Autor Wątek: KRYM - weekend majowy  (Przeczytany 1681 razy)

Offline Mężczyzna menel

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 25.03.2012
Odp: KRYM - weekend majowy
« 19 Lut 2013, 12:53 »
to tak jak tablica na rynku w Pułtusku
Rynku w Pułtusku to się nie czepiaj bo to europejska pierwsza liga wśród rynków. ;D

Offline Drzewo

• Miasto:
  • Na forum od: 16.09.2014
« 19 Lut 2013, 13:45 »
Wilku nie chcę się z Tobą kłócić ale naprawdę Rosyjskie i Ukraińskie muzea to absolutna Top Liga. Nie ma tam co prawda takich ułatwień dla niepełnosprawnych jak w Skandynawii, nie ma takiej cyfryzacji jak na zachodzie, nie ma takich eventów i popularyzacji jak chociażby w Polsce, ale zbiorów z Odessy, Ermitażu, Kijowa i innych miast pozazdrościło by niejedno muzeum Niemieckie czy Francuskie.
Problem ze wschodem jest taki, że tam wciąż się sporo rabuje i wywozi na aukcje do Szwajcarii...

Zresztą jak już napisałem, nie zamierzam się z Tobą kłócić bo Ty i tak wiesz lepiej. Ja piszę to jako osoba która trochę to studiowała i interesuje się tematem, Ty jako rowerzysta który lubi patrzeć z zewnątrz.

Offline Kobieta Marta

• Miasto: Edynburg/Lodz
  • Na forum od: 18.09.2008
    • Historie z rowerem w tle
« 19 Lut 2013, 13:53 »
wycieczkę łódką po porcie(mija się łodzie podwodne, krążowniki różnorakie etc.. w końcu tam stacjonuje rosyjska flota czarnomorska), w Balaklavie warto zobaczyć tajną podziemną bazę podwodnych okrętów atomowych

Kurcze, ale smaka narobiliscie tym Krymem, nie dosc ze piekne miejsce samo w sobie to jeszcze tyle atrakcji ;)
The bicycle is just as good company as most husbands and when it gets old and shabby a woman can dispose of it and get a new one without shocking entire community.

Offline Drzewo

• Miasto:
« 19 Lut 2013, 14:00 »
Więc wielkość muzeum świadczy o jego jakości? ;)

« Ostatnia zmiana: 19 Lut 2013, 14:12 LeśnyDziad »

Offline Mężczyzna menel

Offline Drzewo

• Miasto:
« 19 Lut 2013, 14:13 »
Kończąc:
Ja to widzę inaczej. W wielu różnych miejscach można się zetknąć ze sztuką francuską(chociaż rzeczywiście muzea francuskie i Luwr mają najciekawsze zbiory), sztuka renesansowa(już nie wchodząc w szczegóły) pojawia się w wielu muzeach włoskich i francuskich, skarby starożytnego Egiptu można zobaczyć poza Egiptem nie tylko w Luwrze(bo co wywieźli, to wywieźli) ale i w Berlinie. Dotyczy to też starożytności z innych regionów Śródziemnomorza. Tak więc pod tym względem Luwr nie jest unikalny. Oczywiście jest tam mnóstwo rzeczy niepowtarzalnych (nie mówię o konkretnych obrazach bo oczywiście każdy z nich jest niepowtarzalny), ale wiele z nich znamy z książek, katalogów, internetu i podręczników. Wycieczka do muzeów wschodnioeuropejskich jest swojego rodzaju odkrywaniem mniej znanego. Morze Czarne dla Greków, Scytów, Rzymian, Bizantyjczyków i wielu ludów wędrujących (ludów które później "skolonizowały" Europę) nie było prowincjonalnym akwenem.
Dlatego informuję, że warto zajrzeć do któregoś z muzeów bo można tam zobaczyć rzeczy których nigdzie indziej nie ma.

Offline Kobieta Marta

• Miasto: Edynburg/Lodz
  • Na forum od: 18.09.2008
    • Historie z rowerem w tle
« 19 Lut 2013, 14:17 »
na co ona czeka?  ;D
The bicycle is just as good company as most husbands and when it gets old and shabby a woman can dispose of it and get a new one without shocking entire community.

Offline Mężczyzna menel

« 19 Lut 2013, 14:29 »
na co ona czeka?  ;D
żeby ktoś zaparkował rower

Offline Mężczyzna laxigen

• Miasto: Bielsko-Biała
  • Na forum od: 23.04.2012
« 19 Lut 2013, 20:01 »
Nie wiem jak działają, ale domyślam się że z matematyki za mocny nie jesteś, twierdzenie Pitagorasa się kłania  ;)
Nachylenia spotykane na szosach są na tyle małe że możemy z grubsza przyjąć, że rzut poziomy równa się realnej trasie. Jeśli założymy że trasa na dystansie całego 1000m ma bardzo poważne nachylenie 10% (nieczęsto spotykane na dłuższych odcinkach) to realna trasa wynosi niecałe 1005m. Więc potrzeba by 200km szosy z takim nachyleniem by nadrobić zaledwie 1km!

Spoko, z twierdzeniem Pitagorasa spokojnie sobie radzę. Policzyłem w minutę :) Z matmą u mnie raczej nie było źle.  Wiedziałem, że to malutka różnica, choć rzeczywiście przed policzeniem nie myślałem, że aż tak minimalna.

Offline Mężczyzna furman

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 02.09.2010
    • http://www.szybkitowar.pl
« 19 Lut 2013, 20:14 »
Muzea to nudy :)
Rowery i kobiety to moje podniety
Podjazdy i dziewczyny to moje dyscypliny

Offline Mężczyzna menel

« 19 Lut 2013, 20:34 »
Wg kupionej na Krymie mapy Krymu z Teodozji do Sewastopola jest 232 km i tej wersji będę się trzymał.

Offline Drzewo

• Miasto:
« 19 Lut 2013, 21:54 »
Muzea to nudy :)

Szkola tez;)

Offline Mężczyzna patyk

• Na forum od: 11.12.2012
« 19 Lut 2013, 21:58 »
Tak jak i życie.. Jedni lubią to drudzy tamto, bezsensowna wymiana zdań na temat zwiedzania..
Mi plan wydaje się ambitny ale też ciekawy, a sam mam zaplanowany urlop na dłuuugi weekend majowy  :icon_idea:
« Ostatnia zmiana: 19 Lut 2013, 22:17 patyk »

"Wszystko stoi. Rowerzyści nie"

Offline Drzewo

• Miasto:
« 19 Lut 2013, 22:21 »
Masz racje.. troche agituje bezsensownie. Urlop? Ty masz serio 15 lat?

Offline Mężczyzna patyk

• Na forum od: 11.12.2012
« 19 Lut 2013, 22:33 »
Nie, nie mam 15 lat - nieco więcej ale mimo wszystko jestem młodzian - umysłem z 13 lat pewnie mam.

"Wszystko stoi. Rowerzyści nie"

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum