Autor Wątek: Kurtka przeciwdeszczowa Berghaus Paclite Jacket  (Przeczytany 16239 razy)

Offline Kobieta Janus

• Użytkownik forum
  • Miasto: Goteborg
  • Na forum od: 20.06.2010
Szy, do piwa mogę dołożyć wspaniały szwedzki cydr, co Ty na to? ;) Może być jeszcze jakiś proszek do prania na pamiątkę :P

To dlatego Arkadoo pisze wyżej, że tęskni za trzecią
warstwą, bo gdy jest, to ona pierwsza odbierze z ciała
pot. Gdy jej nie ma, duże ilości potu zostają wewnątrz.
Dlatego też było Ci tak mega zimno podczas wyścigu,
bo nie miałaś nic co mogłoby nabrać temperatury.
Hmm, w takim razie chyba ta moja stara kurtka Berhausa z gore XTR jest 3-warstwowa. W sumie jak się jej dotknie to jest bardzo cienka (chociaż ma te warstwy) i większość moich znajomych (nie wspominając o mamie) jest przerażona widząc, że noszę ją w zimię. Ale mi nawet w zimie jest w niej za gorąco (tutaj praktycznie jej nie noszę, bo rzadko kiedy jest poniżej -10), a oczywiście nie zakładam pod spód żadnego długiego rękawka, bo bym umarła.

Na rower zdecydowanie wolę cienką kurtkę, której jedynym zadaniem będzie ochrona przed deszczem i oddychanie. Jak mi będzie zimno, mogę zawsze założyć coś pod spód - mam ten polarek, postaram się też skombinować jakąś cienką koszulkę z długim rękawkiem, żeby nie kleić się do kurtki jak wczoraj. Ta moja nowa kurtka spełnia wszystkie wymagania poza tym, że się podwija, czym doprowadza mnie do szału... Generalnie większość tych rowerowych kurtek (gore bike wear) jeśli jest odpowiednio długa, to jest dwa razy za szeroka :(

Offline Mężczyzna arkadoo

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 22.11.2006
    • http://www.rower.fan.pl
Eeee tą starą z XCR, to do muzeum możesz oddać ;) Teraz 3-laminaty są znacznie lżejsze i lepiej oddychające niż kiedyś. Zobacz kurtki np. na membranie gore active shell
Watch out where the huskies go,
And don't you eat that yellow snow

Offline Mężczyzna Iwo

• leniwy południowiec
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 20.09.2010
Janus, może powinnaś sobie zacieśnić ściągacz w pasie? Żeby nie podchodziła do góry, powinien być w miarę mocno zaciągnięty. Mam taką samą kurtkę, zrobiłem jak napisałem i od tamtej pory nic mi nie podchodzi, a z początku troszku się zawijało.

Offline miki150

• Użytkownik forum
  • Miasto: Jeteborno
  • Na forum od: 05.07.2010
Dlatego też było Ci tak mega zimno podczas wyścigu,
bo nie miałaś nic co mogłoby nabrać temperatury.

myślę że dlatego:

miałam softshell-windstopper (potocznie: polar ), cieniutką kurtkę przeciwdeszczową, zwykłą bawełnianą koszulkę,

Offline Kobieta Janus

• Użytkownik forum
  • Miasto: Goteborg
  • Na forum od: 20.06.2010
Iwo - w tej kurtce nie ma ściągacza w pasie - jest tylko na dole, a ten dość mocno naciągnęłam.

Miki - a czemu winna moja biedna koszulka? Jakby miała długi rękawek, albo jakbym założyła na nią ten polar, to na pewno byłoby mi cieplej... Wątpię, żeby coś pomogło gdyby ta koszulka była jakaś oddychająca - dalej miałabym całe gołe ręce i ramiona.

Arkadoo - te kurtki z Active Shell też były cienkie i nie wyglądały na mające 3 warstwy... chyba że wszystkie były połączone w jedną. Miały co prawda taką jakąś siateczkę od spodu (która w tej starej kurtce jest osobno), może to o nią chodzi? Jak pozwolą wymienić tę kurtkę i będą mieli jakieś fajne z Active Shell, to się zastanowię. Mówili, że są jeszcze bardziej oddychające niż Paclite.

Offline miki150

• Użytkownik forum
  • Miasto: Jeteborno
  • Na forum od: 05.07.2010
Chodzi o to, że bawełna, jak nasiąknie wilgocią, to bardzo mocno wychładza.

Offline Mężczyzna deerrr

• Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 11.12.2012
Hej.
Odświeżam temat.
Zakupiłem kurtkę:
http://www.mikesport.pl/mimo-atmos-przeciwdeszczowa-kurtka-rowerowa-clone.html
Okazało się, że jest trochę za mała na mnie. Teraz albo ja wymienię na większą, albo oddam.
Ogólnie nie zrobiła na mnie najlepszego wrażania. Niby parametry ma bardzo dobre, ale wydaje mi się ciężka. Materiał nie jest śliski tylko taki "meszkowy". Ale może się nie znam.
Macie coś innego do polecenia - czy mam ją brać?
Pozdrawiam

Offline Drzewo

• Miasto:
  • Na forum od: 16.09.2014
Jak chcesz coś łatwego w utrzymaniu (śliskiego), lekkiego i w pełni skutecznego poszukaj kurtek z Pertexu, najlepiej z trwałą impregnacją DWR ale one będą droższe od tego co pokazałeś...

Offline Mężczyzna deerrr

Jak chcesz coś łatwego w utrzymaniu (śliskiego), lekkiego i w pełni skutecznego poszukaj kurtek z Pertexu, najlepiej z trwałą impregnacją DWR ale one będą droższe od tego co pokazałeś...

Szukałem tego o czym pisałeś.
Problem polega na tym, że Kurtki przeciwdeszczowe z pertex-u robi podobno tylko firma Golite, ale dowiedziałem się, że Oni się wycofali z Europy.
Znasz może jeszcze jakieś inne firmy?

Offline Drzewo

• Miasto:
Bzdura. Sporo marek używa tego materiału... Np nasze rodzime Yeti lub Pajak (ale oni głównie używają tego do produkcji odzieży puchowej).

Tak z głowy mogę tylko podrzucić brytyjską firmę Montane ale nie chce mi się wierzyć, żeby byli jedyni na rynku. W dobrej cenie przeciwdeszczowe kurtki znajdziesz też w Decathlonie(ale tamte będą gorzej oddychały).

Offline Mężczyzna arkadoo

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 22.11.2006
    • http://www.rower.fan.pl
Macie na myśli zwykłe pertexowe bez membrany (większość na rynku). Czy pertex na membranie? Materiał fajny, ale bez przesady jest sporo podobnych w niższej cenie.
Watch out where the huskies go,
And don't you eat that yellow snow

Offline Drzewo

• Miasto:
Myślałem o czymś takim: http://www.montane.co.uk/range/men/shell/velocity-jacket
lub w wersji bardziej cywilnej z kapturem: http://www.montane.co.uk/range/men/shell/atomic-jacket
Nie upieram się, że jest to jedyne rozwiązanie.

edit:

PERTEX® Shield

83g/m² 2.5 layer 40 denier 100% Nylon with microporous coating
Waterproof to a minimum of 10,000 hydrostatic head and with a minimum MVTR of 8,000g/m²/25hrs (JIS L 1099 A-1)

Offline Mężczyzna deerrr

Myślałem o czymś takim: http://www.montane.co.uk/range/men/shell/velocity-jacket
lub w wersji bardziej cywilnej z kapturem: http://www.montane.co.uk/range/men/shell/atomic-jacket

Trzeba przyznać, że kurteczki są przednie. Niestety dobra jakość kosztuje. Obecnie nie ma w Polsce przedstawiciela tej firmy, więc by trzeba było zakupić przez Ebay. Cana ok 480zł + przesyłka
Bardzo ładne, ale pozostanę przy moim wyborze (tylko ze względu na cenę)
Dzięki za info. Widać, że masz wiedzę na temat materiałów (wpisy w stopce).
Pozdrawiam
P.s. Masz jakieś artykuły(materiały) o materiałach jakie są wykorzystywane w produkcji odzieży sportowej? Chętnie bym się dokształcił. Tyle jest teraz tych takich samozwańczych producentów. A dobrze by było wiedzieć na co trzeba zwracać uwagę.

Offline Mężczyzna oszej

• Niejeżdżący teoretyk - forumowy mędrek
  • Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 21.01.2011
Cana ok 480zł + przesyłka
Velocity można znaleźć za 300 zł :)

Offline Mężczyzna deerrr

Cana ok 480zł + przesyłka
Velocity można znaleźć za 300 zł :)

Na polskich czy zagranicznych stronach? Najtaniej to znalazłem za 527zł. Podaj link jak możesz

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum