Autor Wątek: Szlaki greenways, Naszyjnik Północy.  (Przeczytany 12573 razy)

Offline Mężczyzna Oskar

• Miasto: Szczecin/Świnoujście
  • Na forum od: 14.12.2011
Szlaki greenways, Naszyjnik Północy.
« 15 Lut 2013, 17:05 »
Mam pytanie, czy zna ktoś stronę, bądź posiada stworzoną mapę na bikemap czy innym portalu z zaznaczonym przebiegiem szlaku greenways Naszyjnik Północy?

Offline Kobieta Marta

• Miasto: Edynburg/Lodz
  • Na forum od: 18.09.2008
    • Historie z rowerem w tle
a cóż to takiego?
The bicycle is just as good company as most husbands and when it gets old and shabby a woman can dispose of it and get a new one without shocking entire community.

Offline Mężczyzna Oskar

Offline Mężczyzna p.kolanczyk

• Miasto: Haga, Holandia
  • Na forum od: 28.11.2012
Pierwszy raz słyszę o greenways i przyznam, że podoba mi się.
Możesz powiedzieć coś więcej o swoich planach związanych z Naszyjnikiem Północy?
Przejechałeś już jakieś zielone szlaki ?

Offline Mężczyzna Oskar

A no właśnie, dowiedziałem się całkiem niedawno i jestem w trakcie planowania weekendu marcowego i jestem zawiedziony, ponieważ jest mapka dosyć ogólna a nie ma takiej dokładniejszej. Więc narazie chyba nie przejadę tego szlaku a po innych również się nie poruszałem. :p

Offline Mężczyzna p.kolanczyk

• Miasto: Haga, Holandia
  • Na forum od: 28.11.2012
Nie pozostało wiele czasu, ale powodzenia :)

Offline Mężczyzna tomzoo

• Miasto: Poznań / Niepruszewo
  • Na forum od: 19.08.2009
    • Moje zdjęcia
Oskar, a może po prostu do nich napisz?

Jeżdżę szlakami, gdy mi z nimi po drodze...
Zdjęcia z moich wyjazdów i nie tylko    Trochę słowa pisanego

Offline Mężczyzna tomiKG

• Miasto: Kołobrzeg
  • Na forum od: 14.01.2010
Mam gdzieś w domu papierową mapę tego szlaku (nie pamiętam czy cały, ale okolice Chojnic są na pewno). Wieczorem postaram się ją znaleźć i może jakieś fotki porobić. Na pewno jednak można ją kupić w Chojnicach, bo tam kumpel we wrześniu kupował tą co mam.

Trasa szlaku: Debrzno - Złotów - Jastrowie - Okonek - Borne Sulinowo - Czaplinek - Kalisz Pomorski - Drawsko Pomorskie - Połczyn Zdrój - Barwice - Szczecinek - Bobolice - Polanów - Biały Bór - Człuchów - Chojnice - Brusy - Karsin, Czersk - Tuchola - Kamień Krajeński

Offline Kobieta Marta

• Miasto: Edynburg/Lodz
  • Na forum od: 18.09.2008
    • Historie z rowerem w tle
Ja tez bym poprosila :)
The bicycle is just as good company as most husbands and when it gets old and shabby a woman can dispose of it and get a new one without shocking entire community.

Offline Mężczyzna Oskar

Wiem przez jakie miasta biegnie szlak, lecz dla mnie nieporozumieniem jest taka o to "pseudo" mapa:

Nie chodzi mi tu o to że jestem leniwy i nie chce mi się szukać w google mapach trasy żeby sobie ją przejechać, tylko jak takie coś ma zachęcić do rekreacji rowerowej, zwykłych obywateli którzy chcieli by może zrobić coś ciekawego w swoim wolnym czasie..?

Może ktoś powie że się czepiam, no ale czy to tak ciężko wpleść taką ładną trasę w resztę dróg? Zresztą dzisiaj nawet mój promotor przyniósł mi dwa przewodniki żytawskiej drogi św. Jakuba, część północna była wykonana przez Niemców, część połódniowa - Polska. Różnica jakości zamieszczonych map była powalająca, Niemiecka aż przesadnie szczegółowa, a Polska - zielone tło, 3 główne drogi krajowe, czerwona plama miasta i kolorowa linia szlaku poprowadzona nie wiadomo jakimi drogami (może przesadzam, może..). Trasa podobno świetna, przejechał ją 2 razy, lecz sama promocja pozostawia wiele do życzenia.

Nie tylko szlaki rowerowe są źle oznakowane, podobnie ma się to w przypadku szlaków konnych..

Offline Mężczyzna tomiKG

Zrobię inaczej - spróbuję na podstawie mapy, którą posiadam, nanieść szlak na bikemap, powinno być czytelniejsze niż zdjęcia dużej mapy

Offline Mężczyzna Oskar

O! Panie byłbym wdzięczny! Czekam cierpliwie. ;)
Mógłbyś ją odpowiednio zatytułować i udostępnić jako publiczna, co by ktoś jeszcze miał z tego użytek?

Offline Mężczyzna tomiKG

Jasne, nie ma sprawy. Ogarnę to dziś wieczorem lub jutro

Offline Mężczyzna tomiKG

http://www.bikemap.net/route/1988179

Wyznaczyłem trasę szlaku przy pomocy map, które posiadam. Są to pozycje:
- Greenway - Naszyjnik Północy, odcinek pomorski (skala 1:150 000, wyd. Region)
- Województwo Zachodniopomorskie - atlas znakowanych szlaków rowerowych (skala 1:240 000, wyd. BiK)

Niestety skala map (szczególnie zachodniopomorskiej części) i brak zaznaczonych niektórych dróg na mapach bikemap spowodowały, że niektóre odcinki zaznaczone są w przybliżeniu. Starałem się korzystać też z podglądu zdjęć satelitarnych, ale nie zawsze udało się dojrzeć jakąkolwiek ścieżkę. Gdyby ktoś znalazł jakąś pomyłkę w trasie niech napisze - poprawię.

Osobiście przejechałem niewielkie fragmenty szlaku przy okazji różnych wycieczek. Są to odcinki Szczecinek - Parsęcko - Radomyśl i trasa od jez. Świdno (na południe od Czerska) do Czerska i dalej z Karsina do Wiela.

Mam nadzieję, że moja mapka pomoże Tobie i wszystkim zainteresowanym tym szlakiem.

Offline Drzewo

• Miasto:
  • Na forum od: 16.09.2014
Bomba.
A jaka to nawierzchnia? Widzę sporo dróg, trzeba czasem rower pchać po błocie?

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum