Autor Wątek: Czołówka - jaka?  (Przeczytany 94847 razy)

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
Odp: Czołówka - jaka?
« 11 Gru 2018, 12:58 »
Petzl Tikka. Mała, trwała. Używam od wielu lat i sobie chwalę, ale to nie jest elektrownia z przodu jak niektóre czołówki.

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Offline Mężczyzna kawerna

• Piotr(ek) Hrehorowicz w realu
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 22.09.2013
« 11 Gru 2018, 13:23 »
Porzadna czolowka na ogniwa 18650 to? Tak do 200zl. Nie musi miec zadnych bajerow, samo biale swiatlo starczy.

Na kierze mam modowanego Convoya S2, potrzebuje czegos z dobra regulacja (mialem wczesniej Black Diamond Spot 3, byla idealna, ale chce przejsc w pelni na 18650), co by sie i na glowe dalo wygodnie zalozyc, i najchetniej na kask tez.

Skilhunt H03 znalazlem za 133zl z wysylka jak cos.

Też kiedyś szukałem jednak wyszło mi, że wszystkie modele na 18650 są nastawione na mocne światło i przez to przyciężkawe bo wymagają aluminiowego korpusu dla odprowadzenia ciepła. Dałem sobie spokój ostatecznie.

Ale chińscy bracia mają tego sporo.
https://www.fasttech.com/category/1602/headlamps/-/p/6?f=MTI1PTE4NjUw&sort=p1&

Ta mi wygląda na najlżejszą konstrukcję.

https://www.fasttech.com/products/1602/10057298/9673932-outdoor-fishing-cycling-led-headlamp

... i stałem się social-rowerzystą... Anachronicznie lubię trójrzędowe korby i małe kasety ;)

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
« 11 Gru 2018, 14:36 »
Petzl na aaa więc odpada. Jakbym miał brać na aaa, to bym znowu BD spot wziął, bo to jest świetna czolowka.

Kawerna, a co w końcu wziąłeś? Ja się ta waga chyba tak bardzo nie przejmuje. Kask mam lekki to mogę dorzucić kilka gramów ;)
Ta z fasttecha z opisu nie wygląda źle. Ciekawe jak w praktyce by wyszło, czy się nie rozpadnie toto od razu.

« Ostatnia zmiana: 11 Gru 2018, 14:48 Waxmund »
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna kawerna

• Piotr(ek) Hrehorowicz w realu
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 22.09.2013
« 11 Gru 2018, 15:20 »
Zostałem przy AAA. Wyszło na to, że nie potrzebuję mocno świecącej czołówki.

Ta na którą zwróciłem Ci uwagę występuje też na Aliexpresie i ma w sumie niezły feedback. Majątku nie kosztuje więc ryzyko niewielkie.

... i stałem się social-rowerzystą... Anachronicznie lubię trójrzędowe korby i małe kasety ;)

• Moderator Globalny
  • Ironman
    • www.waxmund.pl
« 11 Gru 2018, 18:55 »
Da się któraś z tych czołowek (Fenix, skill hunt) nosić bez tego paska przez środek głowy? Da się je zamocować do kasku?
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna łatośłętka

• Skup i ubój. Rozbiór.
  • Miasto: nie, wioska
  • Na forum od: 21.03.2013
« 11 Gru 2018, 19:18 »

Ew. luknij na Ledlenser, Silvę.
Celowałem w markę 1wszą, kupiłem 2gą - na 2x AA /białe, zielone, czerwone, niebieskie/.

1dne i 2gie są i na kask i na rower.
tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!

Offline PiKa

• Miasto:
  • Na forum od: 18.10.2017
« 11 Gru 2018, 21:12 »
Mam skillhunt h03, bardzo fajna, bez środkowego paska nie próbowałem ale moim zdaniem byłoby źle, jednak lampka jest relatywnie ciężka, uchwytu do kasku nie znalazłem ale też nie szukałem zbyt intensywnie.

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 12 Gru 2018, 00:26 »
Da się któraś z tych czołowek (Fenix, skill hunt) nosić bez tego paska przez środek głowy? Da się je zamocować do kasku?

Tak, ten pasek jest tylko opcjonalny

• Moderator Globalny
  • Ironman
    • www.waxmund.pl
« 12 Gru 2018, 14:48 »
Skłaniam się ku zaszaleniu, i kupienia fenixa hl60r. Ciężka, ale jak coś to BD spot chyba też nabędę dla Barana, to będę mógł wybierać która wziąć ;) Z fenixa to chyba nie można być niezadowolonym, hm?
(Odkupuje sprzęt. Z końcem wyprawy wszystko praktycznie sprzedałem w Boliwii...)
« Ostatnia zmiana: 12 Gru 2018, 15:46 Waxmund »

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna szalonykolarz

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 29.01.2017
« 23 Lut 2019, 23:21 »
Od około pół roku korzystam z Petzl Actik Core. Kupiona za około 200zł w Decathlonie, ale można ją znaleźć taniej. Ma trzy tryby świecenia, ja używam ją głownie w mieście więc tego najmocniejszego nie używam prawie nigdy. Wyposażona jest w węwnętrzny akumulatorek 1250mAh, ładowany przez USB, ale można w jego miejsce włożyć 3 baterie AAA. Jeden taki aku starcza mi na cały tydzień dojazdów do pracy i jeszcze trochę czyli około 6-8h. W najmocniejszym trybie w kompletniej ciemności widać na tyle że można spokojnie jechać 30km/h asfaltem. Ale tedy aku starcza już tylko na 1,5h.

Offline Mężczyzna alex62

• Miasto: Katowice
  • Na forum od: 11.01.2015
« 13 Mar 2019, 20:04 »
Mam 2 Skilhounty , dla mnie tylko jedna wada , zbyt szeroki kąt świecenia . Jeśli jesteś sam w terenie to to jest zaleta ale w towarzystwie zaczyna się problem oślepiania nawet ludzi którzy idą obok ciebie , po prostu wali po oczach jeśli tylko obrócisz głowę . Tak poza tym moc , długość działania na aku obsługa itd bez zarzutu .

Offline Dream Maker

• Miasto: Baile Uí Mhatháin
  • Na forum od: 11.06.2011
« 5 Kwi 2021, 13:19 »
Na Teneryfie zgubiłem czołówkę więc muszę kupić coś w tym temacie.
Rozważałem:
Fenix HM50R - nie ma czerwonego światła, którego często używam w namiocie.
Fenix HL60R - duża
Poza tym dwa powyższe Fenixy nie mają funkcji blokady i z tego co wyczytałem czasami lubią się same włączyć w plecaku.

Alternatywą był
Petzl Actik Core 450

Po głowie chodził mi jednak
Fenix HM61R  - czołówka idealna gdyby nie ładowanie przez końcówkę magnetyczną. Kabel USB mam ze sobą do ładowania kamerki, a nie chciałbym wozić dodatkowego. Na szczęście znalazłem takie ustrojstwo:

Co prawda końcówkę można zgubić, ale jest ona na tyle mała, że można wziąć drugą i schować ją tak (tą zapasową), że się nie zgubi :)
No i HM61R ma funkcję blokady.
Gdyby ktoś wiedział o jakiś minusach tej czołówki to niech się nie krępuje i pisze śmiało ;)
Do you have a dream? I'll make this dream come true. I'm... the Dream Maker

Offline Wilk

• Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 5 Kwi 2021, 13:28 »
Poza tym dwa powyższe Fenixy nie mają funkcji blokady i z tego co wyczytałem czasami lubią się same włączyć w plecaku.

Blokadę to masz mechaniczną i nawet wspominają o tym w instrukcji. Wystarczy odkręcić na ćwierć obrotu klapkę baterii; niestety ja się zorientowałem dopiero po załatwieniu czołówki na Carpatii przez samoczynne włączenie w bagażu, o czym się dowiedziałem o zmierzchu, ze 20km przed Komańczą ;)

Offline Mężczyzna zly-sze

• Na forum od: 19.09.2019
« 5 Kwi 2021, 13:52 »

Ostatnio testuje takie końcówki (akurat takie owalne, nie okrągłe) i poważnie myślę, czy by nie zakleić takiej w garminie na stałe zamiast zamknięcia portu usb gumką. Może na wertepach czy większych wstrząsach może się wypiąć, ale jest to super wygodna opcja. Zamiast celować wtyczką, czy w przypadku micro usb rozmyslac nad poprawnym kątem, jest zasysający klik i już.

Offline Mężczyzna qbotcenko

• Miasto: Tomprofa Gbórnicza
  • Na forum od: 17.03.2018
    • http://qbot.pro/
« 5 Kwi 2021, 14:01 »
Mam Hl60r od trzech lat - jeszcze mi się sama nie włączyła, w przeciwieństwie do Nitecore Nu32 - po prostu rzadko kiedy dociśnie się wystarczająco długo i silnie, by ją aktywować.

61r to przypadkiem nie świeci z boku głowy jak Skilhunt? Mnie by szlag trafił...

Może na wertepach czy większych wstrząsach może się wypiąć, ale jest to super wygodna opcja.

Ciekawe czy to się nie wypina i wpina ileś razy podczas ładowania - bo jeśli tak, to podczas jednego wyjazdu garmin zaliczy tysiąc cykli ładowania i akumulator do wymiany...

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum