Autor Wątek: Opony Schwalbe Marathon [temat zbiorczy]  (Przeczytany 236293 razy)

Offline Mężczyzna anghan

• Miasto: Katowice
  • Na forum od: 18.11.2013
    • Kwestia Szlaku
Znalazłem w komórce zwijane opony Schwalbe Marathon Extreme 26x2.0 z 2009 roku:/ Sic:/ opona już niestety nie produkowana. Ja jednak zastanawiam się czy można jej jeszcze zaufać czy po prostu wyrzucić. Kiedyś zabierałem ją jako zapas to drutowych, które miałem na kołach, ale teraz nie wiem czy nawet to ma sens.

Obawiam się, że opona mogła się solidnie zestarzeć, choć byłą przechowywana w mieszkaniu. Jednak cały czas zwinięta może mieć niewiele wspólnego z wytrzymałym Marathonem. Nie widzę, żadnych śladów, ale może się okazać inaczej po 200km.

Wyrzucić czy dobrać do zestawu?

Potrzebuję zestawu opon na bezdroża Kirgistanu, a w dalszej perspektywie na Islandię i jej bezdroża/asfalty.

Opcje:
2 x drutowa Marathon Mondial Performance 26x2,0 (zdziwiłem się, że mają mniejszą nośność niż opcja zwijana i mniejszą niż moje najzwyklejsze Marathony, które miały 140kg nośności. W sumie Wilk napisał, że to znacznie gorsza opona niż zwijana)
2 x zwijana Marathon Mondial Evolution 26x2,0 (dość droga opcja i chętnie bym tego uniknął, chyba, że te drutowe są za słabe)
1 x zwijana Marathon Mondial Evolution 26x2,0 + ten staroć Extreme założony na przód

konkretna kasa, która może iść na inne rozrywki ;)

Czy zabieracie jeszcze ze sobą zapasowe opony 3-4 tygodniowe wyjazdy? Czy zakładacie, że taki czas każdy Marathon musi wytrzymać?

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
Wiadomość usunięta.

Offline miki150

• Użytkownik forum
  • Miasto: Jeteborno
  • Na forum od: 05.07.2010
Czy zabieracie jeszcze ze sobą zapasowe opony 3-4 tygodniowe wyjazdy? Czy zakładacie, że taki czas każdy Marathon musi wytrzymać?
Wszystko się może zdarzyć, bratu Tranquilo padł nowy Plus Tour w Rumunii, o ile pamiętam rozerwała się ścianka boczna. Doraźna naprawa zipami starczyła na ok 100km do sklepu rowerowego. Wszystko zależy od tego dokąd jedziesz.

Offline Ma_rysia

• eko groszek
  • Miasto: Golina
  • Na forum od: 05.04.2009

Jeżdżę na Schwalbe Marathon Dureme Evolution zabieram i zapasaową oponę na dłuższy wakacyjny wyjazd, np. do Kirgistanu czy Armenii.

Offline Mężczyzna rufiano

• Miasto:
  • Na forum od: 03.02.2014
też jeżdżę na duremach..i na trasie iran armenia gruzja zapasu niebiorę :P

Offline Mężczyzna anghan

• Kwestia Szlaku
Jeżdżę na Schwalbe Marathon Dureme Evolution zabieram i zapasaową oponę na dłuższy wakacyjny wyjazd, np. do Kirgistanu czy Armenii.

Co zabieracie na zapas? To samo na czym jeździcie czy macie jakąś tanią alternatywę?

Offline Ma_rysia

• eko groszek
  • Miasto: Golina
  • Na forum od: 05.04.2009
Tania alternatywa, coś co zalega w domu.  :)

Offline Mężczyzna Robert

• Miasto: Konin
  • Na forum od: 03.12.2007
Co zabieracie na zapas? To samo na czym jeździcie czy macie jakąś tanią alternatywę?
W Lildu w ub. roku były zwijane opony. Jakby się pojawiły w tym roku, to warto się zainteresować, będą w sam raz jako zapas na wyprawie.

Offline Mężczyzna łatośłętka

• Skup i ubój. Rozbiór.
  • Miasto: nie, wioska
  • Na forum od: 21.03.2013
Znalazłem w komórce zwijane opony Schwalbe Marathon Extreme 26x2.0 z 2009 roku:/ Sic:/ opona już niestety nie produkowana. Ja jednak zastanawiam się czy można jej jeszcze zaufać czy po prostu wyrzucić. Kiedyś zabierałem ją jako zapas to drutowych, które miałem na kołach, ale teraz nie wiem czy nawet to ma sens.

Obawiam się, że opona mogła się solidnie zestarzeć, choć byłą przechowywana w mieszkaniu. Jednak cały czas zwinięta może mieć niewiele wspólnego z wytrzymałym Marathonem. Nie widzę, żadnych śladów, ale może się okazać inaczej po 200km.

Wyrzucić czy dobrać do zestawu?

Użytkujemy 4x 26.0 x 2.0 z/od 2009 roku (w wersji zwijanej - nie wiem, czy były też i druty). Zależnie od dłuższego kierunku jazdy, pory roku, zakładamy je lub zdejmujemy. Najbardziej eksploatowane przejechały ok. 18.000 km. Służą dobrze, będą jeszcze długo. Nie obawiałbym się je założyć na kilka tys. km.
tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!

Offline Mężczyzna wojtek

• Użytkownik forum
  • Miasto:
  • Na forum od: 02.03.2010
    • Pokój z Tobą
Tania alternatywa, coś co zalega w domu.
W drodze powrotnej można gdzieś bez żalu zostawić (jeśli nie jest to szmelc - można komuś podarować na ten przykład).

Offline Mężczyzna irbis9

• Miasto: Częstochowa
  • Na forum od: 15.01.2012
W Lildu w ub. roku były zwijane opony. Jakby się pojawiły w tym roku, to warto się zainteresować, będą w sam raz jako zapas na wyprawie.
u mnie tylna wytrzymała około 3000km, po czym poleciała osnowa z boku, dodatkowo była prawie łysa, drugi raz ich nie kupię, choć na zapas może się nadać

Offline Mężczyzna anghan

• Kwestia Szlaku
Czy na drogi i bezdroża Kirgistanu Schwalbe Mondial 26x2.0 będą ok? Pytam bo widziałem, że ludzie zabierają tez jakieś semi-slicki lub trochę większy klocek itp. twierdząc, że były ok.

Podpowiedzcie jaką oponę zabrać w takie samo miejsce dla roweru 28" ?

Offline Mężczyzna wallace

• Miasto: okolice otwocka
  • Na forum od: 13.11.2012
Co sądzicie o oponach Schwalbe Maraton Supreme 700-35C ?
Czy nadają się tylko na asfalt , czy dadzą rade w lekkim terenie ?

Offline Mężczyzna Karol

• Miasto: Mikołów
  • Na forum od: 21.02.2011
Bez problemu dadzą radę.

Offline miki150

• Użytkownik forum
  • Miasto: Jeteborno
  • Na forum od: 05.07.2010
35C to 1.4? Ja jeździłem na takich dużo w terenie, dobrze dają radę.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum