Autor Wątek: Opony Schwalbe Marathon [temat zbiorczy]  (Przeczytany 236224 razy)

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
A może przestawić się na Continental Top Contact lub Travel Contact ?
Mam te drugie w rozmiarze, mimo szerokości 45 mm są bardzo szybkie. Ze względu na bieżnik, toczą się bardziej gładko niż Vittoria Adventure Touring i zwykłe Marathony. Można pompować wysokim ciśnieniem na szosę, a w terenie jeździć na niskim ciśnieniu. Bardzo uniwersalna, choć na błocie i mokrej trawie śliska opona.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna Alek

• Miasto: Dublin
  • Na forum od: 28.02.2013
    • aleknowak.net
Bo?

Bo:
- prawdopodobnie przeciążasz oplot?
- opony na twardo toczą się gorzej niż te na średnio miękko
- obciążasz niepotrzebnie obręcz, szprychy i samego siebie wibracjami i stuknięciami, które opony na 4bar po prostu by wchłonęły

Offline Mężczyzna memorek

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 12.05.2007
Z resztą się zgadzam, ale:
opony na twardo toczą się gorzej niż te na średnio miękko
zawsze wydawało mi się, że jest odwrotnie.

Marek

Offline Mężczyzna Mariusz

• Jestem, jaki jestem...
  • Miasto: Leszno
  • Na forum od: 18.02.2012
Pewnie-gorzej toczą, bo lżej ale z mniejszym komfortem. Ale kto wie, co autor miał na myśli. :)
W dobie internetu każdy kreuje swój wizerunek, tak jak chciałby, by widzieli go inni...
Każdy jest tu seksbombą, póki ma top fejs i konto, plastikowe lale nadymane jak ponton,
Ukryci za nickiem, poznają się jednym klikiem, bajerują się zamiast słowem plikiem...  
A trików jest bez liku, tą albo tą, która lepszy robi dzióbek na fejsiku...Ulepieni jak z plastiku, takich ludzi jest bez liku, żyj naprawdę, nie w wirtualnym cyrku...     Mesajah

Offline Mężczyzna Alek

• Miasto: Dublin
  • Na forum od: 28.02.2013
    • aleknowak.net
Miałem na myśli to, że twarde opony podnoszą cały rower na nawet najmniejszych nierównościach drogi, w mikroskali. Dzieje się to kosztem energii która posuwa cię do przodu, a zatem każdy pryszcz na jezdni minimalnie cię zwalnia.

Opony nieco miększe (ale nie za miękkie) wchłaniają takie nierówności dzięki ugięciu, co poprawia zarówno komfort jak i prędkość w całościowym rozliczeniu.

Więcej w oryginale: https://janheine.wordpress.com/2015/01/26/the-tire-pressure-revolution/ oraz w innych artykułach tego pana.

Obecnie jeżdżę na 28mm napompowanych na 4bar przód / 5bar tył, jest bardzo szybko (średnie mam 30km/h w mieście, wliczając zwalnianie przy światłach i takie tam) oraz całkiem wygodnie.

Offline janogonowski

• Miasto: wawa
  • Na forum od: 19.04.2010
Miałem na myśli to, że twarde opony podnoszą cały rower na nawet najmniejszych nierównościach
Dokładnie - szczególnie to widać w pro tour'ze gdzie standardem jest opona/szytka o szerokości 25mm i którą pompuje się do dużo niższego ciśnienia niż węższe wersje

Offline Mężczyzna wikrap1

• Miasto: łódź
  • Na forum od: 03.02.2013
    • Wyprawy młodej pary
Pompowanie opon na totalny kamień mija się z celem. Wówczas nie ma sensu ryzykować przebicia dętki i lepiej byłoby założyć oponę pełną, albo naklejać/naciągać gumowy bieżnik bezpośrednio na sztywną obręcz ;)

Generalnie na gładkim asfalcie im bardziej nabite, tym lepiej. Jednak w terenie jest już zupełnie inaczej. Ograniczeniem jest tylko to, że zbyt niskie ciśnienie zapewni nam snejka na byle przeszkodzie.

Offline Mężczyzna kabukow

• Miasto: Borne Sulinowo
  • Na forum od: 10.03.2015
Mam małą zagwozdkę z drutowymi Mondialami. Jakieś pół roku temu te opony w rozmiarze 28x1.6 kosztowały tyle co podstawowe Marathony z zieloną wkładką czyli 80-90 zł. Wtedy chciałem je nabyć, ale sprzedawcy podawali że nie ma ich na stanie i nawet producent przestał dostarczać. Ostatecznie zdecydowałem się na inne opony a później też zaobserwowałem, że na allegro Mondiale 28x1.6 całkiem zniknęły.

Poza tym na forum czytałem, że drutowe Mondiale to wtedy była zupełnie inna guma niż zwijane wersje (2x droższe) i ogólnie nie warto. Tymczasem zauważyłem z powrotem te oponki na aukcjach ale tym razem za około 100 zł. Być może Schwalbe poszło po rozum do głowy i zaczęli stosować lepszą mieszankę? Czy ktoś miał do czynienia z tymi gumami i może się odnieść do moich przypuszczeń? 

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
nie. Po prostu podnieśli cenę, bo mogą.

Ogólnie rzecz biorąc, dostępność schwalbe w tym roku jest denna. Wiele modeli i rozmiarów jest czysto wirtualnych. Nie mam pojęcia, fabryka im pierdykła, czy co? (nie jest to kwestia polskiej dystrybucji, za zachodnią granicą jest to samo)

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna Jarczan

• Miasto: śląsk
  • Na forum od: 26.03.2013
Czy miałem wyjątkowego pecha,czy ten model tak ma...
Mianowicie:
Opona Schwalbe Marathon Supreme RaceGuard.
-Pierwszy snake przy przebiegu ok 500km >:( (całe szczęście 200m od domu)-wbita  malutka odrobinka szkła,tam gdzie teoretycznie jest wkładka antyprzebiciowa
-Drugi snake podczas szwędania po Kotlinie Kłodzkie.Podczas prowadzenia (!!!) wyładowanego roweru po asfalcie(dosyć spore nachylenie),opona wybuchła(!!!).Rozerwało ją na bocznej ściance.Zaklejona od wewnątrz łatką do opon i dodatkowo zewnętrznie łatką do dętek.
-3 snake .Dzisiaj podczas załatwiania spraw na mieście,bez bagażu.Dętka pękła w miejscu gdzie teoretycznie znajduje się wkładka antyprzebiciowa.Na oponie drobne nacięcia.
Ciśnienie utrzymywane na poziomie 4,5 bar.
Jeszcze tyle kapci ,w tak krótkich odstępach czasu jeszcze nigdy nie złapałem.Nawet na tanich,marketowych oponach do górala za 20zł.
Całe szczęście w domu leżała opona ,która była kupiona na KK jako rezerwa,gdyby łatka nie wytrzymała. ;)

Pytanie do znawców:
Jakie opony pancerne polecacie?Jakiś agresywniejszy bieżnik w rozmiarze 28?Niekoniecznie musi być to produkt firmy Schwalbe (jakoś straciłem zaufanie...)
Obecny rozmiar to 28x1,6.

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
Jesteś pewien, że snake? :> Bo w takim przypadku pretensje powinieneś mieć wyłącznie do siebie.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna wikrap1

• Miasto: łódź
  • Na forum od: 03.02.2013
    • Wyprawy młodej pary
Z opisu jasno wynika, że to  było złapanie gumy na szkle i innych tego typu, mylnie nazwane snejkiem.

Offline Mężczyzna voit

• Miasto: Częstochowa
Czy miałem wyjątkowego pecha,czy ten model tak ma...
Mianowicie:
Opona Schwalbe Marathon Supreme RaceGuard.
-Pierwszy snake przy przebiegu ok 500km >:( (całe szczęście 200m od domu)-wbita  malutka odrobinka szkła,tam gdzie teoretycznie jest wkładka antyprzebiciowa
-Drugi snake podczas szwędania po Kotlinie Kłodzkie.Podczas prowadzenia (!!!) wyładowanego roweru po asfalcie(dosyć spore nachylenie),opona wybuchła(!!!).Rozerwało ją na bocznej ściance.Zaklejona od wewnątrz łatką do opon i dodatkowo zewnętrznie łatką do dętek.
-3 snake .Dzisiaj podczas załatwiania spraw na mieście,bez bagażu.Dętka pękła w miejscu gdzie teoretycznie znajduje się wkładka antyprzebiciowa.Na oponie drobne nacięcia.
Ciśnienie utrzymywane na poziomie 4,5 bar.
Jeszcze tyle kapci ,w tak krótkich odstępach czasu jeszcze nigdy nie złapałem.Nawet na tanich,marketowych oponach do górala za 20zł.
Całe szczęście w domu leżała opona ,która była kupiona na KK jako rezerwa,gdyby łatka nie wytrzymała. ;)

Pytanie do znawców:
Jakie opony pancerne polecacie?Jakiś agresywniejszy bieżnik w rozmiarze 28?Niekoniecznie musi być to produkt firmy Schwalbe (jakoś straciłem zaufanie...)
Obecny rozmiar to 28x1,6.

Coś nie tak, sneak'iem nazywamy przebicie dętki kiedy obręcz dobije, np. na krawężniku i zrobi charakterystyczne dwie dziurki. Podobieństwo do ugryzienia przez węża. najczęsciej powstaje przez zbyt małe ciśnienie.

Ja mogę polecić opony Panaracer Tour lub TourGuard plus. To produkt japońskiej firmy Panasonic. Mają wkladkę antyprzebiciową. Wytrzymałe ale ciężkie

http://velo.pl/czesci/opony-i-szytki?marka=All&items_per_page=50&page=1

Offline Mężczyzna Jarczan

• Miasto: śląsk
  • Na forum od: 26.03.2013
Źle się wyraziłem.Po prostu zwykły kapeć :)

Offline Mężczyzna Turysta

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 15.06.2011
Nie wiem, czy było, ale nieprodukowany przez ostatnie lata Marathon Cross powraca. Znalazłem go w katalogu Schwalbe na 2016 rok.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum