Autor Wątek: Kurtka przeciwdeszczowa Berghaus Paclite Jacket  (Przeczytany 16233 razy)

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
Wiadomość usunięta.

Offline Mężczyzna Daniel

• turysta licznikowy
  • Miasto: Augsburg
  • Na forum od: 16.03.2009
Moja też podmaka, ale nie uważam tego za wadę dyskwalifikującą - za to świetnie oddycha, spokojnie zastępuje mi windstopper.
Znacznie większym problemem przy tym podmakaniu jest zawilgocenie pośredniej warstwy ocieplającej, która schnie dużo dłuzej niż koszulka.
Wracam do jeżdżenia.

Offline Mężczyzna arkadoo

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 22.11.2006
    • http://www.rower.fan.pl
Podamaka Wam, czy membrana nie daje rady odprowadzać i macie uczucie zawilgocenia?
Watch out where the huskies go,
And don't you eat that yellow snow

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
Wiadomość usunięta.

Polej kurtkę wodą i zacznij ją wcierać przez kilka minut. Jak membrana jest trachnięta, to przemoknie. Jak nie puści, to prawdopodobnie jest to niedostateczna oddychalność. U mnie w pro shellu ten problem też występuje, ale definiuje go jako nadmiar skraplającego się potu.

W ramach rozwodu z gore polecę Ci event (kolega bardzo sobie chwalił oddychalność) lub coś z dermizaxa.

Offline Mężczyzna wojtek

• Użytkownik forum
  • Miasto:
  • Na forum od: 02.03.2010
    • Pokój z Tobą
A czy miał ktoś styczność z ciuchami z tkanin/laminatów gelanots? Jeśli tak, to jakie macie wrażenia?

Offline skolioza

• Miasto: kraków
  • Na forum od: 01.04.2009
    • http://www.RetroMTB.pl
Gore bronić nie będę, zwłaszcza że z odzieżą Gore Bike wear specjalnych doświadczeń nie  mam, ale:
- Marmot Nano z Paclite od 2009r nie przeciekła ani razu, a używana jest tylko na rower
- w deszczu oddycha wyraźnie słabiej (mniejsza różnica wilgotności pomiędzy tym co wewnątrz i na zewnątrz = słabsze odprowadzanie), przy intensywnym wysiłku zdarzało się ją zapocić (membrana nie nadążyła z odprowadzaniem wilgoci)
- niewiele osób o tym wie, ale Gore deklaruje dożywotnią gwarancję na swoją membranę - to znaczy, że jeśli produkt nie jest zużyty a ona sama nie została ona mechanicznie uszkodzona (i nie koniecznie musi być to widoczne rozcięcie, wytarcie etc) to powinna działać Niestety da się to podobno sprawdzić jedynie na testach laboratoryjnych w siedzibie Gore pod Monachium

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
Wiadomość usunięta.

Offline Mężczyzna Daniel

• turysta licznikowy
  • Miasto: Augsburg
  • Na forum od: 16.03.2009
Ja w każdym razie z tej kurtki jestem bardzo zadowolony - bo mogę w niej jeździć cały dzień (oczywiście w rozsądnym przedziale temperatur) regulując tylko rozpięciem ewentualne przegrzanie.
Dlatego uważam, że oddychalność jest naprawdę dobra.
Może to podmakanie wynika z braku siatkowej podszewki? Po coś w końcu się ją robi..
Wracam do jeżdżenia.

Offline skolioza

Widzę po tym co Michał zacytował, że wkradł się drobny błąd w moją wypowiedź - moja kurtka używana jest NIE tylko na rower ;)
Co do samych membran - tak jak pisałem wcześniej - przy każdej należy liczyć się niestety ze spadkiem oddychalności w chwili kiedy różnica wilgotności po obu stronach membrany maleje (wyjątkiem był tu ponoć Triple Point Ceramic Lowe Alpine, nie jest już jednak produkowany)
Co do samego Eventu - ciekaw jestem opinii "z pierwszej ręki" (w necie to nie trudno znaleźć)

Offline Mężczyzna łatośłętka

• Skup i ubój. Rozbiór.
  • Miasto: nie, wioska
  • Na forum od: 21.03.2013

Z nowym sezonem, stopniowo Gore Bike Wear ma wprowadzać na rynek produkty z nową membraną 'Gore-Tex-Pro' - jako odpowiedź na skuteczne zakusy konkurencji. Membrana ta ma być bardziej trwała, w stosunku do poprzednika oddychalność ma być większa o '28%'. Jednym z pierwszych artykułów z nową membraną mają być 'krótkie spodnie przeciwdeszczowe AlpX'.

@Daniel: W kurtkach przeze mnie użytkowanych 'siatkowej podszewki" nie ma.
tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!

Jeżeli materiał zewnętrzny nasiąka wodą, to dla membrany tworzy się bardzo wilgotne środowisko. Oddychalność w membranie działa na zasadzie parowania. Przy mokrym środowisku parowanie jest mniej "skuteczne". Stąd uczucie podmakania. Z Waszymi kurtkami na 95% wszystko jest ok, dbajcie o warstwę DWR - impregnujcie je regularnie.

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
Wiadomość usunięta.

Offline skolioza

Jeżeli materiał zewnętrzny nasiąka wodą, to dla membrany tworzy się bardzo wilgotne środowisko. Oddychalność w membranie działa na zasadzie parowania. Przy mokrym środowisku parowanie jest mniej "skuteczne". Stąd uczucie podmakania. Z Waszymi kurtkami na 95% wszystko jest ok, dbajcie o warstwę DWR - impregnujcie je regularnie.

Taką membraną, którą co chwilę trzeba impregnować - to się można podetrzeć, zresztą mnie ta teoria nie przekonuje, nawet idealnie nowa kurtka miała ten sam problem, tylko w mniejszym zakresie, więc problem nie jest tylko w warstwie DWR, ale i w samej membranie.
Obawiam się Michał że możesz się srogo zawieść również na innych produktach.... To co napisał Arek odzwierciedla to jaki wpływ na działanie membrany ma jej zatkanie od zewnątrz (i nie dotyczy to bynajmniej tylko Gore)
Jeden z największych mitów nt membran to to, że nie należy ich prać bo się zniszczą (ale że się zapchają od wewnątrz i przestaną oddychać jest pomijane)
Drugi, to właśnie to że membrana jest wystarczającym środkiem zapobiegającym przemoczeniu i nie trzeba jej impregnować - to poniekąd prawda bo membrany impregnować nie trzeba ;) ale materiał wierzchni z którym - w zależności od konstrukcji - jest zlaminowana bądź na który jest napylona już tak Właśnie po to aby wsiąkająca w membranę woda jej od zewnątrz nie zatkała

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
Wiadomość usunięta.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum