Autor Wątek: Surly Pugsley  (Przeczytany 4367 razy)

Offline Mateusz

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 13.06.2010
Surly Pugsley
« 15 Lut 2013, 14:20 »
Hej!

Muszę złożyć taki rower (a dokładnie 2 identyczne). Niestety wiele rzeczy nadal jest dla mnie zagadką, a szukanie części zżera potężne ilości czasu. Pomożecie? :)

Na początek dwie podstawowe zagwozdki:
1.   Korba – czy mogę złożyć korbę Shimano z poszczególnych elementów? (tzn. osobno kupić ramiona i blaty) Korba ma mieć 2 blaty: 22 i 32.
2.   Manetki – czy ktoś zna jakiekolwiek manetki obsługujące konfigurację 2x9? Może jakieś naprawdę dobre Thumsfifty? Albo gripy? Z manetkami mam największy problem.
To tyle na początek, choć to dopiero wierzchołek góry lodowej…

Offline Mężczyzna chesteroni

• Miasto: Toruń
  • Na forum od: 14.07.2012
Odp: Surly Pugsley
« 15 Lut 2013, 14:45 »
2x9 - nie napisałeś, jaki ma być typ manetek więc naturalne dla mnie są... szosowe :-)
Ja w mieszczuchu mam 2x7 obsługiwane przez gripshifty nominalnie 3x7. Środkowy bieg to półbieg do lepszej pracy skrajnych przełożeń.

Offline skolioza

• Miasto: kraków
  • Na forum od: 01.04.2009
    • http://www.RetroMTB.pl
« 15 Lut 2013, 15:09 »
thumby na 9s pojawiły się ostatnio, ale to nie jest jeszcze nic sprawdzonego Jeśli thumby to sprawdzone rozwiązanie to podstawki (np Paul) dedykowane pod manetki szosowe montowane na ramie (składając te 2 rzeczy dostajemy thumba)

gripy - to jest rozwiązanie bez kombinacji - zakładasz manetki 3x9 i ruch przedniej ograniczasz ogranicznikami
Z gripami jednak uważaj o tyle, że możesz trafić na wersje Sachsa/Srama robione dla Ritcheya - wtedy wymagana jest ósemkowa kaseta i dodatkowa zębatka oraz dłuższa nakrętka spajająca to w całość (te riczejowe mają inny skok dedykowany do dystansów kasety 8s)

korba - możesz składać z elementów bądź kupić całą i zdjąć największą koronkę Niewykluczone (a wręcz b.prawdopodobne) że trzeba będzie kupić krótsze śruby i kominy do mocowania środkowej zębatki bądź założyć podkładki pod oryginalne

Offline Mężczyzna Dusza

• ✫ ♪ ✯ ♫ ✬ ♬ ✰
  • Miasto: Opole
  • Na forum od: 23.02.2010
« 15 Lut 2013, 15:12 »
Mateusz, zastanów się wpierw nad elementami, które są niestandardowe, tj. obręcze, opony.
Chcesz składać na oryginalnych częściach Surly? Może wyjść drogo, ale np. w Niemczech jest firma, która robi szerokie obręcze za ułamek ceny. Ludzie na tym jeżdżą i się nie zabijają.

Głównie zwróć uwagę na kwestię napędu, tj. szerokość supportu (100mm), linię łańcucha - według Surly standardowa korba powinna dać radę przy rozwiązaniach 3x9. Dodatkowo przednia przerzutka musi być typu direct mount.
Reszta osprzętu pewnie może być dowolna i możesz dobierać jak do zwykłego roweru.

Sporo info jest na stronce producenta, poszperaj.
Powodzenia :)

Offline Mateusz

« 15 Lut 2013, 15:14 »
A szosowe manetki SORA będą kompatybilne z przerzutką mtb XT?

Offline Mężczyzna Dusza

• ✫ ♪ ✯ ♫ ✬ ♬ ✰
« 15 Lut 2013, 15:21 »
Baranek? Nieźle :)

To nie będzie szybki rower, więc może bar-endy?

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 15 Lut 2013, 15:24 »
nie wiem czy gotowiec pugsley nie jest tańszy niż składanie samemu.

A szosowe manetki SORA będą kompatybilne z przerzutką mtb XT?
Manetki, ale jakie? thumby, barendy przód są kompatybilne ze wszystkim, bo nie ma tam indeksu.
1.   Korba – czy mogę złożyć korbę Shimano z poszczególnych elementów? (tzn. osobno kupić ramiona i blaty) Korba ma mieć 2 blaty: 22 i 32.
zdejmujesz największy blat, zamiast niego wkładasz podkładki i jest ok. Jakbyś nie mógł dostać takich podkładek to gdzieś mam takie.

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna Dusza

• ✫ ♪ ✯ ♫ ✬ ♬ ✰
« 15 Lut 2013, 15:27 »
nie wiem czy gotowiec pugsley nie jest tańszy niż składanie samemu.

Sprawdzone, jest :)

blondas

• Gość
« 15 Lut 2013, 22:11 »
Kłopot jest z dostępnością części. To co możesz kupić w europie jest dość drogie z uwagi na ceny w euro. Ściąganie z usa jest zawsze obarczone dużym ryzykiem - dowalą cło.
Natomiast dystrybutorzy lokalni -Niemcy- muszą mieć spore upusty bo rower nie wychodzi dużo drożej niż w USA (po przeliczeniu wartości z dolara). Dlatego moim zdaniem lepiej kupić gotowca.
Z rzeczy nietypowych to korba, tak jak wyżej wspomniano suport ma 100 mm., przerzutka przednia, obręcze, piasta przednia.
Gotowiec jest na 9, wiec manetek możesz użyć każdych gdyby nie pasowały Ci te które zastosowano.
Warto pamiętać, że pugsley jest robiony w 2 wersjach:
Pugsley i Neck Romancer Pug. Różnią  się detalami, pierwszy ma węższe felgi i widelec nie ma tylu otworów do mocowania gratów. Geometria jest taka sama.
W warszawie jest firma która sprowadza te rowery, możesz zadzwonić i pogadać.
Velove - tak się nazywają.
Alternatywą jest Salsa Mukluk, ale z dostępnością jest dramat (w europie).
Rama aluminiowa, możliwość stosowania korby 3 rzędowej, napęd na 10, pięknie się prezentuje!
Co dojazdy na fb - super.

Offline Mężczyzna nietoperz

• Na forum od: 03.03.2013
« 3 Mar 2013, 23:29 »
@ Mateusz
Do czego potrzebujesz ten rower? Jakaś wyprawa czy do zabawy w śniegu czy piachu?

Jeśli koniecznie chcesz stalową ramę i Surly to masz kilka opcji do wyboru i musisz sobie najpierw odpowiedzieć do czego będziesz go potrzebował. Moonloander to ekstremalny potwór w ekstremalne warunki i dość wolny, Pugsley to typowa wyprawówka, Necromancer to najbardziej uniwersalny rower który można zaadoptować do każdej roli i jednocześnie mój faworyt.

Po drugie od czasu podróży Kuby Postrzygacza minęło już trochę czasu i na rynku jest znacznie większy wybór komponentów do budowy i myślę że nie należy do końca sugerować się jego konfiguracją - on po prostu wybrał wtedy to co było dostępne. Teraz pewnie jechał by Moonloanderem z Alfinem :D

Odnośnie twoich pytań, myśle że nie ma sensu wyważać otwartych drzwi.
Konfiguracje gotowych rowerów Surly są świetnie przemyślane i trudno będzie Ci znaleźć lepsze zamienniki tego co tam wsadzili nie jest to nie możliwe ale czy ma sens?
Korba Surly z rockringiem i stalowymi blatami jest nie do pokonania,
to chyba najfajniejsza korba do fatbike jest zaprojektowana tak aby dać jak największy prześwit dla opony i zminimalizować Q-factor, przy tym stalowe blaty są trwalsze od alu z shimano.
manetki microshift są fantastyczne i nie do zniszczenia.
piasta i przerzutki hmm to zależy gdzie będziesz jeździł.
Ja myślę o przejściu na Alfine bo to znosi dzielnie jazdę po plaży i nie zamarza w zimie :)
nie trzeba co chwile wymieniać łańcucha a czyszczenie roweru jest banalne i zdecydowanie mniej istotne niż w przypadku 2x9
Ale do  czasu aż padnie będe jeździł na tym co Surly dało fabrycznie.

Offline Mężczyzna Dusza

• ✫ ♪ ✯ ♫ ✬ ♬ ✰
« 7 Mar 2013, 12:42 »
Po dłuższym przekopywaniu wycofuję się ze stwierdzenia, że z korbą nie będzie problemu.
Obecnie cholernie ciężko jest znaleźć zestaw suport+korba pod mufe 100 mm.

Offline Mateusz

« 5 Kwi 2013, 10:00 »
HEj!

No to od wczoraj jesteśmy posiadaczami rowerów Surly Neck Romancer Pug. Przed wyprawą dokonamy kilka modyfikacji (tylne koło, napęd)

Trochę chyba rozczaruję - całej specyfikacji i super fotek nie będzie. Rowery traktujemy wyprawowo/zadaniowo a nie zajawkowo. Po powrocie z Australii chyba będziemy je musieli sprzedać.

Kupiliśmy je w velove.pl (dzięki blondas za wskazówkę)
To chyba jedyny sklep w PL sprowadzający pełną ofertę Surly.

Pozdrawiamy z Agą z zimnego Wro!
« Ostatnia zmiana: 8 Kwi 2013, 15:09 cinek »

Offline miki150

• Użytkownik forum
  • Miasto: Jeteborno
  • Na forum od: 05.07.2010
« 5 Kwi 2013, 10:05 »
super fotek nie będzie

A nie-super? Wrzuciłbyś chociaż ze dwie  :D

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
« 5 Kwi 2013, 10:15 »
też bym chętnie pooglądał ;) jedziecie na pustynię?
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna Włod

• Na forum od: 04.04.2011
« 5 Kwi 2013, 11:14 »
Podejrzewam, że to był pewnien sklepik w Warszawie:) Czekamy na jakies skromne fotki :lol:

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum