Autor Wątek: Opony Schwalbe Marathon [temat zbiorczy]  (Przeczytany 236330 razy)

Offline EASYRIDER77

• Miasto: INOWROCŁAW
  • Na forum od: 27.07.2010
dzięki Tomzoo, po moim rozczarowaniu mondialami stałem się posiadaczem lekko używanych marthonów XR.
Jakość w dotyku tych opon w stosunku do drutowych mondiali jest zupełnie inna. XR to czuć ich grubość.
Ciekawe jak będzie w eksploatacji.

dziękuję Tomzoo!

Offline Mężczyzna tomzoo

• Miasto: Poznań / Niepruszewo
  • Na forum od: 19.08.2009
    • Moje zdjęcia
Jakość w dotyku tych opon w stosunku do drutowych mondiali jest zupełnie inna.
Ty już tych opon tak nie dotykaj tylko na nich JEŹDZIJ ;)

Jeżdżę szlakami, gdy mi z nimi po drodze...
Zdjęcia z moich wyjazdów i nie tylko    Trochę słowa pisanego

Offline Mężczyzna lunatyk

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 20.03.2012
Od trzech miesięcy używam Energizer Plus Tour w wersji 26x1.75 i muszę przyznać, że całkiem nieźle się ta opona sprawuje. Bardzo dobrze trzyma się na asfalcie, w suchym/lekko wilgotnym terenie. Nawet dała radę na halach Beskidu sądeckiego, jednak jak jest lekkie błoto na podjeździe to stoi w miejscu. Bardzo dobry stosunek ceny do jakości, minusem może jest waga. Jedna drutówka waży więcej niż mondial w wersji 2.0 (875 vs 720)

Wcześniej miałem marathony cross jednak jak wiadomo już od dłuższego czasu są nie do dostania:(. Aktualnie potrzebuję opony która dobrze spisze się na zróżnicowanych szutrowo-kamienisto-ziemistych drogach. Wybieramy się do Szkocji i chciałem część trasy poprowadzić przez stare wojskowe drogi, których nawierzchnię trudno przewidzieć. Na pewno będzie też sporo asfaltu i tu zaczynam tęsknić za maratonami..  Zastanawiam się nad Mondial (bliżej mi do nich) lub Dureme, chciałbym, żeby wytrzymały chociaż 3 miesięczne wyprawy (już myślimy nad Islandią ;) więc może CI co jeździli coś podpowiedzą)
Better days are coming
They are called Saturday and Sunday

Offline Mężczyzna tomi

• Miasto:
  • Na forum od: 25.06.2013
Muszę kupić nowe opony na wakacyjną wyprawę: około 2000km (asfalt do Włoch)
Jest to moja pierwsza taka podróż, więc byłbym bardzo wdzięczny gdybyście mi doradzili co wybrać.

Ważę 96kg + sakwy 30kg  ;) przerabiam MTB i chciałbym, żeby rower to wytrzymał, a jednocześnie się dobrze toczył.
Do wyboru:
A może coś innego?

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
Po jakim terenie ma się toczyć? Jak po szosie to 1.5 jak 50% teren to 2.0

Offline Mężczyzna photographux

• Miasto: Otwock
  • Na forum od: 23.06.2013
Mam w jednym rowerze zwykłe Marathony, a w drugim Plus Tour - tylko węższe rozmiary na koła 28' , odpowiednio 700-32c oraz 700-35c. Miałem też okazję pojeździć na zwykłych Marathonach 700-40c (28x1.5), czyli nieco grubszych. Moja ocena tych opon jest taka: zwykły Marathon daje niezły komfort i małe opory toczenia, gumy też nigdy nie złapałem (~2000 km), ale w moim odczuciu daje znacznie gorszą przyczepność, zwłaszcza na mokrym. Plus Tour daje większe opory toczenia, ale za to lepszą przyczepność - zaskoczyło mnie nawet całkiem niezłe zachowanie w błocie :) Choć terenowe zdecydowanie nie są. No i podobno to najmocniejsze opony z rodziny, co póki co potwierdzam (trudno powiedzieć jaki przebieg - kupione z używanym rowerem. Ja zrobiłem 1500 km).

Pozdrawiam

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Na forum od: 11.02.2012
Jeśli asfalt i jeszcze dobry to najwęższe jakie się da. Tylko polskie drogi trzeba przeboleć ;)

Na zwykłych Schwalbe Marathon 700x25/28c przejechałem ponad 2 tys. km i jak na razie obyło się bez kapcia - z tego co widziałem przeważnie zaczynają się przy przebiegu około 8 tys. km. Przyczepność na mokrym w porównaniu do jeszcze węższych, szosowych slicków zachowują się bardzo słabo. Opory toczenia do tego zauważalnie wyższe.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline miki150

• Użytkownik forum
  • Miasto: Jeteborno
  • Na forum od: 05.07.2010
Po kiego grzyba najwęższe jakie się da?

Offline Mężczyzna olo

• Moderator Globalny
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.02.2011
mnie w tym kontekście zastanawia coś innego. załóżmy, że mamy opony schwalbe marathon. Ciekawi mnie, która korzyść jest jakby bardziej zauważalna:

1) mniejsze opory toczenia w przypadku zmiany z 2 calowych na 1,50

czy

2) lepsze radzenie sobie w terenie w przypadku zmiany z 1,5 na 2 cale.
Cytat: Hipek
To, co napisał Olo, brzmi rozsądnie.

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
przy braku amortyzacji większy balon to przyjemniejsza jazda po naszych dziurawych drogach imho.

My home is where my bike is.

Offline miki150

• Użytkownik forum
Wydaje mi się też, że szersze opony mają lepszą przyczepność, ale nie pisałem doktoratu o oponach więc się nie upieram. Na pewno są wytrzymalsze.

Poza tym ja jeżdżę na 2'' i nasze drogi są dla mnie równe  :D

Offline Mężczyzna boney

• Pomidor
  • Miasto: Ruda Śląska
  • Na forum od: 29.07.2011
Zależy ile masz terenu na wyprawie. Jak dla mnie 2 to za szerokie, ale jednak kupować 1,5 i mniej to też przesada. Ja na wyprawe kupiłem mondiale 1,6... mam nadzieje, że tym razem po przykrych zeszłorocznych doświadczeniach z marathonami nie bedzie tak zle. Jesli znowu bede łapał gumy na tych super,hiper cevlarowych wkładkach to pojade pod siedzibe firmy i spale im te opony przed wejsciem jako akt protestu ;]
Zapraszam ===>

Offline miki150

• Użytkownik forum
W terenie to jest oczywiste, ale na asfalcie chyba też. W końcu sportowe samochody mają szersze opony. A jeśli się mylę i na gładkim asfalcie nie ma różnicy, to wystarczy jakiś kamyk, piasek albo mała dziura na ostrym zakręcie, żeby szersza opona pokazała swoją wyższość.

Na asfalcie szersze opony (przy jednakowym bieżniku) dają mniejsze opory toczenia ale większe opory powietrza (które po mają większe znaczenie). Z tego powodu kolarze zakładają czasem nieco szerszą oponę na tył.

W samochodach mniejsze znaczenie mają opory powietrza a przyczepność. Im wyższe ciśnienie i węższa opona tym przyczepność jest gorsza. Dlatego w formule opony są szerokie, a ciśnienie to tylko około 1,5 atm.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Jesli znowu bede łapał gumy na tych super,hiper cevlarowych wkładkach to pojade pod siedzibe firmy i spale im te opony przed wejsciem jako akt protestu ;]
Trochę zaskoczyło mnie Kevlar Guard w oponie za prawie 100 zł :o Czym ta wkładka różni się od tej z Schwalbe CX Comp kosztujących 36 zł sztuka?

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum