddalonego o 50 cm od twarzy odbije się i będzie mnie razić po oczach? :)

Offline Mężczyzna sinuche

• Miasto: Beskid
  • Na forum od: 17.04.2009
« 20 Sty 2017, 07:31 »
Tez poszukuję czołówki (w tym tygodniu moja dokonała żywota, pęknął plastki uchwytu na mrozie) :)
Mnie zależy na max 3 trybach pracy (bez pulsowania), ma być lekka (AAA), zastanawiam się czy rozdzielenie baterii i lampki to dobry pomysł, czy się sprawdza, nie lubiłem w mojej byłej, jak lampka zjeżdżała na oczy.
Zależy mi też na małym, schowanym wyłączniku/przełączniku, aby sama w sakwie się nie załącząła - w związku z tym, ta decathlonoowska onnight niezbyt mi się podoba.

« 20 Sty 2017, 07:33 »
Tez poszukuję czołówki (w tym tygodniu moja dokonała żywota, pęknął plastki uchwytu na mrozie) :)
Mnie zależy na max 3 trybach pracy (bez pulsowania), ma być lekka (AAA)

Petzl Tikkina bez zastanowienia. Oddam Ci swoją - do odebrania w Bangkoku :)

Offline Mężczyzna sinuche

• Miasto: Beskid
  • Na forum od: 17.04.2009
« 20 Sty 2017, 07:51 »
Petzl ma regulację kąta (w pionie można odchylić) ?
Czasami to się przydawało.

Online Mężczyzna WujTom

• Administrator
    • Wuj Tom w podróży
« 20 Sty 2017, 07:52 »
Z 21 komentarzy uzytkownikow na stronie Decathlon też wnioskuję, że wiązka światła jest dość skoncentrowana zarówno w trybie mocnym jak i energooszczędnym. Ja częściej w czołówce potrzebuje mieć szeroki kąt widzenia do prac obozowych, czytania w namiocie itd. Do takich czynności lepiej nadaje się światło o jak najmniejszym skupieniu, takim jakie zapenwnia np Petzl Tikkina. Skupioną wiązkę zapewnia mi oddzielna lampka rowerowa.
Co możesz powiedzieć o dopasowaniu ONNIGHT 410 do moich potrzeb? Będę miał przyjemność z czytania ebooka, czy skupiona w jednym punkcie ekranu oddalonego o 50 cm od twarzy odbije się i będzie mnie razić po oczach? :)

Faktycznie światło nie jest zbyt mocno rozproszone. Aby odpowiedzieć na twoje pytanie przeprowadziłem dziś rano mały test jeszcze prze wschodem słońca. Przy trybie eko z odległości około 20cm miałem już oświetlony cały ekran czytnika 6", a książka rozłożona formaty ~A5 z około 45cm cała była w wiązce światła. Do operowania z tak bliskiej odległości nadaje się tylko tryb słabszy mocniejszy oślepia. Co do prac obozowych to pamiętam że jak składałem namiot jeszcze przed pierwszym brzaskiem to miałem uwagi co do wąskiego promienia światła, drugi raz jaki pamiętam to jak w przebranym lecie szukałem gałęzi na ognisko. Jeździłem z nią na rowerze po nocy w lesie też dała radę ale jak już wcześniej wspomniałem nie jest to komfortowe i bezpieczne. Ja do prac namiotowych obozowych (blisko namioty, stołu itp) używam składanej lampki z Biedry.

Ja przy wyborze kierowałem się długim czasem pracy i tym aby akumulator był osobno (montowany z tyłu głowy) bo jak czasem zdarzało mi się całą noc łazić po lesie to odczuwałem ciężar czołówki z 3xAAA na czole.
Kolejnym plusem jak dla mnie jest to że sama lampka jest na przegubie kulowym co umożliwia mi ustawienie dowolnego kąta. Możliwe że przy bardziej rozproszonym snopie nie ma takiej potrzeby. To jest moja trzecia czołówka i jestem z niej najbardziej zadowolony.

Offline Mężczyzna vuki

• Miasto: Rawicz
  • Na forum od: 16.04.2014
« 20 Sty 2017, 08:59 »
Rok temu kupiłem Storm marki Black Diamond, dokładnie nie wiem jaki model ale jestem bardzo zadowolony bo:
- 3x AAA więc lekka i długo świeci
- główna dioda z płynną regulacją światła
- dwie białe boczne diody np. do czytania czy drobnych prac
- czerwona dyskretna dioda
- blokada przycisków.
Jestem zwolennikiem zasilania AA/AAA, na co dzień to akumulatorki a jak zabraknie to zawsze i wszędzie są dostępne baterie. Cena umiarkowana bo dałem ok. 170 zł.
Wspomagałem się też nią  jadąc szosą ponad 30km/h.
MiRowerDajePower

Offline Mężczyzna altharr

• Użytkownik forum
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 03.09.2013
« 20 Sty 2017, 09:32 »
Mała korekta, BD Storm jest na 4 AAA. Mamy w domu 2 takie, solidna lampka.

« 20 Sty 2017, 14:55 »
Petzl ma regulację kąta (w pionie można odchylić) ?
Czasami to się przydawało.

Tak. Po 3 latach praktycznie codziennego użytkowania ta regulacja pracuje luźniej niż na początku, ale sama nie opada. Czołówka jest fantastycznie lekka (bez baterii).

« 20 Sty 2017, 15:04 »

Faktycznie światło nie jest zbyt mocno rozproszone. Aby odpowiedzieć na twoje pytanie przeprowadziłem dziś rano mały test jeszcze prze wschodem słońca. Przy trybie eko z odległości około 20cm miałem już oświetlony cały ekran czytnika 6", a książka rozłożona formaty ~A5 z około 45cm cała była w wiązce światła. (...)

Dzięki WujTon za test :)
Kupiłem OnNight 410.
Był wyższy model z lampką czerwoną z tyłu głowy, 20 lumenow wiecej ale 9 h krocej zyje bateria.
Oczywisty wybór.

Online Mężczyzna WujTom

• Administrator
    • Wuj Tom w podróży
« 20 Sty 2017, 15:10 »
Mam nadzieję że będziesz zadowolony jak ja.
W Decathlonie możesz zawsze oddać towar po szybkim teście ;)
Wiem bo moi znajomi tak zrobili z namiotem i nie mieli problemów jedynie trzeba odesłać im wszystkie nawet najdrobniejsze elementy.

« 20 Sty 2017, 18:12 »
Mam nadzieję że będziesz zadowolony jak ja.
W Decathlonie możesz zawsze oddać towar po szybkim teście ;)
Wiem bo moi znajomi tak zrobili z namiotem i nie mieli problemów jedynie trzeba odesłać im wszystkie nawet najdrobniejsze elementy.

Zgadnij kto jeszcze tak zrobił z namiotem w Decathlonie ;)
Wydaje mi się, że bede bardzo zadowolony. Nastała noc i testowałem. Daleko sięga wiązka nawet w trybie energoszczędnym! Do czytania najwyżej bede uzywal czegos innego :)

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum