Autor Wątek: Surly Pugsley  (Przeczytany 4356 razy)

Offline Mężczyzna szy

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 29.04.2009
Odp: Surly Pugsley
« 8 Kwi 2013, 10:53 »
I w ten sposób velove.pl ma większą reklamę niż ktokolwiek się spodziewał  ;D

Dobrze widzę nie widząc tam słowa o Surlych? ... Surlejach?
... Surlejuchach? ... rowerach Surly? :]

Szy.

Najlepsze szlaki rowerowe w Polsce, w Niemczech i w Europie

Offline Mężczyzna Dusza

• ✫ ♪ ✯ ♫ ✬ ♬ ✰
  • Miasto: Opole
  • Na forum od: 23.02.2010
« 8 Kwi 2013, 11:07 »
Dobrze widzę nie widząc tam słowa o Surlych? ... Surlejach?... Surlejuchach? ... rowerach Surly? :]Szy.

To jest zdaje się wizytówka, właściwy jest pod velove.iai-shop.com

Offline Mężczyzna cinek

• SP2SJ
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.03.2008
« 8 Kwi 2013, 11:22 »
Link wyciąłem z tego powodu:
http://www.nakrancach.pl/wspolpraca/
Właśnie dlatego uważam, że Mateusz nie zamieścił tego linku, by poinformować forowiczów o tym, że rowery są dostępne u nas,  tylko aby zareklamować tę firmę. Mogę się założyć, że informacja o firmie pojawi się na ich stronie.
Poza tym ściągnięcie Surly do Polski ze sklepów w UE to naprawdę nie problem.
Cytat: miki150
Cinek muszę powiedzieć, że jesteś bardziej fotogeniczny, kiedy Cię na zdjęciu brakuje

Offline Mateusz

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 13.06.2010
« 8 Kwi 2013, 11:34 »
Cinku,

oczywiście, ze info o Velove pojawi się u nas. Bo wolimy promować sklep z Polski zamiast z innego kraju UE. To raz. (wygrałeś zakład!)

Dwa: O sklepie nie miałem pojęcia (ba! byłem pewien że nie ma nikogo kto sprowadza Surly do PL) do momentu aż blondas napisał w tym wątku o Velove. Właśnie dlatego postanowiłem umieścić ten link.

Trzy: spróbuj w którymkolwiek ze sklepów UE znaleźć w chwili obecnej Puga (neck romancer) dostępnego od ręki.

Cztery: Po co sprowadzać rower z UE jeśli Velove trzyma się cennika europejskiego? (nie traktuj tego punktu reklamowo, to tylko informacja

I pięć:

Nie wiem, czy link zamieszczony był przez Mateusza
z jakąś szczególną intencją. Jednak nawet jeśli, to
przecież Mateusz jest uczestnikiem tej społeczności,
ma więc prawo by nie tylko jej dawać, ale czasem coś
od niej wziąć.

Nie wpadajmy w paranoję, niech forum pomaga sobie
pomagać w rowerowych tematach!

Edit:
Jeśli odpisałem niegrzecznie to przepraszam. Nie chciałem nikogo urazić.
« Ostatnia zmiana: 8 Kwi 2013, 11:55 Mateusz »

Offline Mężczyzna szy

« 8 Kwi 2013, 11:53 »
Właśnie dlatego uważam, że Mateusz nie zamieścił tego linku, by poinformować forowiczów o tym, że rowery są dostępne u nas,  tylko aby zareklamować tę firmę

Tak, być może tak się stało. Ale co w tym złego? :]

Piętnując takie zachowanie, tak naprawdę piętnujesz
obrotność takich rowerowych kozaków jak Aga i Mateusz.
Zamiast mieć dla nich uznanie, że dzięki pozytywnemu
sprytowi potrafią zorganizować sobie podróż dookoła
świata, to lejesz ich przez łeb :]

Oni nikomu tutaj nic nie odbierają - nie odbierają forum
klientów na reklamę, bo forum takiej działalności
nie prowadzi.

Oni nikogo nie oszukują w poleceniach czy opiniach,
bo są wiarygodni w swojej działalności. Ich osiągnięcia
to potwierdzają.

Apeluję do Was, drodzy admini - dopóki nie powstanie
na forum wyraźny konflikt interesów z inną działalnością,
nie zabraniajcie nam, forumowiczom, podpierania się
sponsorami lub partnerami. I nie zabraniajcie nam
pisać o tym, że dzięki jakiejś firmie nasza wyprawa
była łatwiejsza do zorganizowania, lub że w ogóle
doszła do skutku

I - naturalnie - piszę to również jako ten, który w ten
sposób postępuje.

Szy.

Offline Mężczyzna szy

« 8 Kwi 2013, 11:58 »
I pięć:

... jako załącznik do tego, dodałbym na przykład te obrazki:

Wiszą na Waszych ścianach właśnie dzięki Adze i Mateuszowi.
A Oni pojechali tam między innymi dzięki ich partnerom.

... czyli bez partnerów, Velove i podobnych, mielibyście
dwa świetne zdjęcia w kalendarzu mniej... :]

Szy.

Offline Mężczyzna cinek

• SP2SJ
« 8 Kwi 2013, 12:01 »
Mateuszu, kiedyś dawno temu toczyły się dyskusje na forum o jego antykomercyjności. Nie mamy reklam, wycinamy użytkowników, którzy piszą 5 nic nie wnoszących postów, a na koniec umieszczają w stopce link reklamowy do wentylacji, klimatyzacji czy czegoś tam jeszcze innego.
To samo dotyczy tego jak powiedziałeś: "promowania polskiego sklepu". Według mojej wiedzy, nie pozwalamy promować na forum sklepów, nie pozwalamy zamieszczać ogłoszeń o wycieczkach organizowanych za pieniądze, nie pozwalamy handlować sklepom rowerowym.
To forum jest o podróżach rowerowych i owszem o sprzęcie, ale uwagami o sprzęcie wymieniają się jego użytkownicy. Ty napisałeś tylko, że żadnego info o rowerach nie dasz, zdjęciami się nie chwalisz, ale kupiłeś TU. Gdybyś napisał odwrotnie, że przejechałeś na rowerze z Michałem (podjazdy) i Jackiem  przez Puszczę Notecką i oni się ryli w tym śniegu i błocie a Ty na szerokich przeleciałeś górą bez zmęczenia, to wtedy nie ma podstaw do wycięcia linku, a tak zostaje czysta promocja.
Cinek muszę powiedzieć, że jesteś bardziej fotogeniczny, kiedy Cię na zdjęciu brakuje

Offline Mężczyzna cinek

• SP2SJ
« 8 Kwi 2013, 12:07 »
Piętnując takie zachowanie, tak naprawdę piętnujesz
obrotność takich rowerowych kozaków jak Aga i Mateusz.

Nie popadaj w paranoję, zaraz pomyślę, że przeze mnie nie pojadą do Australii. ;)
Wycinam linki promujące sponsorów, jakąś działalność komercyjną u wszystkich. Z całym szacunkiem dla ich zasług rowerowych.
Nie chodzi o oszukiwanie, tylko o komercyjny wymiar tej działalności - sponsorzy etc. Naprawdę trzymam się wcześniej ustalonych zasad. Chcesz je zmienić - proszę bardzo, wyjdź z inicjatywą, porusz sprawę na forum.

Offline Mężczyzna szy

« 8 Kwi 2013, 12:29 »
Chcesz je zmienić - proszę bardzo, wyjdź z inicjatywą, porusz sprawę na forum.

... chyba to zrobiłem? ;)

To tylko prośba o więcej życzliwości pod adresem sobie
podobnych. Forum nic nie straci, a wyprawowicz zyska.

Nie wiem, co więcej można napisać.

Szy.

Offline Kobieta martwawiewiórka

• Użytkownik forum
  • Miasto: Poznań
  • Na forum od: 17.08.2009
« 8 Kwi 2013, 12:50 »
Moim zdaniem tym wycieciem linka własnie niestety zrównałeś Mateusza z nickiem chwilowym, który wleciał by wkleić tylko jakiś tam link. Sorki, ale Mateusz, który jest na forum długo, zasługuje chyba na kapke więcej szacunku niż traktowanie go jak reklamiarza-spamera.
Jak Cie tak strasznie ten link bolał to mogłes mu chociaż zwrócić uwagę na PW, żeby Mateusz sam go usunał, bo takie są zasady forumowe itd. Czasu tyle samo by Ci zajęło a niesmak jakby mniejszy.
Tyle ode mnie w temacie.

Mateusz chwali się sprzętem o którym nic nie mówi, i nie pokazuje jego zdjęcia, a link do sklepu wrzuca... :p

Krytyke może zacznij od siebie - proponuję ze swoimi aukcjami allegro trzymać się swojego tematu na giełdzie, a nie wciskać je w szałtboksy.

« Ostatnia zmiana: 8 Kwi 2013, 12:57 martwawiewiórka »
Jakiś Ty społecznie dojrzały! Mogę sobie zsynchronizować z Tobą te dane?

Offline Mateusz

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 13.06.2010
« 8 Kwi 2013, 13:12 »
oj kurcze. Proszę spokojnie. Nie obrażajmy innych. Forum ma swoje zasady - regulamin. Każdy musi go przestrzegać. Ja też. Nigdy nie myślałem o swoich podróżach jako "wyprawach komercyjnych". I chyba nigdy nie będę mógł tak pomyśleć zapożyczając się u rodziny na kolejne...

A waxmund wstawił  :P więc chyba sobie żarty stroi. Rozumiem.  ;)

Offline miki150

• Użytkownik forum
  • Miasto: Jeteborno
  • Na forum od: 05.07.2010
« 8 Kwi 2013, 13:16 »
Moim zdaniem napisanie, że w jakimś sklepie coś można kupić to nie jest reklama.

Offline Kobieta martwawiewiórka

• Użytkownik forum
  • Miasto: Poznań
  • Na forum od: 17.08.2009
« 8 Kwi 2013, 13:20 »
Nie obrażajmy innych.

Nawet jeszcze nie zaczęłam obrażać, nie wyrywaj mi katany! :D

A swój post zaraz wywalę, w sumie niepotrzebnie tu śmieci w temacie (ale nie tylko mój:P)
Zirytowałam się sytuacją, to napisałam co myslę, ale nie jestem przywiązana do tego postu:)

A waxmund wstawił  :P więc chyba sobie żarty stroi. Rozumiem.  ;)

A ja z tym co napisałam a propos Waxa, absolutnie żadnych żartów sobie nie stroję.:)

« Ostatnia zmiana: 8 Kwi 2013, 13:59 martwawiewiórka »
Jakiś Ty społecznie dojrzały! Mogę sobie zsynchronizować z Tobą te dane?

Offline Mężczyzna chesteroni

• Miasto: Toruń
  • Na forum od: 14.07.2012
« 8 Kwi 2013, 13:26 »
W przeciwieństwie do mikiego150, uważam, że link jest reklamą, tyle że bardzo mało inwazyjną
Natomiast czym innym jest reklama fafsetnego sklepu sprzedającego np. Unibike - przydatność raczej bliska zera, a czym innym chyba jedynego importera mimo wszystko cenionej (i ceniącej się :P) marki w Polsce, który pomógł w ściągnięciu bardzo rzadkiego modelu roweru.
Sam mam rower na ramie Surly i choć kupno ramy nie było wielkim problemem, to stres związany z jej transportem i ryzyko jakie de facto wziąłem na siebie były duże. Wolałbym chyba, aby to lokalny sklep je brał na siebie.

Jeśli link Mateusza zasługuje na wywalenie, to wywalmy też np. moje (i innych) linki do outdoorexperience.co.uk, czy bikecomponents.de - tam też kupowałem ja i inni ceniony sprzęt i nie wstawiliśmy fotek. Moim zdaniem czym innym jest nachalna reklama, a czym innym przydatny link, a niestety odróżnienie jednego od drugiego jest niemożliwe bez wyważenia kontekstu oraz tego, kto linka wkleja.

Więcej empatii proszę, sztywnymi regułami daleko nie zajedziemy :)

Offline Mężczyzna cinek

• SP2SJ
« 8 Kwi 2013, 14:13 »
Moim zdaniem tym wycieciem linka własnie niestety zrównałeś Mateusza z nickiem chwilowym, który wleciał by wkleić tylko jakiś tam link. Sorki, ale Mateusz, który jest na forum długo, zasługuje chyba na kapke więcej szacunku niż traktowanie go jak reklamiarza-spamera.
Jak Cie tak strasznie ten link bolał to mogłes mu chociaż zwrócić uwagę na PW, żeby Mateusz sam go usunał, bo takie są zasady forumowe itd. Czasu tyle samo by Ci zajęło a niesmak jakby mniejszy.

No właśnie nie czuję, żebym zrównywał Mateusza ze spamerami. Zrównałem Mateusza z każdym, kto chce promować jakiś sklep na forum. Może jestem gruboskórny, nieokrzesany, nie wiem. Wyciąłem link. Tylko link. Link który nie prowadził do oferty Surly tylko do jakiegoś e-magazynu, wizytówki promującego różne inne produkty z tego sklepu.

Nigdy nie myślałem o swoich podróżach jako "wyprawach komercyjnych".
Oczywiście, że nie są komercyjne w sensie, że zarabiasz na nich, po prostu masz sponsorów, prawdopodobnie dostajesz rabaty na sprzęt, który opisujesz właśnie w zamian za promocję na stronie. Jeżeli tak nie jest, to tylko wtedy można powiedzieć, że wycięty link nie miał charakteru reklamowego.
Jak napiszesz, że nie masz specjalnego rabatu w zamian za promocję, to od razu biję się w piersi i sam wkleję ten link :)

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum