Autor Wątek: Opony Schwalbe Marathon [temat zbiorczy]  (Przeczytany 236256 razy)

Offline Mężczyzna M-kwadrat

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 31.07.2012
No aż tak, że z nieważkiej to nie ale założyłem, że opona się poszerza czyli dochodzi guma na czole a boki są bez zmian czyli procentowy wzrost masy będzie mniejszy niż procentowy wzrost szerokości. A jest odwrotnie. Ale może między tymi rozmiarami zachodzi jakaś dodatkowa zmiana bo obciążalność obu też się różni.

Offline Mężczyzna Mariusz

• Jestem, jaki jestem...
  • Miasto: Leszno
  • Na forum od: 18.02.2012
Boki opony są cieniutkie a przez to lekkie a przy wzroście szerokości opony rośnie głównie na szerokość czoło opony, część opony która jest najcięższa w oponie. Więc nie ma się co dziwić takim wzrostem wagi.
W dobie internetu każdy kreuje swój wizerunek, tak jak chciałby, by widzieli go inni...
Każdy jest tu seksbombą, póki ma top fejs i konto, plastikowe lale nadymane jak ponton,
Ukryci za nickiem, poznają się jednym klikiem, bajerują się zamiast słowem plikiem...  
A trików jest bez liku, tą albo tą, która lepszy robi dzióbek na fejsiku...Ulepieni jak z plastiku, takich ludzi jest bez liku, żyj naprawdę, nie w wirtualnym cyrku...     Mesajah

Offline Mężczyzna anghan

• Miasto: Katowice
  • Na forum od: 18.11.2013
    • Kwestia Szlaku
Ja bym popatrzył przede wszystkim na bieżnik i szerokość dostępną aktualnie sklepie w promocji. Mnie się udało tam kupić zwijane Mondiale, ale nie wszystko jest:/

Drutowe Mondiale to tylko ładna nazwa. Są jeszcze Plusy, bardzo ciekawe Plus Tour. Zwykłe Green Guard też ok. Ile ja się najeździłem w tanich oponach bez żadnych wkładek i było OK. Moja siostra jedzie teraz z tyłu na Marathonie zwykłym nowym z tyłu i 5 letnim z przebiegiem 13500 zwykłym z przodu.

Ten Marathon Green Guard z tyłu ma teraz u niej 1400km. Może to nie jest dużo, ale u jej towarzysz ma Schwalbe Land Cruiser na tym dystansie rozwarstwił oponę i musiał zmienić. Może to nie jest opona turystyczna pod obciążenie, ale przynajmniej pokazuje, że najzwyklejszy Marathon lepszy ;)

Zdecydowałem się już na 28x1.75 a tymczasem Cyklotur zrobił mi psikusa i ten rozmiar zniknął ze sklepu. Nie ze stanu (mógłbym poczekać) ale w ogóle ze sklepu... Napisałem do nich z pytaniem czym to jest spowodowane i czy opona wróci do oferty ale może będę musiał poszukać gdzie indziej niż wygodnie prawie pod domem.

Offline Mężczyzna siendziaty

• Miasto: Tarnów
  • Na forum od: 04.02.2014
M-kwadrat - po przeczytaniu tego wątku miałem podobny mętlik w głowie jak ty :) Wymieniam w końcu swoje smart samy 28/1.6 na marathony plus 28/1.5. Ciężkie są, ale z kapciami zawsze miałem farta. Zresztą odchodzić muszę swoje dupsko, a nie rower :) Dziś mam je odebrać z paczkomatu i zobaczymy czy to dobry wybór :)
Na te promocje trzeba uważać, niektóre modele po zniżce wychodziły prawie identycznie jak w innych sklepach internetowych, a nawet w centrumrowerowym.pl - a jak wiemy, to jest ten sam właściciel.

w centrumrowerowe.pl chyba teraz też mają taniej ale nie mają promocji -20%. Ale system ten sam i tak samo 28x1.75 nie ma w ofercie. W cykloturze oszczędziłbym na przesyłce ale w obecnej sytuacji kupie pewnie na allegro gdzie też jest ciut taniej (pomijając rabat) a z wysyłką niewiele drożej. Cyklotur odpisał mi, że rozmiar skończył się u dostawcy, termin kolejnej dostawy nieznany.

Offline Kobieta mrr

• czarny mustang
  • Miasto:
  • Na forum od: 05.03.2015
cześć wszystkim! :)

przejrzałam cały temat i teraz już zupełnie nie wiem jakie opony wybrać. pomożecie? :)

przeznaczenie: dłuższe wycieczki + użytek codzienny - to ma być jedyny komplet póki co; trasy po asfalcie, okazjonalnie jakaś ubita polna czy leśna droga; raczej na lekko; szerokość 28-32; dobrze toczące się; najlepiej żeby waga kompletu zamknęła się w ok 1kg (lub mniej).

myślałam o racerze albo zwykłym maratonie (tylko, który teraz jest "zwykły"?) ale martwią mnie opinie o małej przyczepności. jest aż tak źle? byle deszcz, piasek na asfalcie i gleba? pisaliście, że w droższych modelach jest lepsza guma - czy to są różnice między "dobrym a lepszym" czy "tragicznym a dobrym"?

żaden ze mnie wyczynowiec, ale chciałabym nie musieć co chwila zwalniać bo warunki nie są idealne ;). obecnie jeżdżę na jakiś kendach 32x700 z bardzo delikatnym bieżnikiem - niestety nie mogę się dopatrzeć nazwy modelu -  a z tyłu raczej na tym co z nich zostało, dlatego trochę mi się spieszy z tymi nowymi  :lol:

Offline Mężczyzna olo

• Moderator Globalny
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.02.2011
To są te zwykłe marathony: http://allegro.pl/opona-schwalbe-marathon-32-622-700x32c-opony-28-i5149989709.html

Te wszystkie gadki o przyczepności etc. to przy zwykłej, spokojnej jeździe nie mają praktycznie żadnego przełożenia.
Cytat: Hipek
To, co napisał Olo, brzmi rozsądnie.

Offline Mężczyzna Alek

• Miasto: Dublin
  • Na forum od: 28.02.2013
    • aleknowak.net
Na kilka wywrotek jakie mialem na rowerze (poza wyscigami przelajowymi), trzy to byly poslizniecia na maratonach plusach przy mocnym skrecaniu na wilgotnym chodniku. Czy to sie zalicza do spokojnej jazdy?

Offline Mężczyzna łatośłętka

• Skup i ubój. Rozbiór.
  • Miasto: nie, wioska
  • Na forum od: 21.03.2013
Opony trzymają b. długo - dobrze brać b. dobre, np.:

http://www.schwalbe.com/ebooks/2015/Bike_2015_Polish/pubData/mobile/index.htm#/45/

Schwalbe Marathon Almotion Evo Line -> poprujesz!,

Pofiluj dokładnie pod profil Twej jazdy i rower, wybierz i dopytaj.
tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!

Offline Mężczyzna vuki

• Miasto: Rawicz
  • Na forum od: 16.04.2014
Przesiadłem się na Marathony bo skusiła mnie wkładka, wytrzymałość i cena.
Na razie na suchym fajnie się toczą, na mokrym jadę wolniej i ostrożnie.
Wcześniej miałem Continental GrandPrix Black Chili PolyXBreaker, te się kleiły do rąk taka przyczepność. To zasługa mieszanki gumy.
MiRowerDajePower

Offline Mężczyzna łatośłętka

• Skup i ubój. Rozbiór.
  • Miasto: nie, wioska
  • Na forum od: 21.03.2013

Dopisek (doczytałem): Marathon Racer użytkuję 3-ci sezon, głównie podczas długich wyjazdów z bagażem - b. dobrze idą (wcześniej w dłuższe trasy jeździłem na Marathon Evo Extreme).Moim zdaniem - b. dobry wybór (jeśli trzeba szybko, zaś jeśli komfort - balony).
tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!

Offline Mężczyzna olo

• Moderator Globalny
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.02.2011
trzy to byly poslizniecia na maratonach plusach przy mocnym skrecaniu na wilgotnym chodniku. Czy to sie zalicza do spokojnej jazdy?

Jeżeli na mokrym wchodzisz szybko i dynamicznie w zakręt to nie jest to spokojna jazda i moim zdaniem to jest zwykłe wprowadzanie ludzi w błąd, gdy ogólnikowo nazwiesz to: "małą przyczepnością na mokrym". Ja używałem różnych opon, które tak ludzie określają i poza śniegiem i lodem nigdy nie wpadłem nawet w poślizg.
Cytat: Hipek
To, co napisał Olo, brzmi rozsądnie.

Offline Mężczyzna Turysta

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 15.06.2011
Nie trzeba szaleć, żeby wprowadzić w poślizg na mokrym asfalcie drutowe mondiale czy zwykłe marathony.
Ja nie czuję się na nich zbyt pewnie, gdy jest mokro.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum