Autor Wątek: Szlaki greenways, Naszyjnik Północy.  (Przeczytany 12574 razy)

Offline Mężczyzna Oskar

• Miasto: Szczecin/Świnoujście
  • Na forum od: 14.12.2011
Świetnie, dziękuję bardzo.  Odpowiedzi na maila wysłanego do biura szlaków nadal nie otrzymałem więc olali zapytanie.

Offline Mężczyzna tomiKG

• Miasto: Kołobrzeg
  • Na forum od: 14.01.2010
@Leśny,
te drobne odcinki, które przejechałem to same asfalty, tymczasem na stronie Greenway, do której link wyżej podał Oskar podają takie coś:

Nawierzchnia:

65 % drogi asfaltowe o małym natężeniu ruchu
    30 % drogi leśne
    5% - drogi polne

Offline Drzewo

• Miasto:
  • Na forum od: 16.09.2014
Dzięki.

Ktoś już policzył ile to gmin? ;)

Offline Mężczyzna tranquilo

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 21.01.2011
    • Na rowerowej ścieżce
To kiedy wyprawka szlakiem? :)

Offline Mężczyzna Oskar

Wyprawka na 800km? :D

Offline Mężczyzna tranquilo

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 21.01.2011
    • Na rowerowej ścieżce
Nie musimy od razu całego robić :)

Offline Mężczyzna Oskar

Szkoda! Ja mógłbym zrobić jakieś 200km najlepiej część wschodnią np ze startem w Szczecinku, jakoś w okolicach 8-10.03.

Offline Mężczyzna Muszka

• dawniej Martin_Tychy
  • Miasto: Tychy
  • Na forum od: 05.01.2011
Ja jechałem fragment trasy Greenways Kraków - Wiedeń i fajnie była oznaczona, polecam. ;) Tylko momentami bardzo kręta, gdy spokojnie można było jechać na wprost, ale to juz taki urok.

Offline Kobieta aguskag

• Miasto: Szczecinek
  • Na forum od: 08.03.2020
Witam :)
Odświeżam wątek, bo myślę, że warto.
Przejechałam cały szlak Greenway - Naszyjnik Północy rok temu. Polecam dla wytrwałych i zdeterminowanych   ;D  Myślę, że niewiele osób przejechało go w całości.

Służę radą.
Są w necie mapy dokładnie wskazujące przebieg szlaku. Większość gmin dba o utrzymanie szlaku, jest bardzo dobrze oznaczony zielonym rowerkiem. Są  jednak miejsca, gdzie z trudem znaleźć można na drzewach pozostałości starych oznaczeń. Wtedy mapa jest niezbędna.
W kilku miejscach obecne oznaczenia rozmijają się z mapą, bo szlak został zmodyfikowany.

Offline Mężczyzna maper

• Miasto: Straszyn
  • Na forum od: 15.02.2016
Cały nie, ale trafiałem na jego fragmenty. Raczej te zaniedbane, bo w wielu miejscach szlak wyglądał na zapomniany.
Ale trochę poza tematem, to w Twojej okolicy jest dość ciekawy, nadający się prawie w całości do przejechania rowerem, szlak pieszy Wzniesień Moreny Czołowej. Ze Złocieńca do Żydowa. Przebiega przez Szczecinek. Jest to bodajże najdłuższy szlak pieszy woj. zachodniopomorskiego wyznakowany przez PTTK.

Offline Mężczyzna maper

Dokładnie stąd wziąłem informację opracowując trasę tego szlaku.

Offline Kobieta aguskag

To prawda, Naszyjnik Północy jest w wielu miejscach zupełnie nieodnawiany, dlatego pisałam, że trzeba mieć sporo samozaparcia, by go pokonać.  Zdarza się w kilku miejscach, że drogi już nie ma, zostały tylko stare oznaczenia, tak jak tu

Trzeba było poszukać objazdu, ale niewiele nadłożyliśmy drogi.
Wówczas nie korzystałam jeszcze z aplikacji MAPY.CZ. Warto, bo szlak jest w niej super oznaczony. Widać każdą dróżkę w lesie, gdzie należy pojechać. My czasem trochę błądziliśmy, bo nie wszędzie były znaki, a papierowa mapa nie jest aż tak dokładna. Na pewno przyda się ściągnięcie map of-line, bo są rejony, gdzie nie ma zasięgu.

Większość trasy jest regularnie odnawiana, widać że gminy mają pasjonatów rowerowych.

Offline Kobieta aguskag

Dzięki za podpowiedź co do szlaku pieszego. Mieszkam na wsi tuż pod Szczecinkiem i okazuje się, że przechodzi pod moim domem  ;D
Już sobie obejrzałam dokładnie jego przebieg i tej wiosny będzie mój :) Muszę tylko zmienić tą zębatkę, bo sądząc z nazwy pagórków będzie dużo.
Czemu nigdy nie wpadłam na to, by szlakiem pieszym pojechać rowerem?? Przecież na jego fragmenty natykałam się dość często.

Szkoda, że nie zatacza pętelki, ale sama ją sobie zamknę  ;) Może ktoś dołączy?

Offline Mężczyzna maper

Ta nazwa szlaku trochę wprowadza w błąd. Wcale nie jest tak pagórkowato, jak można by po niej sądzić. Część szlaku na Pojezierzu Drawskim, między Złocieńcem i Szczecinkiem jest dość łatwa jak na szlak pieszy i zaskoczyła mnie dużą ilością odcinków asfaltowych. Druga część ma dość trudny do przebrnięcia z rowerem fragment prowadzący zachodnim brzegiem jeziora Cieszęcino (na płn. od Białego Boru). Dla tego odcinka chyba lepiej znaleźć objazd.

Offline Kobieta aguskag

Dobrze wiedzieć, dzięki.
Pewnie pociągnęli go tamtędy ze względu na bunkry. Widzę, że obok idzie asfaltówka.
W moim wypadku wygodnie będzie go podzielić na 2 etapy. Najpierw ze Szczecinka do Żydowa, wrócić można Naszyjnikiem Północy dla urozmaicenia, albo zjazd do Miastka na pociąg. A potem kierunek Złocieniec i powrót pociągiem.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum