Autor Wątek: Kurtka przeciwdeszczowa Berghaus Paclite Jacket  (Przeczytany 16229 razy)

Offline Mężczyzna oszej

• Niejeżdżący teoretyk - forumowy mędrek
  • Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 21.01.2011
http://www.chainreactioncycles.com/Models.aspx?ModelID=72789
przesyłka 6E, od 100E za darmo. Sklep sprawdzony przez niejedną osobę, stąd także ;)

Offline Mężczyzna deerrr

• Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 11.12.2012
http://www.chainreactioncycles.com/Models.aspx?ModelID=72789
przesyłka 6E, od 100E za darmo. Sklep sprawdzony przez niejedną osobę, stąd także ;)

Ok. Biorę. Masz taką kurtkę? Z tą rozmiarówką jest coś dziwnie.
Moje parametry:
wzrost: 185
obwód klatki piersiowej: 106
obwód w tali: 97
obwód w biodrach: 100

Z talii wychodzi, że XXL a z klaty L :) Może XL. Wolałbym nie odsyłać

Offline Mężczyzna oszej

• Niejeżdżący teoretyk - forumowy mędrek
  • Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 21.01.2011
Nie, nie mam, ale przymierzałem się podczas zmiany mojej "cywilnej" kurtki do Montane Venture, ostatecznie jednak zdecydowałem, że jeszcze rok kurtka wytrzyma (kolejny raz...). Ale ktoś stąd chyba miał coś podobnego...

Offline Mężczyzna arkadoo

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 22.11.2006
    • http://www.rower.fan.pl
Od 2,5 laminatów, również tych z pertexem uciekałbym jak najdalej. Uczucie zawilgocenia od środka jest koszmarnie niekomfortowe. Szukałbym lekkiego trójlaminatu.
Watch out where the huskies go,
And don't you eat that yellow snow

Offline Mężczyzna ambi

• Miasto: Brwinów
  • Na forum od: 21.02.2010
Ta kurtka nie ma kaptura. Co na głowę w takim wypadku? Jak leci za kołnierz to mało przyjemnie.

Offline Mężczyzna deerrr

• Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 11.12.2012
Ta kurtka nie ma kaptura. Co na głowę w takim wypadku? Jak leci za kołnierz to mało przyjemnie.
No właśnie - Idealne pytanie.

Kask plus nieprzemakalny pokrowiec na kask.

Offline Mężczyzna Daniel

• turysta licznikowy
  • Miasto: Augsburg
  • Na forum od: 16.03.2009
Ja ze swojej kurtki kaptur w końcu odpiąłem - ograniczał mi widoczność, nabierał powietrza jak żagiel.
W deszczu zazwyczaj jeżdżę w kasku i buffie/czapce - jakoś daje taki zestaw radę, głowa jest mokra, ale nie jest zimno.
Wracam do jeżdżenia.

Offline Mężczyzna ambi

Wylatuje w lipcu do Norwegii na 2 tygodnie. Przydałaby się w końcu jakaś przeciwdeszczowa kurtka (nieprzemakalna nawet przy całodniowych opadach). Przeczytałem wątek i dobrym rozwiązaniem wydaje się coś na membranie paclite, tylko ta cena.. Są inne membrany o podobnych właściwościach? Może udałoby mi się upolować coś używanego na allegro.
Jeśli nie, to co polecacie? Może coś taniego, słabo oddychającego, ale z wywietrznikami na plecach i pod pachami?

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
kurtka może być nieprzemakalna, ale i tak będziesz mokry od środka, każda membrana podczas deszczu oddychalność ma niemal zerową. Na allegro jest sporo kurtek na goretex xcr.

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna ambi

Czemu mam być mokry od środka? Ja zwolnię to chyba się nie zapocę (przy odpowiednich wywietrznikach)?

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
jeśli wierzysz w cudowną oddychalność membran, to myślę, że się rozczarujesz. Oddychają lepiej w suchych warunkach od zwykłej foliówki, ale w deszczu żadnej różnicy nie czuję.

My home is where my bike is.

Offline Kobieta magda

• Miasto: Tröjmiasto
  • Na forum od: 19.12.2011
    • Przejażdżkowe zapiski
Kup sobie więcej termoaktywnych koszulek które trzymają ciepło przy spoconych plecach a jako kurtkę weź po prostu coś co nie przemaka. Ja miałam sztormiak z serii żeglarskiej decthlonu, do tego koszulkę termo i było ok. Gdybym miała więcej koszulek termo by było super.

Offline Drzewo

• Miasto:
  • Na forum od: 16.09.2014
Konkurencją dla Goreteksów są membrany Event ale cenowo nie wypada to dużo taniej. Może po prostu jakiś pertex dwuwarstwowy(3 lepiej ale drożej) z DWR? Prawie jak goretex, nie przemoczysz szybko a sporo tańsze.

kurtka może być nieprzemakalna, ale i tak będziesz mokry od środka, każda membrana podczas deszczu oddychalność ma niemal zerową. Na allegro jest sporo kurtek na goretex xcr.

XCR to konstrukcja z przed ładnych kilku lat. Biorąc pod uwagę, że membrany wytrzymują do 6- maks. 8 lat (nawet sporadycznie użytkowane) ich zakup jest bezsensowny.

Event świetnie oddycha, ale doświadczenia znajomego mnie zniechęcają - dwukrotna reklamacja (dwóch różnych modeli Montane) - membrana odkleja się od materiału zewnętrznego.

Jak nie dysponujesz kwotą 500-700 zł na przyzwoitą membranę, to kup coś w stylu Rain Cut z Decathlonu. Ewentualnie upoluj coś na allegro, ale to zawsze obarczone będzie ryzykiem.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum