Autor Wątek: zapięcie Trelock Trigo FS 300/85  (Przeczytany 1424 razy)

Offline sandking

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 28.06.2011
zapięcie Trelock Trigo FS 300/85
« 11 Lut 2013, 14:07 »
Ze względu na fakt, że wożenie U-Locka ze sobą zaczęło mnie już irytować, to rozglądam się za czymś poręczniejszym. Wpadł mi w oko Trelock Trigo FS 300/85 i zastanawia mnie czy jest jakis fundamentalny minus tego rozwiązania? Wiem, że na każde zapięcie jest sposób (na Abusa też widziałem filmik na rozpięcie w sekundę), więc staram się nie wpadać w paranoję, a bardziej patrzeć na proporcję wygody z bezpieczeństwem. Trelock wydaje się sensownym rozwiązaniem i patrząc na fakt, że obiekt (intensywnie używany Specialized Crosstrail z 2011) ma oznaki zużycia być może to wystarczy by zostawić rower pod sklepem na 30 minut. Słucham więc opinii za i przeciw :)

p.s.

Po przeanalizowaniu różnych aspektów zdecydowałem się kupić po okazyjnej cenie (134 zł). Myślałem, żeby usunąć ten wątek,ale nie widzę takiej opcji... Nie wiem czy jest sens zostawiać to? Mogę jedynie podzielić się swoimi opiniami ewentualnie,ale chyba nie będą miały większej wartości :)
« Ostatnia zmiana: 11 Lut 2013, 15:44 sandking »

Offline Drzewo

• Miasto:
  • Na forum od: 16.09.2014
Odp: zapięcie Trelock Trigo FS 300/85
« 11 Lut 2013, 20:22 »
W czym U-lock jest gorszy od tego ciężkiego trelocka?

blondas

• Gość
« 11 Lut 2013, 21:48 »
W czym U-lock jest gorszy od tego ciężkiego trelocka?
Gorszy pewnie nie, jest inny.
Dawno temu kupiłem pierwszego Abusa Bordo i używam do dziś. Zaletą jest wygodny sposób przewożenia na rowerze. Nie wiem dokładnie jak jest w Trelock'u, ale w Abusie można przykręcić w miejscu koszyka na bidon lub mocować do ramy za pomocą rzepów (jeśli chce się używać w kilku rowerach).
Samo zapięcie jest dość wygodne w użyciu - choć ma pewne ograniczenia. Osobiście jestem zadowolony.

Offline Drzewo

• Miasto:
  • Na forum od: 16.09.2014
« 11 Lut 2013, 23:27 »
Miałem kontakt z tym zapięciem... Po prostu moim subiektywnym zdaniem mały U-lock jest wygodniejszy.
Tego trelocka przyczepia się do ramy gumowymi obejmami. Całkiem dobrze się trzyma. Ale waży swoje.

Offline Mężczyzna wgrzeszkowiak

• Miasto:
  • Na forum od: 11.01.2013
« 11 Lut 2013, 23:34 »
134 zł to faktycznie okazyjna cena i za tyle być może rozważyłbym zakup, chociaż osobiście nie jestem przekonany.

Rygiel zamka i otwór w "ramieniu" szekli są ustawione dość nietypowo względem zamka, przez co mam wrażenie, że nawet jeżeli sama szekla jest mocna, to zamek może być bardzo słabym punktem. Mam nadzieję, że się mylę :wink: Mimo to osobicie używam i polecam każdemu tradycyjnego U-locka.

Offline sandking

« 12 Lut 2013, 10:30 »
Zapięcie takie raczej chcę wykorzystywać "awaryjnie", bo przeważnie jeżdżę dom-praca-dom, ale czasem na chwilę chcę gdzieś podjechać i wtedy wypadałoby zapiąć (albo wpieprzyć się do centrum handlowego z rowerem jak to wczoraj zrobiłem :) ). Składane zapięcie tego typu ma przewagę nad szeklą, którą mam takie, że po złożeniu jest małe i można pewnie przypiąć. Obecnie mam dość dużego U-locka, który po prostu się nie mieści pod ramą, a wożenie w plecaku nie jest wygodne (dodatkowe 2 kg czy ile to tam waży). Mały U-lock z przyczyn praktycznych z kolei mnie nie przekonuje, bo w wielu miejscach trzeba się nakombinować żeby przypiąć rower, ale kto wie - może wyposażę się w całą gamę zapięć - to i tak tańsze niż kupno kolejnego roweru :)

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
« 12 Lut 2013, 10:34 »
U-locka możesz przyczepić do widelca albo pod siodełkiem i tez tutaj nie będzie przeszkadzał. :)

• Miasto:
« 12 Lut 2013, 14:02 »
Akurat mocowanie przy widelcu mnie nie przekonuje, bo utrudnia manewrowanie rowerem. Z kolei pod siodełkiem albo do bagażnika jak najbardziej :)

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
« 12 Lut 2013, 14:07 »
A sprawdzałeś, że twierdzisz , iż utrudnia manewrowanie? :)

Offline sandking

« 12 Lut 2013, 14:18 »
Pod siodełkiem będzie problem jak będę jeździł z torbą na bagażniku (w sezonie zimowym odpuszczam to ze względu na możliwą glebę i rozwalenie bagażnika). Wożenie tegoż U-Locka w torbie odpada ze względów praktycznych (wykopywanie go z dna było dość irytujące, nie mówiąc o tym, że wciśnięcie go na styk sprawiło, że tylko rozwaliłem torbę). A do widelca to nie do końca wiem nawet jak miałbym to zrobić. Coś a'la Mad Max, że odstaje i kasuję pieszych po łydkach? :D Nie ukrywam, że zapięcie, o którym wspomniałem podoba też mi się ze względu na swoją kompaktową formę - duzy U-lock mi nie pasuje przy ramie.

• Miasto:
« 12 Lut 2013, 15:59 »
A sprawdzałeś, że twierdzisz , iż utrudnia manewrowanie? :)
Tak, sprawdziłem :) 1,5 kg żelastwa jest wg mnie bardzo odczuwalne.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum