Autor Wątek: Opony Schwalbe Marathon [temat zbiorczy]  (Przeczytany 236314 razy)

Offline Mężczyzna Daniel

• turysta licznikowy
  • Miasto: Augsburg
  • Na forum od: 16.03.2009
Marathony supreme są w obu wersjach - i drutowej i zwijanej.
Wracam do jeżdżenia.

Offline Dynuel

• Miasto: Zgierz, York UK
  • Na forum od: 21.12.2008
chciałbym jeszcze zauwazyć ze dopuszczlna waga obciążenia jest podawana na jedno koło/oponę, tak jak już chyba gdzieś tu wcześniej pisałem...

Offline Mężczyzna aard

• Miasto: Wiedeń
  • Na forum od: 15.08.2007
    • Moje wyprawy
Michał, ja bym aż takich psów na tym chwycie marketingowym schwalbe nie wieszał. Zauważ, że oni wyraźnie zaznaczają, że opony mogą być porównywane przy pomocy tych numerków wyłącznie w ramach tej samej kategorii:
http://www.schwalbe.com/gbl/en/allgemein/info_indication/

A smart sam to nie opona z rodziny marathon, więc to w ogóle jest OT ;)
A na rowerze zawsze jest miejsce siedzące... chyba że jesteś bikepackerem :p

Offline Dynuel

nie, nie na pewno, tak sobie sam wymyśliłem i wprowadzam zamieszanie, na jaką cholere miałbym zmyślać????.... Schwalbe podaje takie info:

"Load - Maximum Load in kilograms per tire at maximum pressure"

zresztą czy nie uważasz ze takie np. 100kg na cały rower to troche mało?? załóżmy 80kg rowerzyste + 20-30kg bagażu + jeszcze słaba nawierzchnia i dajmy na to 60+ km/h.... ja bym na coś takiego w ogole nie wsiadał...

Offline Dynuel

Cytat: "Michał Wolff"
Nie ma tak lekko drogi Dynuelu, cytacik nie wystarczy trzeba podać linka ( i to z nowej strony)

Myśle ze akurat niczego nie musze udowadniać, to Ty sam ciągle zarzucasz ludziom kłamstwa, ja w przeciwieństwie do Pana przemądrzałego nie jestem tutaj by udowadniać wszystkim swoją rację... Jak nikomu nie ufasz to juz Twoja sprawa... Moze to i dobrze bo sie na nikim nie przejedziesz... ale troche wiary  w ludzi nie zaszkodzi...

Chyba w ogóle za często na rower nie wsiadasz, skoro się przejmujesz takimi parametrami

no na pewno nie Tyle co Pan... ja nie widze zadnego powiązania jednego z drugim

ok ale mądrzyć się nie będę bo od tego jest tutaj kto inny, spadam stąd bo widze ze nic sie nie zmieniło...

Offline Mężczyzna robertrobert1

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 19.04.2009
...

...

...

Offline Mężczyzna TatOR

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 08.09.2009
Czy ktoś się orientuje czy we Wrocławiu dostanę gdzieś Marathony?
Pozdrawiam
TatOR

Offline Mężczyzna dudi

• Administrator
  • Na forum od: 11.05.2009
na komuny paryskiej w rowerach stylowych powinni mieć

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
ale podejrzewam, że w sklepie będą sporo drożej niż np w takim centrumrowerowym(pl)....
chyba, że chcesz kupić tylko jedną oponkę, wtedy może się będzie opłacać (przesyłka robi swoje)
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna dudi

• Administrator
  • Na forum od: 11.05.2009
jak ja tak kupowałem to za mniej niż 100zł (95 chyba) Marathony Plusy

wad_kz

• Gość
Polecam MARATHON XR ! Przejechałem w trakcie jednej podróży ponad 6000 km. i nie złapałem ani jednej gumy, a bieżnik wygląda jak nowy. Po prostu nie do wiary.

Offline tundrik

• Miasto: Beskid Niski
  • Na forum od: 17.11.2009
    • http://www.nowakgallery.pl
Na przyszły rok planuje wyprawę do Mongolii. Nic ekstremalnego raczej typowo podróżniczo. Planowany dystans to ok. 1000 do 1200 km, z czego maksymalnie 300 po asfalcie, a reszta po różnej jakości drogach żwirowych, kamienistych bądź szutrowych. I tu pojawia się pytanie, nad którym od pewnego czasu rozmyślam. Zdecydowałem się na opony schwalbe marathon XR (które zresztą większość z Was poleca) ale pytanie jaką wybrać szerokość 1,6" czy 2,0". Mam koła 28", znam zalety i wady obu rozwiązań ale nie wiem, który wybór będzie lepszy. Co Wy byście zrobili na moim miejscu?

Offline Mężczyzna Remigiusz

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 14.06.2007
    • http://www.rowerowarodzinka.pl
Zdecydowanie im szerzej, tym lepiej. Jeżeli tylko dwucalowe opony zmieszczą się w widelce. Komfort jazdy szczególnie na bardziej miękkich / sypkich nawierzchniach będzie wyraźnie większy na szerokich oponach.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum