Autor Wątek: Opony Schwalbe Marathon [temat zbiorczy]  (Przeczytany 236254 razy)

Offline Kobieta mrr

• czarny mustang
  • Miasto:
  • Na forum od: 05.03.2015
Cytat: Wilk
Czytają najpierw pochwały np. nt. Mondiali czy Racerów - i kupują je w atrakcyjnej cenie nie zdając sobie sprawy, że kupują wersję Performance, która różni się nie tylko tym, że opona jest drutowana, nie zwijana (jak to wielu osobom wydaje) - a różni się przede wszystkim inną gumą, często inną wkładką, innymi słowy spora różnica w cenie odzwierciedla sporą różnicę w jakości.

to jestem kolejną osobą, która dała się na to nabrać, bo dokładnie tak myślałam. teraz sprawdziłam i faktycznie w drutowej jest:
speedgrip: wyjątkowo sportowa mieszanka gumy o ekstremalnie niskich oporach toczenia i wyjątkowej przyczepności
a w zwijanej:
triple star compound (roadstar): najlepsze i najbardziej zaawansowane mieszanki gum (...) perfekcyjnie zaadaptowane do specyficznych zastosowań

oczywiście z samych opisów nic nie wynika, bo jeśli już bym miała na ich podstawie wybierać to pierwszy jest jak najbardziej satysfakcjonujący ;).

Cytat: łatośłętka
Z tą przyczepnością nie całkiem rozumiem - prędkość dopasowujesz do rodzaju nawierzchni, warunków.

ok, ale po to kupuje lepsze opony, żeby na więcej sobie pozwolić. po co mam jechać asekuracyjnie skoro mogę normalnie.

Cytat: Wilk
Ale większość osób czuje tę różnicę. Przesiadka ze śliskich opon na te wysokiej jakości jest odczuwalna.
Cytat: łatośłętka
Gwoli jasności: pisałem o Schwalbe Marathon Racer Evolution Line HD Speed Guard 47-559 (26x1,75) 2,0 - 5,0 bar. Linii nie-Evo jeszcze nie ćwiczyłem, nie zamierzam - wyjadacze w Niemczech zdecydowanie mi to odradzili.
Cytat: cinek
Różnica jest od razu wyczuwalna (nie jest porażająca, ale jedzie się bezsprzecznie pewniej), ale mondiale muszą być zwijane! Wtedy są z tej bardziej przyczepnej gumy.

tego się właśnie chciałam dowiedzieć. dziękuję.

Cytat: globalbus
Stara "dobra" guma będzie mniej przyczepna od nowej, "gorszej".
przecena z 200zł na 150zł - bać się czy brać?  :P

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
nie, 150 to normalna cena.

My home is where my bike is.

Offline Kobieta mrr

• czarny mustang
  • Miasto:
  • Na forum od: 05.03.2015
super, w takim razie biorę zwijane racery :D

Offline Mężczyzna Alek

• Miasto: Dublin
  • Na forum od: 28.02.2013
    • aleknowak.net
Z tą przyczepnością nie całkiem rozumiem - prędkość dopasowujesz do rodzaju nawierzchni, warunków. Ponad 13 tysi przejechałem na łysych Kojakach - dla mnie - głównie na asfalty - to jedne z (naj)lepszych opon.

Ja teraz jeżdżę na Kojakach i kiedy się zajadą, najprawdopodobniej też kupię Kojaki.

Przyczepność opony na asfalcie nie ma wiele wspólnego z bieżnikiem - Kojaki, mimo że nomen omen łyse, kleją się do szosy jak złoto.

W przeciwieństwie np. do Vittoria Zaffiro Slick, też łysych, ale śliskich.

Ale i podobnie do Vittoria Open Corsa - niemal łysych, wyścigowych, klejących się prawie do palców - kosztem wytrzymałości. Przebijały się przy byle okazji i starły w okamgnieniu (2000km?)

Kojaki własnie dość szybko się tną i zużywają - po 5000km myślę że dam radę jeszcze z 2500km. Całe już są w dziurkach, przekładane tył/przód dwa razy, obydwie starte lekko w "kwadrat".

Offline Mężczyzna łatośłętka

• Skup i ubój. Rozbiór.
  • Miasto: nie, wioska
  • Na forum od: 21.03.2013
Kojaki własnie dość szybko się tną i zużywają - po 5000km myślę że dam radę jeszcze z 2500km. Całe już są w dziurkach, przekładane tył/przód dwa razy, obydwie starte lekko w "kwadrat".

Ciekawe spostrzeżenie.
Na 2.00" - jak już wspomniałem - przejechałem ponad 13.000 km (niby-kolarką, w części z bagażem). Środek tylnej opony stracił łuk, jednak gumy ciągle jest dużo (widać w miejscach uszkodzeń szkłem).

Ponieważ zakładałem, iż skończą się znacznie szybciej (o czym wspominasz), świetnie idą - już wcześniej kupiłem zapas.
Ponieważ gdzieś (plotkę) przeczytałem, iż Schwalbe ma zaprzestać produkcji Kojaków - kupiłem jeszcze komplet 1.35".

W/w nie ująłem we wczoraj podanej liczbie 13 szt. użytkowanych. ::)

OSTRZEŻENIE: Od kiedy zacząłem jeździć na Kojakach, silnie zacząłem łysieć. Pewnie kiedy dojeżdżę ostatnią, powierzchnie głowy i opony różnić się będą ledwie kolorem i mieszanką.

Kojak na kołach, kojak na głowie... chyba to wszystko biorę zbyt poważnie, do serca, do siebie.
tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!

Offline Mężczyzna Alek

• Miasto: Dublin
  • Na forum od: 28.02.2013
    • aleknowak.net
Kiedy o tym pomyślę, rzeczywiście - gumy na moich Kojakach jeszcze dostatek. Bardziej przerażają mnie te dziurki, jako że jeżdżę w 60% po mieście i łapię wszystkie szkiełka - chociaż z drugiej strony nie łapię gum! Spróbuję dojeździć do "szmaty" albo na tyle kwadratowego profilu żeby zaczęło to mieć znaczenie na zakrętach. Zobaczymy!

A że mają przestać produkować? Dranie. Będę pamiętał przy kolejnych zakupach rowero.

Offline Mężczyzna wallace

• Miasto: okolice otwocka
  • Na forum od: 13.11.2012
Dziś w oponie  Schwalbe Maraton Supreme 700-35C zrobiła się z boku bania, i zaczęła wyłazić dętka, a opona ma 11 miesięcy  :'(

Offline Mężczyzna globalbus

• Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
ja bym reklamował w schwalbe.

My home is where my bike is.

Nie mam opakowania, ani żadnego dowodu zakupu .

Offline Mężczyzna m.arek

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 17.03.2014
A chociaż potwierdzenie przelewu?

Nie mam nic, płacone było przy odbiorze . Ja je kupiłem w Bike Tires jutro zadzwonię i zapytam . Mam email z zamówieniem . Kupiłem też dwie dętki które się rozlazły na szwach, wychodzi na to, że leżało na magazynie trochę czasu.
« Ostatnia zmiana: 10 Mar 2015, 18:30 wallace »

Offline PABLO

• Na forum od: 25.03.2011
    • http://www.klub-karpacki.org
post usunięty
« Ostatnia zmiana: 3 Lut 2017, 21:50 PABLO »

Offline Mężczyzna menel

• Na forum od: 25.03.2012

Offline Mężczyzna pff

• Miasto:
  • Na forum od: 10.01.2013
Z tych trzech to Mondiale, powiedzmy że następca XR.
MTB Plus to ciężkie kloce, raczej na błotniste drogi, gdzie Smart Samy już dawno się zapchają.
Poleciłbym Ci prawie nowe XR 26x2,25, ale jeszcze nie wiem czy chcę je sprzedać :)   

Offline PABLO

• Na forum od: 25.03.2011
    • http://www.klub-karpacki.org
post usunięty
« Ostatnia zmiana: 3 Lut 2017, 21:50 PABLO »

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....