Autor Wątek: Stan szlaków rowerowych w Polsce.  (Przeczytany 2526 razy)

Offline Mężczyzna Oskar

• Miasto: Szczecin/Świnoujście
  • Na forum od: 14.12.2011
Stan szlaków rowerowych w Polsce.
« 13 Lut 2013, 11:56 »
Hej, potrzebuję pomocy! Jestem na początku pisania pracy magisterskiej i zamierzam zająć się szlakiem/ami rowerowymi w Polsce i poddać je analizie porównawczej do szlaków w Niemczech, prawdopodobnie punktem odniesienia będzie szlak Odra - Nysa. Z racji mojego zamieszkania (Świnoujście) pod ostrzał prawdopodbnie wezmę "międzynarodowy" (chyba wstyd tak go nazywać) szlak rowerowy R-10. Stąd mój wątek, prośba o pomoc i pytanie, czy znacie jakieś publikacje które mogłyby mi służyć również pomocą jako literatura w mojej pracy. Chodzi mi raczej o trzeźwy i faktyczny opis stanu, zapewne najczęściej słabego oznakowania i nieprzemyślanych rozwiązań zastosowanych przy wytyczaniu szlaków rowerowych w Polsce. Będę wdzięczny za wszelką pomoc i każdy artykuł który według Was wyda się pomocny. Również mile widziane są wasze spostrzeżenia i uwagi odnośnie polskich turystycznych szlaków rowerowych. ;)

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
Odp: Stan szlaków rowerowych w Polsce.
« 13 Lut 2013, 12:02 »
Polecam poczytać stron dotyczących Znakarzy szlaków i ich regulaminów. Fora też sa, więc można sporo się dowiedzieć jak to wygląda z drugiej strony.

Offline Mężczyzna Pustelnik

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 13.03.2010
« 13 Lut 2013, 13:28 »
Jeśli mogę coś dodać, to zamiast porównywać może napisać pracę opisującą wszystkie nieprawidłowości i tanie metody ich usunięcia.
Ach, każdy rowerzysta zwykł, o grację dbać i styl. I aby linię mieć i szyk, przemierza setki gmin.
Rozkoszny życia jego tryb i piękny szprychy błysk. A kiedy wita długi zjazd, rozjaśnia mu się pysk.

Offline Mężczyzna Oskar

« 13 Lut 2013, 13:36 »
Temat nie jest jeszcze sprecyzowany, nie do końca będę chciał porównywać bo fakt to zupełnie dwa inne światy, Odra - Nysa będzie raczej jako przykład przemyślanego szlaku. Sam temat to narazie tylko pomysł, teraz chce poszkać czegoś sensownego i jakoś to ugryźć.

Offline Mężczyzna menel

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 25.03.2012
« 13 Lut 2013, 15:05 »
Możesz zająć się czymś bezsensownym czyli projektem „Trasy rowerowe w Polsce Wschodniej" znanym jako autostrada rowerowa.

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
    • Blog Yoshkowy
« 13 Lut 2013, 16:14 »
Przedstaw swoje argumenty wobec tej bezsensowności? :)

Offline Mężczyzna laxigen

• Miasto: Bielsko-Biała
  • Na forum od: 23.04.2012
« 13 Lut 2013, 16:28 »
Ciekawy jest też temat (nie)powstania Wiślanej Trasy Rowerowej. Trasa ta docelowo miała być naszą rowerową wizytówką w Europie, która z różnych powodów rodzi się w bólach, albo już nawet umarła, nie wiem jak to teraz wygląda.

Tutaj masz wywiad z europoseł Grażyną Staniszewską, która wymienia sporo powodów porażki, z których część pewno jest uniwersalna dla wielu innych przedsięwzięć.

http://terakowski.republika.pl/Staniszewska.html

Offline Mężczyzna menel

« 13 Lut 2013, 16:35 »
Drogi trzeba budować tam gdzie ruch jest największy a nie najmniejszy.

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
    • Blog Yoshkowy
« 13 Lut 2013, 16:44 »
Dróg (rowerowych) nie mają zamiaru budować a jedynie (w przeważającej ilości) oznaczyć i zaopatrzyć w infrastrukturę rowerową istniejące już drogi.

Offline Mężczyzna Oskar

« 13 Lut 2013, 17:06 »
@ Menel, jesteś w totalnym błędzie. Akurat szlaki eurovelo mają wytyczne takie by nie prowadziły po drogach, na których ruch w trakcie doby jest większy niż kilka tys. samochodów, dopuszczane są wyjątki na kilku kilometrowych odcinkach. A ta wschodnia autostrada rowerowa to nie ma być akurat na wzór szlaku Odra - Nysa?

Yoshko, proszę mi nie wychodzić tu z drogami rowerowymi w zamyśle miejskim ;), ja chcę się skupić na szlakach rowerowych, które mają większe szanse na wybudowanie, a jak już, to wolałbym żeby robione to było z głową, a nie wyposażyć drogę po której jeździł ciągnik (często sypki piasek) w tabliczkę i się cieszyć że mamy kolejny odcinek szlaku rowerowego, ba międzynarodowego. :P

A więc proszę nie oftopować, jeżeli ktoś ma ochotę uraczyć mnie linkiem bądź tytułem publikacji to proszę bardzo, a jeżeli ktoś ma ochotę podyskutować nad sensem czy bezsensem to w swoim wątku. :P

Offline Mężczyzna globalbus

• Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 13 Lut 2013, 17:19 »
Nie wiem czy Ci się przyda. Jak u nas polikwidowali tyle linii kolejowych to czemu tego nie wykorzystać tak
http://www.parenzana.net/
bądź tak (Alpe-Adria) - tam to nawet oświetlane tunele są.

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
    • Blog Yoshkowy
« 13 Lut 2013, 17:21 »
@Oskar to menel wyszedł z drogami rowerowymi  a ja go sprostowałem. Przeczytaj dokładnie

Odnośnie tej inwestycji zapodałem już kilka linków w odpowiednim wątku. :)

E: Link do projektu; http://www.polskawschodnia.gov.pl/Projekty/calatrasa/Strony/Opisprojektu.aspx
« Ostatnia zmiana: 13 Lut 2013, 17:28 yoshko »

Offline Mężczyzna Oskar

« 13 Lut 2013, 17:32 »
Ja się nie czepiam, napisałem z uśmiechem, przepraszam i dziękuję za odzew z linkami. ;)

Globalbus, bo pewnie różne odcinki należą do różnych spółek, ziemia do jeszcze innej a tory to już nikt nie wie i się w zyciu by nie dogadali. :D

Offline Mężczyzna Waldemar

• Miasto: Reszel
  • Na forum od: 20.01.2010
« 13 Lut 2013, 17:47 »
Możesz zająć się czymś bezsensownym czyli projektem „Trasy rowerowe w Polsce Wschodniej" znanym jako autostrada rowerowa.

Trasa tej planowanej arterii rowerowej nie biegnie  zgodnie z atrakcjami  turystycznymi naszego  regionu jak: Reszel , Święta Lipka, Gierłoż, Giżycko czy  Wielkie Jeziora Mazurskie, tyko szlakami pochodzenia i rodzinnych korzeni aktualnych włodarzy Województwa.   :( I tak: Marszałek Wojewódzki  Protas - przez Lidzbark War., poseł Sycz -  przez Górowo Iławeckie,  Wojewoda Podziewski - przez  Gołdap. :'( W zasadzie biegnie w naszym województwie wzdłuż granicy z Rosją /ob. Kaliningradzki/.  Czy jest trafioną lokalizacją, okaże się w "praniu". :D
« Ostatnia zmiana: 14 Lut 2013, 00:51 Waldemar »
   Nie ocze­kuj wzlotów, lecz tre­nuj upadki !

Offline Mężczyzna menel

« 14 Lut 2013, 18:20 »

Trasa tej planowanej arterii rowerowej nie biegnie  zgodnie z atrakcjami  turystycznymi naszego  regionu jak: Reszel , Święta Lipka, Gierłoż, Giżycko czy  Wielkie Jeziora Mazurskie,
Zgodnie ze "studium wykonalności..." na stronie taki wariant był rozważany i za walory turystyczne dostał więcej punktów niż wariant wybrany ale za walory jest tylko 20% całości.
I to jest nastepny dowód na to że z rowerowego punktu widzenia projekt jest bez sensu.

PS zdaje się że szlak zaczyna sie przy zlikwidowanym promie na Nogacie w Kępinach

« Ostatnia zmiana: 8 Lis 2013, 14:33 menel »

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum