Autor Wątek: Opony Schwalbe Marathon [temat zbiorczy]  (Przeczytany 236172 razy)

Offline Mężczyzna hose morales

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 06.01.2009
Maxxis high-drive, był całkiem całkiem. Koleżce służył lepiej i dłużej( mniej przebić, więcej czasu/km), ale ogólnie całkiem lekka,szybka, nieźle radząca w sobie terenie oponka.

Offline Mężczyzna aard

• Miasto: Wiedeń
  • Na forum od: 15.08.2007
    • Moje wyprawy
Van, co prawda sam już zdążyłeś sobie odpowiedzieć, a nawet zaprzeczyć ;) ale tylko uzupełnię: moim zdaniem kluczowa różnica twki w tym:

Cytat: "van"
...jeździłem na semi slickach [...] kupiłem sobie slicki

Rozmiar ma pewne znaczenie, ale technika - większe ;)
A na rowerze zawsze jest miejsce siedzące... chyba że jesteś bikepackerem :p

Offline dwa

• Na forum od: 08.02.2010
To mój pierwszy post, więc witam Wszystkich...

Mam taką prośbę do kogoś kto ma w rowerze oponę Marathon na 28 x 1,3-1,5.
Może ktoś ma wersję Supreme 1,40 albo Racera 1,35 lub 1,5?
Prosiłbym o podanie jaka jest rzeczywista szerokość opony na obręczy.

Pozdrawiam

Offline Mężczyzna cinek

• SP2SJ
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.03.2008
Mam supreme 28*1,6. Suwmiarką mierzone, w najszerszym miejscu mają 42mm.
Cytat: miki150
Cinek muszę powiedzieć, że jesteś bardziej fotogeniczny, kiedy Cię na zdjęciu brakuje

Offline dwa

• Na forum od: 08.02.2010
Czyli wychodzi, że rozmiar rzeczywisty jest zgodny z tym co podaje Schwalbe na stronie, bo 28 x 1.60 to ETRTO 42-622.

Dzięki wielkie za odpowiedź.

Offline kokop

• Miasto: Chard
  • Na forum od: 11.01.2010
cinek
 A jak już mierzysz tą suwmiarką. To czy możesz mi zapodać ile ona wystaje z obręczy?  Tzn na jaką wysokość sterczy. Będę wiedział czy mi wlezie do kolarki  :roll:
Plizz
 :D
Edit:
Możesz nie mierzyć. Nie wlezie na szerokość, właśnie zmierzyłem. Pewno największy balon jaki mogę założyć to coś typu 35C i to już taka szpara na rozcentrowanie zostaje że mucha nie za......
Kleine Fiech ach Scheiße machen.

Offline Mężczyzna cinek

• SP2SJ
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.03.2008
Chyba Schwalbe dokładnie podaje to ETRTO, dla przykładu: Marathon zwykły 26*1,5 - 40mm, Terra Cruiser 28*1,6 42mm.
Ale te szerokości to nie wszystko, opony różnią się wysokością - supreme ma inny profil od terra cruisera - jest wyższy, bardziej jajowaty. Może nie zmieścić się na wysokość w ramie, do której terra cruiser wejdzie - będzie przeszkadzał ten łącznik na dole, między tylnymi widełkami.
Cytat: miki150
Cinek muszę powiedzieć, że jesteś bardziej fotogeniczny, kiedy Cię na zdjęciu brakuje

Offline mareK

• Miasto: Bolesławiec
  • Na forum od: 23.03.2008
Witam, jeździł ktoś ma marathon plus tour ? Czy ten bardziej agresywny bieżnik jakoś zwieksza znacząco opory ruchu ? Zastanawiam sie nad kombinacją: przód(marathon plus tour 1.75) tył(big apple 2.0). Tak sobie wymyśliłem, ze tylne jabłuszko bedzie dawalo komfort i odpowiednią nośność a przedni maraton odpowiednie "trzymanie" na mokrej drodze, szutrowych scieżkach. Myślałem nad "jabłkami" na oba koła ale z przodu wolałbym miec coś lepiej radzącego sobie z deszczem. Czy taka kombinacja ma sens ? : ) Obie opony po atrakcyjych cenach moge kupić w moim mieście, także odchodzą mi koszty wysyłki itp.

Offline Mężczyzna dudi

• Administrator
  • Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 11.05.2009
Ania jeździ na plusach tour, nie narzeka chyba.
A na połowie granic celnicy jak patrzyli na moje zwykłe plusy to się pytali kiedy zmienię je, bo już są łyse! Były kupione przed wyjazdem :P
Jednak żeby porównać opory, to trzeba na tym samym rowerze pojeździć i na jednych i na drugich oponkach, inaczej ciężko cokolwiek powiedzieć.
Jedno jest pewne - są bardzo wytrzymałe. Jak to marathony ;)

Offline Mężczyzna Symfonian

• Dominik
  • Miasto: Piekary Śląskie
  • Na forum od: 18.05.2009
Potrzebne szybkie info jak sie sprawdzą opny Schwalbe Marathon Racer 28x1,35 pod sakwami, nie są za cienkie?

Offline Mężczyzna aard

• Miasto: Wiedeń
  • Na forum od: 15.08.2007
    • Moje wyprawy
Transatlantyk tak jeździ i dają radę. Ale nie są to opony typu "wytrzymałe" - ja osobiście wolę zwykłe marathony pod sakwy, a Racerów uzywam "na lekko"
A na rowerze zawsze jest miejsce siedzące... chyba że jesteś bikepackerem :p

Offline Mężczyzna transatlantyk

• Moderator Globalny
  • GM 2420
  • Miasto: Annopol
  • Na forum od: 21.11.2007
    • Rowerem przed siebie.
Potwierdzam, przejechałem na tych oponach 18 kkm, w tym dużo z sakwami, często ciężkimi. Bieżnik już zdarty do nieprzyzwoitości, ale obniżenia wytrzymałości mechanicznej nie stwierdziłem.

• Dominik
Dzięki skusiłem sie na nie. bo za taką kase to grzech nie brać :)

Offline Mężczyzna arkadoo

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 22.11.2006
    • http://www.rower.fan.pl
No właśnie jak tam przebijalność Racerów. Mi zwykłe Marathony udało się przebić tylko raz w ciągu jakichś 12-13kkm. Teraz jeżdżę na Marathon Plus i nie wiem po co wożę łatki i zapasową dętkę  :wink:
Watch out where the huskies go,
And don't you eat that yellow snow

• Dominik
kupiłem 6 tych Racerów zobaczymy jak sie będą sprawdzać, myśle czy na wyprawy nie zakładać racera na przód a na tył zwykłego Marathona

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum