Autor Wątek: Opony Schwalbe Marathon [temat zbiorczy]  (Przeczytany 236182 razy)

Offline EASYRIDER77

• Miasto: INOWROCŁAW
  • Na forum od: 27.07.2010
pytanie czy wersja EVO czy zwykła. Zwykła mi poleciała po 800 km.

Offline Mężczyzna Siara_iwj

• Miasto: Sheffield
  • Na forum od: 19.11.2016
Dzis rano dokonała żywota moja kolcowana Schwalbe Winter Active (to chyba jest linia Marathona, nie..?).

Przejechałem na niej raptem dwa krótkie brytyjskie sezony, może ogółem jakieś 3500 km. Oderwała się sekcja rantu trzymającego za obręcz, chociaż wiem jak oponę zdejmować i zakładać żeby tego elementu nie naruszyć. Od jakiegoś miesiąca już czułem bicie, ale dziś oponę wyrwało na 10 cm odcinku.

Niby najtańsza z linii Winter, ale spodziewałem się troszkę więcej.

A żeby było śmieszniej to zdarzyło się to rano kiedy wyjeżdżałem do pracy, więc na szybcika musiałem zakładać zwykłego Marathona, który to...przebił się na gwoździu w drodze powrotnej.

Oponiarsko wspaniały dzień.

Rowerzysta46

• Gość
Cześć ostatnio zastanawiałem się nad kupnem opon Marathon Grenn Guard czy Marathon Cross. Od paru dni mam jednak inną koncepcje Nowość Martahon GT Tour. Ale na dziś u mnie w mieście dostępczość w rozmiarze 28 x 1,5 jest niemożliwa. Czy warto kupić z innego miasta przez internet czy lepiej poczekać i kupić w sklepie widząć co się bierze? inna sprawa to chyba dziwne, że nowość tak trudno jest dostać.

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
W internecie sprzedadzą CI to samo, więc nie ma co przepłacać jak w sklepie stacjonarnym są droższe.

Offline Mężczyzna Crazy Horse

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 10.12.2017
(...) Od paru dni mam jednak inną koncepcje Nowość Martahon GT Tour. (...)
Pytanie! Czy kolega wprowadził w życie te koncepcję? Już prawie kliknąłem "kup" ale się  jeszcze wstrzymałem. I moje pytanie - warto kupić  te opony? cena przystępna - może nawet zbyt przystępna? GT - zbyt gładkie na polną droge, i raczej nie do lasu, GT 365 (kiedyś podobne miałem Kendy) na błoto i w las tak ale na asfalt gorzej. Najlepiej wyglądają GT Tour chociaż tylko "6" antyprzebiciowa. A może polecacje inne na dalsze jazdy ze sakwami?
Biednemu to zawsze wiatr w oczy, nóż w plecy i kij w szprychy...

Rowerzysta46

• Gość
Witam jeszcze nie kupiłem opony Marathon GT Tour. Chce lekko zaczekć może pojawi się w moim mieście. Kolega ma opone Marathon Cross od 2 lat z wkładką Race Guard poziom ochorony 4 i do tej pory pany nie miał a jeździ także zimą, wiec myśle że Dual Guard ochrona 6 jest w sam raz. Ja jeszcze patrze ny była mieszanka gumy Endurance bo jednak waże ponad 100 kg a chce, żeby opona mi 2/3 sezony wytrzymała. Fakt najlepsza ochrona to poziom 7, ale nie jest zbyt zwinna jak ktoś jedzie w trasę powyżwj 70 km to myślę, że odczuje większe opory toczenia.

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
Nie demonizuj tej ochrony. Przejechałem na zwykłych marathonach chyba 35 tysięcy (1/4 a może 1/3 z sakwami) i złapałem łącznie 3 gumy.
Wszystkie w ciągu tygodnia, w oponie którą już uznałem za wymagającą wymiany, tylko mi się nie chciało wymieniać.

Rowerzysta46

• Gość
Inna sprawa, jak ktoś ma szczęście to i na oponie bez wkładki antybiciowej przejedzie sezon, a jak ktoś będzie mieć pecha trafi na gwóźdź to i nawet Marathon Plus może okazać się niewystarczający.

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
Zastanawiam się co mają teraz na stanach w sklepach. Może same leżaki z poprzedniego sezonu. Czy zatem z zakupem nie warto wstrzymać się do nowych dostaw?

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Offline Mężczyzna globalbus

• Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
leżaki to opony sprzed kilku sezonów. To nie jest jakiś szczególnie chodliwy towar, będzie leżał, póki się nie sprzeda. Nie licz na to, że za miesiąc lub dwa, będzie inny stan magazynowy niż teraz.

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna Siara_iwj

• Miasto: Sheffield
  • Na forum od: 19.11.2016
Rose jest jednym z większych dystrybutorów na Niemcy, a tam Schwalbe są popularne. Jeśli miałbym liczyć na nówkę to tam, gdzie mają większy obrót towarem.

Offline Mężczyzna Crazy Horse

• Na forum od: 10.12.2017
Dzięki @Rowerzysta46 za odp.

Jeśli chodzi o leżaki... to GT tour to nowość na ten rok. GT i GT365 były w katalogu ze zeszłego roku więc to świeżaki.

Mam na oku GT tour, mondial (chyba też tour) lub marathon plus tour.
Jeżdzę albo inaczej -znów zaczynam jeździć nawet powyżej 100km ze sakwami a sam ważę przeszło 100kg więc opory toczne teź ważne.

No i sprawa niebagatelna bo muszę kupić aż 4 opony - jak do samochodu 😂 a moja Pani upatrzyła sobie gt 365... odradzić jej taki klocek?

Wszystkie opony w katalogu wyglądają pięknie bo to grafika ale jak się znajdzie realfoto to już tak pięknie nie wygląda. Z drugiej strony to opona nie ma być piękna tylko ma dobrze "chodzić" i na asfalcie i w terenie - takie moje skromne wymagania ;)
Edit: sorry za literówki ale ciężko pisać posty na tablecie.
« Ostatnia zmiana: 6 Lut 2018, 09:51 Crazy Horse »
Biednemu to zawsze wiatr w oczy, nóż w plecy i kij w szprychy...

Offline Mężczyzna Pio_FCI

• Miasto: Jaworzno
  • Na forum od: 23.04.2012
Hej, pozwole sobie odswiezyc temat. W tym roku zamiast na szosie planuje przejezdzic sezon na crossie z kolami 28". W planach m.in. znowu P1000J jak noga pozwoli. Jakie polecacie opony na totalny asfalt? Mondiale czy jednak moze zwykle Marathony? No i czy nie przesadze, jesli do 14kg kobylki + moje 83kg dam cieniutkie opony 28x1.40 (37-622)?
Forza INTER

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
Sam na takich jeżdżę i techniczne one nie są cieniutkie tylko w sam raz. :-)

Offline Mężczyzna Felek

• Na forum od: 09.11.2017
Do poprzednich postów, w sierpniu 2017 kupiłem, schwalbe silento 28x1.6 nic specjalnego, ale na takich samych przejechalem wcześniej 14 tkm bez specjalnych kapci i uważam, że cena do jakości jest ok. Jednak nie o tym mowa, jedna z opon miała 'balona' i dość mocno biła na boki, nie wiem czy była to wada fabryczna czy wisiała długo na haku. Odesłałem do sklepu gdzie reklamację przyjęli i przysłali oponę  nową bez wady. To tak w temacie, że jeżeli jest możliwość to lepiej kupić opony w sklepie stacjonarnym po ocenie ich stanu by uniknąć niepotrzebnych problemów. Jednak jest to towar, który może się np zdeformować.
Podróże z dziećmi www.tataimapa.pl

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum