Autor Wątek: Szlaki greenways, Naszyjnik Północy.  (Przeczytany 12551 razy)

Offline Mężczyzna maper

• Miasto: Straszyn
  • Na forum od: 15.02.2016
Właśnie podobnie ja zrobiłem. Samochodem dojechałem do Szczecinka, a dalej pociągiem do Złocieńca.

Offline Kobieta aguskag

• Miasto: Szczecinek
  • Na forum od: 08.03.2020
A kiedy jechałeś?

Offline Mężczyzna maper

W październiku 2018. Pogodowo piękna złota jesień była.

Offline Kobieta aguskag

Korzystając z pięknych, słonecznych dni postanowiłam zrobić kawałek szlaku pieszego jak poleciłeś.  Od strony Jelenia do Dzików było super (poza odcinkiem bruku), ale zaraz za miejscowością szlak odbija od drogi. Cóż... absolutnie nie polecam na rower... większość trasy pchałam rower, bo droga była zarośnięta. Taka polna droga, bardzo rzadko uczęszczana. Przed Lipnicą ciut lepiej przez chwilę, a potem prawie do samego Szczecinka to już była ścieżka piesza i pchanie roweru. Malownicza, urokliwa, z pewnością dla zapaleńców mtb  ;D  Nie narzekałam jednak za bardzo, bo często lubię odkrywać nowe drogi, więc sama się pakuję w takie odcinki. Objechałam potem Szczecinek od tyłu za nową S-ką i sporą pętelką przez Juchowo wróciłam do domu. Przez te odcinki pchane i sporo innych błotnistych dróg, które potem sama sobie wybrałam, wróciłam do domu po zachodzie słońca  8)

Offline Mężczyzna maper

No, może tego nie napisałem wcześniej, ale ja właśnie jeżdżę na mtb i różnej maści dróżki i ścieżki mają u mnie priorytet przed asfaltem. ;D
Ale jak pamiętam, to odcinki szlaku w okolicy Szczecinka mi też wydały się mocno przeciętne i miejscami wytrasowane jakby na siłę. W samym Szczecinku podobała mi się ścieżka nad jeziorem Trzesiecko. Dalszy przejazd przez miasto mocno przeciętny. A tak ja zapamiętałem ten odcinek:

Kościół w Jeleniu

Droga polna między Jeleniem i Jeleninem

Między Lipnicą i Szczecinkiem

Szczecinek nad jeziorem Trzesiecko

Obwodnica Szczecinka wówczas była jeszcze w budowie

Myślę, że inne odcinki tego szlaku mają więcej do zaoferowania.
« Ostatnia zmiana: 19 Mar 2020, 17:59 maper »

Offline Kobieta aguskag

O to, to właśnie :) 
O te 2 miejsca "za kościołem" mi chodziło. Na fotkach to akurat jest płasko, ale tam bywały miejsca spory kawałek pod górę.
Tak jak pisałam, bardzo malownicza, ale nie na mój rower  ;D  Żeby w tym polu te ścieżki jeżdżone były częściej, to byłoby super. A teraz po deszczach na dodatek miejscami milusie błotko  8)

Widoczki za to były zachwycające!

W ubiegłym roku wokół Szczecinka wyznaczono 13 nowych szlaków rowerowych. http://szlot.pl/szlaki-rowerowe/
Moim zdaniem na wyrost aż tyle, bo wiele z nich pokrywa się. Są drogi, gdzie idzie 4-5 szlaków na raz i to nie tylko na chwilę, ale na długich odcinkach, podczas gdy obok są inne drogi, czasem w dużo lepszym stanie. Miałam wrażenie, że ktoś, kto je wyznaczał poszedł na łatwiznę.

Taką drogą?? 4 szlaki?? Ta droga nie jest atrakcyjna nawet latem, wiem co mówię, bo ją znam. 

Offline Mężczyzna maper

Jako mieszkanka tych okolic, wiesz może coś o wieży widokowej w Sporem? Z zasady to jest chyba wieża przeciwpożarowa, ale gdzieś znalazłem informacje, że jest udostępniona dla turystów. Wiesz coś o tym? Kiedy czynna? Na jakich zasadach?

Offline Kobieta aguskag

Niestety nic mi o tym nie wiadomo, ale planuję wkrótce wyprawę dookoła jeziora Wielimie, więc mogę zajechać w pobliże i podpytać.

Jeśli nie byłeś, to polecam wieżę widokową na Świątkach (obecnie Szczecinek) ( polecam choć sama jeszcze nie byłam na górze  ;D )
https://pomorzezachodnie.travel/Poznawaj-Przyroda-Punkty_widokowe/a,9417/Wieza_widokowa_Swiatki

Szłam niedawno z kijami wokół j. Trzesiecko i podeszłam pod samą wieżę. W maju i wrześniu czynna jest tylko w weekendy, a w wakacje codziennie w godzinach podanych na stronie.
Muszę się wybrać jak już będzie dostępna.

Offline Mężczyzna maper

Dzięki. Zapiszę sobie jako "do zobaczenia" przy najbliższej okazji.
Ta w Sporem jest bardzo podobna i chyba też należy do Lasów, więc możliwe, że zasady udostępniania będą podobne.

Offline Mężczyzna anarchisten

• Miasto:
  • Na forum od: 12.03.2023
Hej,
odkurzam stary wątek. Czy ktoś zrobił całość Naszyjnika? Chcemy w tym roku 8-9 dni na to poświęcić.

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
Z ciekawości przejrzałem wątek. Wszystkie linki prowadzą w pustkę  :( Właściwie to trudno się odnieś bo nie wiadomo co to za UFO?
Jeżeli zamierzasz przejechać, to rozumiem, ze znasz ślad szlaku. Może się podzielisz?

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Offline Mężczyzna trzystan

• "ta panta rhei"
  • Miasto: Polkowice
  • Na forum od: 25.02.2016
Wspomniano w wątku,że szlak jest oznaczony na mapy.cz  i faktycznie jest.

Offline Mężczyzna darekmroz

• Miasto: Rzeszów
  • Na forum od: 20.10.2019
Znalazłem taki opis na https://www.greenways.by/index.php?content&id=82&lang=pl
Można też znaleźć opisy innych szlaków Greenway.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum