Autor Wątek: Opony Schwalbe Marathon [temat zbiorczy]  (Przeczytany 236216 razy)

Offline Kobieta Marta

• Miasto: Edynburg/Lodz
  • Na forum od: 18.09.2008
    • Historie z rowerem w tle
Hej! Wlasnie stoje przed wyborem nowych opon, beda to na pewno Schwalbe, tylko teraz mam dylemat ktore wybrac i czy zostac przy 1.75, czy kupic nieco ciensze (1.5, 1.35)?

Schwalbe Road Cruiser 26x1.75

Schwalbe Range Cruiser 26x1.75 (para)

Impac Streetpac 26x1.75 (te chyba kupie do mieszczucha, bo jest na nie dobra cena;), a w mieszczuchu sa strasznie slabe opony i juz przetarte;/)

Schwalbe Marathon 26x1.25 (nie za cienke do mojego roweru?)

Schwalbe Land Cruiser (para)

Schwalbe Marathon Green Guard 26x1.75

Schwalbe Marathon Plus 26x1.35

Opony do TEGO ROWERU
« Ostatnia zmiana: 30 Mar 2016, 15:29 Marta »
The bicycle is just as good company as most husbands and when it gets old and shabby a woman can dispose of it and get a new one without shocking entire community.

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
Jeśli obawiasz się że Marathony 1,25'' będą za cienkie a 1,75'' za grube to zawsze możesz kupić wersję 1.5''.

Co prawda w CR mają chyba tylko wersję deluxe, ze złotym oplotem (https://www.centrumrowerowe.pl/czesci/opony-detki/opony-rowerowe-26-cali-559/p,opona-marathon-26-green-guard-schwalbe,45654.html), ale w innych miejscach nie kosztuje 893,90 PLN  ;)

Offline Kobieta Marta

Nie wiem czy takie waskie beda odpowiednie, dlatego pytam ktore wybrac ;)

Ale opony za £160 mnie nie interesuja ;)
The bicycle is just as good company as most husbands and when it gets old and shabby a woman can dispose of it and get a new one without shocking entire community.

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
Lepiej kup sobie Continental Travel Contact lub któreś Vittoria Touring. Te pierwsze bardzo szybkie, ale śliskie na błocie i trawie, drugie z lepszą przyczepnością, ale wolniejsze. Z wymienionych wybrałbym Marathon Green Guard, są twarde przez co wytrzymałe i kiepskie na mokrej nawierzchni. Mają też spore opory toczenia.

Travel Contact 1,75 płyną po asfalcie, a w terenie dalej jeździ się nieźle dzięki sporej szerokości.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna Alek

• Miasto: Dublin
  • Na forum od: 28.02.2013
    • aleknowak.net
Green Guardy maja najmniejsze opory toczenia ze wszystkich testowanych tu opon podrozniczych:

http://bicyclerollingresistance.com/

(zaraz po Vittoria Hyper :P )

Offline Kobieta magda

• Miasto: Tröjmiasto
  • Na forum od: 19.12.2011
    • Przejażdżkowe zapiski
Marta, a GDZIE chcesz jeździć? Tylko asfalt, szutry, piach? Bo od tego powinnaś zacząć. Czy 1,25 nie są za wąskie to byś musiała sprawdzić mierząc obręcze.

Green Guardy maja najmniejsze opory toczenia ze wszystkich testowanych tu opon podrozniczych:

http://bicyclerollingresistance.com/

(zaraz po Vittoria Hyper :P )
Interesujące wyniki. Vittoria dla mnie przede wszystkim wygrywa przyczepnością na mokrym. Travel Contact to praktycznie slicki, po nabiciu do 6 BARów rower jedzie jak szosówka - ciekawe jak by wypadły w zestawieniu.

Obręczami bym się nie przejmował. 1.25 to może być nieco mało pod sakwy. Ja bym dla komfortu brał chyba minimum 1.5. Jeśli jeździsz w terenie to 1.75.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Kobieta Marta

Jezdze glownie po asfaltach, czesto mokrych ;)

Faktycznie chyba te najciensze odrzuce i zostane jednak przy 1.75.

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
Ja mam w trekkingu marathony 1.4 (700x35C),  zrobiłem na nich koło 30.000,  ca 40% z sakwami i uważam że na asfalt są w porządku.

Offline Mężczyzna Alek

• Miasto: Dublin
  • Na forum od: 28.02.2013
    • aleknowak.net
Vittoria dla mnie przede wszystkim wygrywa przyczepnością na mokrym.

A ja obecnie jezdze na Hyperach i o ile sa genialne pod kazdym innym wzgledem, to na mokrym sa troche jak bambi na lodzie.

Z tego co pamietam, marathony plusy byly tez slabe pod tym wzglede, ale juz Mondiale sa tip-top.

Ja mam w trekkingu marathony 1.4 (700x35C),  zrobiłem na nich koło 30.000,  ca 40% z sakwami i uważam że na asfalt są w porządku.
Tylko warto tu uwzględnić, że przy mniejszym kole trzeba dać szerszą oponę żeby uzyskać ten sam efekt.

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
Zachowując proporcje 28:26 ta korekta z 1,4 cala da 1,5 cala.

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
Wiadomość usunięta.

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
Wiadomość usunięta.

Offline Mężczyzna wikrap1

• Miasto: łódź
  • Na forum od: 03.02.2013
    • Wyprawy młodej pary
1.5 cala na asfalcie już dają komfort, ale w terenie jest tak sobie. 1.75 wszędzie jako tako dają radę i na takich pomykam. Obecnie marathon z przodu i marathon plus z tyłu.

Jeśli zjazd z asfaltu będzie rzadki, to 1.5 będą fajne. Jeśli czasem przez las planujesz przemknąć, to 1.75

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum