Autor Wątek: Opony Schwalbe Marathon [temat zbiorczy]  (Przeczytany 236237 razy)

Offline Mężczyzna Mariusz

• Jestem, jaki jestem...
  • Miasto: Leszno
  • Na forum od: 18.02.2012
Dużo zależy od tego jaki to konkretny model opony.
Często, nie zawsze zwijana jest lżejsza, wykonana z lepszej mieszanki gumy, posiadająca wzmacniane boki.
W dobie internetu każdy kreuje swój wizerunek, tak jak chciałby, by widzieli go inni...
Każdy jest tu seksbombą, póki ma top fejs i konto, plastikowe lale nadymane jak ponton,
Ukryci za nickiem, poznają się jednym klikiem, bajerują się zamiast słowem plikiem...  
A trików jest bez liku, tą albo tą, która lepszy robi dzióbek na fejsiku...Ulepieni jak z plastiku, takich ludzi jest bez liku, żyj naprawdę, nie w wirtualnym cyrku...     Mesajah

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
Wiadomość usunięta.

Offline Mężczyzna globalbus

• Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
jakoś ostatnio schwalbe ma problemy z jakością. Zwijki Supreme u Wallace'a (dwie sztuki) rozwaliły się praktycznie tak samo jak wcześniej tu prezentowane druty Mondiali. Albo schwalbe, albo polski dystrybutor, coś chachmęcą.

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna necik

• Miasto: Tomaszów Lubelski
  • Na forum od: 31.05.2015
Chyba wezmę któreś z tych opon:

MARATHON PLUS TOUR http://www.schwalbe.com/en/tour-reader/marathon-plus-tour.html
MARATHON PLUS MTB http://www.schwalbe.com/en/offroad-reader/marathon-plus-mtb.html
SMART SAM PLUS http://www.schwalbe.com/en/offroad-reader/smart-sam-plus.html

Jak już wcześniej wspominałem - wybieram się na R10 wzdłuż wybrzeża i może Gren Veelo wzdłuż wschodniej granicy. Do tej pory jeździłem na fabrycznych Schwalbe Racing Ralph 54-559 26x2,1, w terenie dobrze spisywały się, ale łatwo przebijają się. Najbardziej zastanawia mnie czy Marathon Plus Tour po zjechaniu z asfaltu poradzą sobie na mokrej łące albo błocie w lesie?  ::)

Offline PABLO

• Na forum od: 25.03.2011
    • http://www.klub-karpacki.org
post usunięty
« Ostatnia zmiana: 3 Lut 2017, 20:24 PABLO »

Offline Mężczyzna M-kwadrat

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 31.07.2012
podepnę się;
szukam w miarę uniwersalnej opony do turystyki road/offroad;
jak zwykłe marathony (w wersji np. 28"/1,75-2") sprawują się w terenie?
Jakieś inne propozycję opon?
W zeszłym roku z pomocą tego wątku wybierałem opony i padło na zwykłe Marathony ("z zieloną wkładką") 28x1,75. Po asfalcie jadą bardzo fajnie, na piaszczystej drodze miałem wrażenie, że mocno "pływają" - podejrzewam, że bardziej agresywne bieżnikowo wersje sprawdzą się w takich warunkach lepiej (choć według tabelek na stronie Schwalbe taki plus dają tylko Marathony Mondial).

Offline Mężczyzna wikrap1

• Miasto: łódź
  • Na forum od: 03.02.2013
    • Wyprawy młodej pary
Ja tam nie zauważyłem, żeby mi zwykły Marathon na piasku pływał bardziej, niż np. opony typowo MTB (Kenda Karma, Tioga Factory). Przejechałem wokół Kampinosa, codziennie śmigam po piasku na uczelnię. Radzi sobie całkiem dobrze. Szerokość 1.75
Oczywiście odbiór trakcji opon zależy od stylu jazdy, prędkości, bagażu itd. i jest to częściowo subiektywne odczucie.

Offline EASYRIDER77

• Miasto: INOWROCŁAW
  • Na forum od: 27.07.2010
mam pytanie aby rozwiać wątpliwości. Jak się spisują poza asfaltem, czyli na drogach
gruntowych, a także na żwirze, opony Schwalbe marathon Racer Evo, 26x1,75?

Są to opony na asfalt ale jakiś skrót się może zdarzyć albo jakieś drogi Bałkańskie itp.

Offline Mężczyzna łatośłętka

• Skup i ubój. Rozbiór.
  • Miasto: nie, wioska
  • Na forum od: 21.03.2013
mam pytanie aby rozwiać wątpliwości. Jak się spisują poza asfaltem, czyli na drogach
gruntowych, a także na żwirze, opony Schwalbe marathon Racer Evo, 26x1,75?

Są to opony na asfalt ale jakiś skrót się może zdarzyć albo jakieś drogi Bałkańskie itp.

W Szwecji w ubiegłym roku takimi > 2oo km 'skrótów' zrobiłem - po twardych szutrach jadą nieźle, ostro w zakręt lepiej nie wchodzić, uwaga na ostre krawędzie.
tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!

Offline EASYRIDER77

• Miasto: INOWROCŁAW
  • Na forum od: 27.07.2010
czyli jakby zbyt mało "uniwersalne" dla mnie, dziękuję.

Offline Mężczyzna alex62

• Miasto: Katowice
  • Na forum od: 11.01.2015
Witam , wczoraj stałem się posiadaczem Schwalbe marathon tour plus sztuk dwie , 28 cali na 40. Poprzednio założone jakieś Author 28 X 42 c , po zrobieniu na nich ok 1000 km prawie każdy wyjazd kończył się kapciem . Mam nadzieję że te mnie usatysfakcjonują , nośnośc 120 kg   :D , myślę że dla mnie będą ok. Oglądałem inne modele marathonów ale muszę przyznać że te w dotyku już zrobiły na mnie wrażenie . Zobaczymy w ,, praniu ".

Offline Mężczyzna pawelpodroznik

• Miasto: Gajówka, Pogórze Izerskie
  • Na forum od: 18.04.2014
    • http://www.MagiczneIzery.pl
Mam Schwalbe marathon tour plus od 3000 km - zarówno miasto, deszcz, ostatnio greenvelo wzdłuż wschodniej granicy i Austria. Opony bardzo fajne. Żadnego kapcia. Polecam. Warte swojej ceny.
--
Rower to moja wielka pasja :) Wszystkich pasjonatów zapraszam na piękne Pogórze Izerskie. Są tu świetne trasy na każdy rodzaj roweru. Dla rowerzystów zawsze znajdę miejsce na namiot i podpowiem moje ulubione szlaki :)

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
Wiadomość usunięta.

Offline Mężczyzna wikrap1

• Miasto: łódź
  • Na forum od: 03.02.2013
    • Wyprawy młodej pary
Przy skromnym bagażu rozumiem, ale jak zabieram 4 sakwy napchane różnym szpejem, to ten kilogram różnicy mi nie robi. Za to postoje na łatanie są wkurzające ;) A i utrata powietrza w przednim kole, na zjeździe, może przekreślić dalszą wyprawę, lub nawet więcej..
Co innego, jak się tego szpeju już tyle nie wozi. Wtedy 200g na oponie robi odczuwalną różnicę w przyspieszeniu i skrętności.

Bardzo dobry wybór na miasta, gdzie główną rozrywką plebsu jest tłuczenie butelek, a służby komunalne mają czas reakcji ponad miesiąc od zgłoszenia szkła na DDR ;)

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
Wiadomość usunięta.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum