Autor Wątek: Opony Schwalbe Marathon [temat zbiorczy]  (Przeczytany 236295 razy)

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
zależy czego od terenu oczekujesz. Do jazdy po szutrach i leśnych ścieżkach są ok, do jazdy po luźnych kamieniach raczej nie. Za to na asfalt są super.

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna anghan

• Miasto: Katowice
  • Na forum od: 18.11.2013
    • Kwestia Szlaku
Czy na drogi i bezdroża Kirgistanu Schwalbe Mondial 26x2.0 będą ok? Pytam bo widziałem, że ludzie zabierają tez jakieś semi-slicki lub trochę większy klocek itp. twierdząc, że były ok.

Podpowiedzcie jaką oponę zabrać w takie samo miejsce dla roweru 28" ?

Heh, przepraszam Was, ale ktoś odpowiedział na moje pytanie, ponieważ się pomieszało ;)

Offline Mężczyzna wallace

• Miasto: okolice otwocka
  • Na forum od: 13.11.2012
Dziękuje za odpowiedzi , które mnie uspokoiły ponieważ opony już zamówiłem , a nie byłem pewien czy dobrze zrobiłem.  :D

• blog podróżniczy
Czy na drogi i bezdroża Kirgistanu Schwalbe Mondial 26x2.0 będą ok? Pytam bo widziałem, że ludzie zabierają tez jakieś semi-slicki lub trochę większy klocek itp. twierdząc, że były ok.

Podpowiedzcie jaką oponę zabrać w takie samo miejsce dla roweru 28" ?

Heh, przepraszam Was, ale ktoś odpowiedział na moje pytanie, ponieważ się pomieszało ;)
Zaznacz czy drut, czy zwijane. Te dwa mondiale nie mają ze sobą nic wspólnego poza kształtem bieżnika. Od drutowego mondiala wolałbym zwykłego marathona, ma mocniejsze ścianki boczne.

Offline Mężczyzna anghan

• Kwestia Szlaku
Czytałem o tym w tym wątku i przekonałem się do wersji zwijanej. Zastanawiałem się jeszcze nad Marathon Plus Tour na te warunki kirgiskie. Drut jest, wkładka, jest, bieżnik troszkę mniej agresywny.

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
Ja do każdej turystyki, szczególnie terenowej brałbym opony z wkładką...

Przerabiałem po jeździe terenowej wyrwane klocki z opony. Gdyby nie wkładka, opona byłaby do wyrzucenia. Tymczasem opona jeździła jeszcze długo i nawet kapcia nie było nigdy ;)
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna rufiano

• Miasto:
  • Na forum od: 03.02.2014
a ja  mam mondiala nówka zwijka sztuka 26x2.0..zapas z tamtego roku,z racji zmiany na 29''niepotrzebna :)chętnie zamienie na np.dureme 28x2.0 ;D

Offline Mężczyzna anghan

• Kwestia Szlaku
Przerabiałem po jeździe terenowej wyrwane klocki z opony. Gdyby nie wkładka, opona byłaby do wyrzucenia. Tymczasem opona jeździła jeszcze długo i nawet kapcia nie było nigdy ;)

Jakaś wkładka to jest niby w obydwu w jednych żelik, a w drugich jakieś kosmiczne powłoki. Sam nie wiem co o tym myśleć i czemu w topowych oponach nie ma żeliku z pinezką ;) Czy ten cienki pancerz ma to zastąpić ?

• blog podróżniczy
powłoka w zwijanym mondialu jest taka jak supreme, bardzo gęsty oplot. Przeciwko dużym kawałkom złego otoczenia, typu szkło, kamienie itp radzi sobie naprawdę dobrze, ale kolczasta roślinność południa daje się mocno we znaki, tam lepszą ochronę daje ta ciężka i gruba guma.

Offline Mężczyzna wojtek

• Użytkownik forum
  • Miasto:
  • Na forum od: 02.03.2010
    • Pokój z Tobą
Czy na drogi i bezdroża Kirgistanu Schwalbe Mondial 26x2.0 będą ok?
Z Marysią swoją trasę po KG przejechaliśmy na duremach evo, nie było z nimi problemów i według mnie wystarczą. Na takich nawierzchniach, z jakimi mieliśmy do czynienia mondiale są od nich lepsze, więc będą ok (ale rozmawiamy o wersji evo).

Offline Rafał

• dawniej unh
  • Miasto: Nowy Tomyśl
  • Na forum od: 01.02.2010
Widział ktoś gdzieś marathony dureme 28x1.4 ???? najlepiej druty
Zapytany o ideę, odpowiadam - oto ona:
Myśl o niczym, w zamyśleniu przedłużona.

Offline Mężczyzna Medawc

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 02.12.2010
Przestaję ufać marce Schwalbe. Najpierw w zwykłym marathonie po 3 latach porobiły mi się dziury na wylot w takiej ilości, że już mi się odechciało łatać oponę od środka i poszła w odstawkę (na razie jeszcze nie do śmietnika).
A teraz co? Nowiutki marathon plus, dopiero co założony i napompowany sobie po prostu wziął i jebnął na drucie:

Offline Mężczyzna m.arek

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 17.03.2014
Każdemu może zdarzyć wpadka.
Polecam jednak złożenie reklamacji, niż płacz na forum.

Offline Mężczyzna Medawc

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 02.12.2010
Reklamacja już złożona, czekam na odpowiedź sklepu.
A Ty, gościu, nie zaczynaj mi tu z osobistymi wycieczkami z jakimś "płakaniem". To nie pierwsza i zapewne nie ostatnia felerna Schwalbe na tym forum i takie opinie o nich też są potrzebne, a nie tylko peany na ich cześć. Zwłaszcza że to akurat nowy model 2014, a wątek kiepskich ścianek bocznych już się kilkukrotnie mielił. Jak widać guzik poprawili.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum