Autor Wątek: Opony Schwalbe Marathon [temat zbiorczy]  (Przeczytany 236145 razy)

Offline Mężczyzna usulovski

• Miasto: Edynburg
  • Na forum od: 17.07.2008
Za kanoniczny osprzęt wśród użytkowników forum uchodzą opony Marathon firmy Schwalbe. Istnieje jednak kilka ich typów:

- MARATHON CROSS
- MARATHON
- MARATHON PLUS ATB
- MARATHON PLUS
- MARATHON RACER 28"
- MARATHON WINTER
- MARATHON XR 28"
- MARATHON SUPREME

Których modeli używacie? Które są Waszym zdaniem najoptymalniejsze do wypraw? Czy opłaca się inwestować w najdoższe modele? Druciane czy zwijane? Zapraszam do dyskusji 8)

Offline Mężczyzna arkadoo

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 22.11.2006
    • http://www.rower.fan.pl
MARATHON:
Jeżeli w ponad 70% jeździsz po asfalcie i nie wybierasz się na wyprawę do Mongolii to zwykły Marathon wystarczy. Jak masz więcej kasy, super wymagania, to dokładasz i kupujesz Marathon XR.

Obecnie mam Marathon 1.6 i wg mnie jest to najlepszy kompromis pomiędzy oporami toczenia, a amortyzacją. Nie sprawdzą się w trochę trudniejsyzm terenie i zimą na śniegu. Przez ładnych kilka kkm złapałem tylko jedną gumę, kolejnym plusem jest atrakcyjna cena.

MARATHON PLUS:
Uzywałem modelu PLUS, za ciężki i za duże opory na asfalcie ergo model na miasto. Zaletą jest prawie 100% nieprzebijalność tych opon.

O modelu Supreme i XR jest w innych wątkach, także w dziale "testy".
Watch out where the huskies go,
And don't you eat that yellow snow

Offline Mężczyzna aard

• Miasto: Wiedeń
  • Na forum od: 15.08.2007
    • Moje wyprawy
Podpisuję się pod opinią Arkadoo. Dodam, że model Racer fajnie się toczy po asfalcie, natomiast nie odważyłem się pozostawić ich na kołach na czas wyprawy i przerzuciłem się na Marathon 1,6".

Z kolei Marathon Winter rozważałem na zimę, ale stwierdziłem, że są bardzo ciężkie, a to głownie z powodu olbrzymiej liczby kolców. Dlatego zdecydowałem się na nieco tańszy model Snow Stud (też z kolcami, ale jest ich znacznie mniej). Jestem bardzo zadowolony. Wkrótce w dziale testy postaram się napisać więcej o tym modelu.
A na rowerze zawsze jest miejsce siedzące... chyba że jesteś bikepackerem :p

Offline Mężczyzna transatlantyk

• Moderator Globalny
  • GM 2420
  • Miasto: Annopol
  • Na forum od: 21.11.2007
    • Rowerem przed siebie.
Jeżeli chodzi o Marathon Racer 28", to na asfalcie spisują się znakomicie. We wrześniu założyłem sobie takie (zwijane,z posezonowej wyprzedaży). Do dziś pamiętam wrażenie z pierwszych kilometrów. Byłem w szoku, że coś się może tak wspaniale toczyć! :shock:

Offline Mężczyzna Robert

• Miasto: Konin
  • Na forum od: 03.12.2007
planuję dokupić na przednie koło oponę Schwalbe, prawdopodobnie MARATHON, ponieważ częściej jeżdżę po asfalcie (w takiej proporcji jaką podał arkadoo). Z tyłu mam już PLUS ATB.
Co do samego zakupu co byście poradzili: kupić teraz oponę z roku 08, czy poczekać aż pojawi się w Polsce nowa seria?

Offline krzycho00

• Miasto: Radom
  • Na forum od: 11.08.2008
Cytat: "VAGABOND"
kupić teraz oponę z roku 08, czy poczekać aż pojawi się w Polsce nowa seria?

A po co nowa seria? Czy opony Schwalbe aż tak strasznie się zmieniają z roku na rok, teraz możesz znaleźć pewnie trochę taniej

Offline Mężczyzna Robert

ludzie godeją że te z minionego roku to słaby rocznik  :?

Offline krzycho00

• Miasto: Radom
  • Na forum od: 11.08.2008
o dobrze wiedzieć...w sumie w ty roku kupiełm moje marathony cross i:
http://www.podrozerowerowe.info/viewtopic.php?p=6918#6918

Offline Mężczyzna aard

• Miasto: Wiedeń
  • Na forum od: 15.08.2007
    • Moje wyprawy
Cytat: "Michał Wolff"
Ale Snow Study ważą właściwie tyle samo co Wintery, więc czy trochę lepsze nie będą jednak Wintery, ze względu na większą liczbę kolców? Chyba, że ta liczba jest po prostu za duża na warunki naszej zimy i na asfalcie zacznie przeszkadzać? Jak to wygląda z punktu widzenia użytkownika kolcowanych opon?

Ciekawe, jak poprzednio je porównywałem, to kojarzyłem różnicę rzędu 200 gram na sztuce. A teraz widzę 15... dziwne... Nie pozostaje mi nic innego, jak się wycofać z mojej wypowiedzi dot. masy.

Co do liczby kolców, to u mnie okazuje się jak najbardziej wystarczająca. Nie jeździłem co prawda po zamarzniętym stawie ;) Ale na oblodzonej szosie w poślizg udało mi się wpaść tylko raz i to celowo, przy ostrym hamowaniu. Na zakręcie nigdy. Więc opony się sprawdziły :)
A na rowerze zawsze jest miejsce siedzące... chyba że jesteś bikepackerem :p

Offline Mężczyzna Robert

Dzisiaj kurier przywiózł mi nowiutka Schwalbe Marathon Plus - koniec z dziurawieniem dętek! NARESZCIE :!:  :twisted:  :mrgreen:  
Przy okazji - te cholery strasznie ciężko schodzą z obręczy - łyżka trochę się na wyginała, a ja napociłem, zanim udało mi się zdjąć oponę. Z 10 min. walczyłem, a starą Camel'kę zdjąłem bez najmniejszych kłopotów.

Offline Mężczyzna marek.dembowski

• Miasto: Ogrodzieniec
  • Na forum od: 06.04.2007
Zgadza się. Ja też mam kłopot z zakładaniem i zdejmowaniem opon Schwalbe (Marathon XR). Na szczęście kupiłem sobie takie łyżki: http://cyklotur.pl/x_C_Sz2.html?S1=PRODUCENT&ESID1=53010031&PD=53010140&PZTA=0
i jest dużo łatwiej. No i obręcze się nie niszczą :D
...prawie wszyscy pytają: "Ile przejechałeś?" a ja wolałbym usłyszeć np. "Co ciekawego zobaczyłeś?"... - Michał Sitarz

Offline Mężczyzna Robert

zaprojektowali mocarna oponę, to musieli zrobić do zestawu jakiś łom ;)

Offline Sadhu

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 25.06.2008
Ja mam dylemat, mianowicie planowałem kupować supremy ze względu na wszechobecne zachwyty nad tą oponą. Jednakże teraz przychodzi mi do głowy że może lepiej zakupić racery? - ze względu na niższą wagę. Jak widzę przy oponie 700x35 jest to 100g, a mam zamiar jeździć głównie po asfalcie, choć i czasem zdarzy się szuter.
I teraz jeszcze mnie dodatkowo wkurza niedostępność supremów w rozmiarze 35 :( Nie ma w unibike'u i co gorsza nie wiedzą kiedy będą.

Offline Svolken

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 14.03.2009
Teraz mam MARATHON PLUS ATB, ale zaczynają mnie denerwować i myślę o przejściu na MARATHON PLUS.

Offline Artur

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 13.02.2009
A co złego w MARATHON PLUS ATB? Sam myślałem o takich jako oponach na szuter.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum