Autor Wątek: Mój pierwszy poziom  (Przeczytany 2619 razy)

Offline Mężczyzna Thorek

• Niemłody wiekiem lecz młody duchem.
  • Miasto: Kutno
  • Na forum od: 10.02.2013
Mój pierwszy poziom
« 13 Lut 2013, 02:36 »
W roku 2004 zbudowałem mój pierwszy poziom LWB ( ten z żółtym fotelem ). W roku 2009 poddałem go adaptacji no i wyszło całkiem całkiem . Postanowiłem wyruszyć tym rowerem dookoła europy w 2010r. Podróżowało się bardzo wygodnie ,pokonywałem duże dystanse a to za sprawą napędu pomocniczego jaki zastosowałem ( silnik Honda 4s) na przednie koło.
„Życie na drodze - to jedno wielkie popełnianie błędów ten wygrywa  kto popełni ich mniej”.

Offline Mężczyzna Thorek

Odp: Mój pierwszy poziom
« 13 Lut 2013, 02:40 »
Chyba nie wszystkie fotki weszły. Uzupełniam.
„Życie na drodze - to jedno wielkie popełnianie błędów ten wygrywa  kto popełni ich mniej”.

Offline Mężczyzna Thorek

« 13 Lut 2013, 02:45 »
Obecnie zrobiłem nowy rower TRAJK typ delta z napędem dodatkowym na tylne koło. Napęd zasadniczy czyli nożny na przednie koło.

Offline Mężczyzna Thorek

« 13 Lut 2013, 02:47 »
Jeżeli posiadasz dwa rowery to można zrobić tandem i podróżować wspólnie.

Offline Mężczyzna Peio

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 17.12.2012
« 13 Lut 2013, 08:14 »
Świetne konstrukcje. Chciałbym je kiedyś zobaczyć na żywo. Tu http://sprzedajemy.pl/rower-z-silnikiem-honda-4s,278765 znalazłem więcej fotek, nie żal Ci rozstawać się z nim ?

Offline Mężczyzna olo

• Moderator Globalny
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.02.2011
« 13 Lut 2013, 11:20 »
ile waży taka maszyna wraz z bagażem jaki wziąłeś ze sobą na wyprawę? wygląda to pieruńsko ciężko ;-)
Cytat: Hipek
To, co napisał Olo, brzmi rozsądnie.

Offline Drzewo

• Miasto:
  • Na forum od: 16.09.2014
« 13 Lut 2013, 12:03 »
Ta fioletowa poziomka jest składana?

jakie prędkości rozwija ten wehikuł z silniczkiem?

Offline Mężczyzna Thorek

« 13 Lut 2013, 12:47 »
dzięki za takie duże zainteresowanie moim rowerami.
do @Peio - jeszcze jest w Kutnie. Na pewno żal ale chodzi mi po głowie już nowy projekt do realizacji i potrzebuję fundusze.
do @olo - jeżeli chodzi o ciężary lub wagę ( mam na myśli, że mówimy o tym z podróży ) to rower ważył 29 kg.,bagaż 35 kg., no i moja skromna osoba też trochę ( 90 kg.). Było co pchać nogami. Dlatego taki silniczek chociaż 25 cm3 bardzo mi pomagał, zwłaszcza na długich podjazdach.
do @LeśnyDziad - co do prędkości to dużo zależy od wielu czynników: nachylenie trasy, rodzaju nawierzchni, obciążenia pojazdu i wielu innych. Ale ja nie jestem tu od nauczania w tematach tak oczywistych. Ale było pytanie więc będzie odpowiedź. Tym LWB czy Trajkiem - bo silnik jest  ten sam - to manetka gazu posiada sześć położeń. Na 1 biegu uruchamiam są wolne obroty rower stoi. Bieg 2 to szybkość ok. 12 - 17 km. Bieg 3 to szybkość 20 - 25 km. bieg 4 to już 27 - 35 km. Bieg 5 i 6 to jazda już dużo większa starałem się nie korzystać gdyż jest  bardzo zimno. Rowerzysta siedzi w bezruchu a rower jedzie. Chyba rozumiesz takie zjawisko.
do @yoshko - dzięki za instruktarz w wkładaniu fotek. Postaram się tak zrobić. Ciekaw jestem wyniku.

Offline Mężczyzna olo

• Moderator Globalny
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.02.2011
« 13 Lut 2013, 12:54 »
większość z nas jest tu raczej konserwatystami i krzywym okiem trochę patrzy na wspomaganie silniczkami, ale to może dlatego, że kiedyś był tutaj jeden nachalny sprzedawca takowych, a my reklamy nie lubimy.

Każdemu wg potrzeb, ja też silniczka bym sobie nie zamontował, lubię rower w rozumieniu tradycyjnym. Nie zmienia to faktu, że maszyny bardzo ciekawe i podziwiam pasję i umiejętność budowania takowych ;-)

Jeżeli ze swoich wyjazdów zrobiłeś jakieś relacje, fotogalerie to zapraszamy do podzielenia się nimi w dziale "Wyprawy" ;-)

pzdr
Cytat: Hipek
To, co napisał Olo, brzmi rozsądnie.

Offline Mężczyzna Thorek

« 13 Lut 2013, 13:35 »
Na pewno samo kręcenie pedałami to już wielka przyjemność ale sam rozumiesz, że przy takim obciążeniu to silnik był mi bardzo przydatny. Chociaż muszę się przyznać, że były takie wzniesienia delikatnie mówiąc, że pedałując a także korzystałem z silnika i też nie dałem rady. Przyszło mi pewien odcinek końcowy pchać rower z załączonym silnikiem ( na 2 biegu ) by było lżej. Jeżeli chodzi o więcej fotek z wyprawy i trochę opisów co tam było a było i jest co wspominać, myślę jak opanuję sztukę wkładania większej ilości fotek i zamieszczanie filmów.
Pozdrawiam 

Offline Mężczyzna michał

• z kropką
  • Miasto: Gdynia
  • Na forum od: 10.06.2008
« 13 Lut 2013, 15:44 »
przy takim obciążeniu to silnik był mi bardzo przydatny.

A ile waży silnik wraz z układem przeniesienia napędu na tylne koło?

Offline Mężczyzna nomorota

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 14.08.2012
« 13 Lut 2013, 21:22 »
Podziwiam pasję i talent konstrukcyjny, ale jednak smrodzenie spalinami nie jest czymś, co kocham.
Poza tym, jesteś raczej ograniczony do asfaltu. Ale - co kto lubi.

Nie wiem co napisał ci Yoshko, ale łatwo umieszczać zdjęcia i video, jeśli założysz sobie konto na Dropbox'ie. Jest tam folder "public" - wrzucasz plik i pobierasz kod, który wklejasz tu na forum.

Offline Mężczyzna Thorek

« 13 Lut 2013, 22:30 »
do @michał-z - waga wyobraź sobie , że jest naprawdę symboliczna bo jeżeli ciężar silnika to 2,8 kg + zespół kół redukcyjnych 1,2 kg to chyba naprawdę mało. W załączeniu fotka silnika.
do  @nomorota - pisałem wcześniej , że jest to silnik 25 cm3 i na dodatek czterosuw czyli żadne smrodzenie komuś a tym bardziej sobie pod nosem. A dlaczego tak myślisz , że tylko asfalt to moje królestwo? Naprawdę uwierz mi , że doskonale się poruszam także w innym środowisku niż drogi publiczne z asfaltem. Staram się opanować to co mi podpowiadasz z fotkami i filmami i już niedługo zaprezentuję filmy z jazdą próbną roweru.

Offline Drzewo

• Miasto:
  • Na forum od: 16.09.2014
« 14 Lut 2013, 00:35 »
Da sie jechac na samym silniku jak motocyklem czy trzeba pedalowac? Widzialem juz podobne konstrukcje(nie-poziome) wykorzystywane w turystyce. Moge kiedys wrzucic zdjecie.

Offline Mężczyzna Peio

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 17.12.2012
« 14 Lut 2013, 08:54 »
Każdemu wg potrzeb, ja też silniczka bym sobie nie zamontował, lubię rower w rozumieniu tradycyjnym.

Zobaczymy, zobaczymy !!! Mówisz tak teraz mając dwadzieścia parę lat. Co będzie za kilkadziesiąt lat gdy pasja pozostanie a sił zacznie brakować ??

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum