Autor Wątek: Opony Schwalbe Marathon [temat zbiorczy]  (Przeczytany 236187 razy)

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
slicki na asfalcie niestety przyczepność mają zerową.... szczególnie na drodze z wyszlifowanego kamienia... dziś bardzo ostrożnie skręcając na takiej drodze dzwona zaliczyłem :P nie dość że po pozlotowym wypadzie mnie boli jeszcze, to teraz się obdarłem dodatkowo..... :P
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Barteusz

• Miasto: By-ca Kł./Wrocław
  • Na forum od: 27.01.2010
Wg producenta Marathon Supreme ma mieć bardzo dobrą przyczepność na mokrej nawierzchni (jak na slicki zapewne). Osobiście wolałem się nie przekonywać i staram się w takich warunkach jeździć jednak ostrożnie ;) .

Mam za to pytanie - czy ktoś z Was miał problem w postaci odklejających się pasków odblaskowych z boku opony? Mi zaczęło odrobinę odłazić właśnie w Supreme, co niezbyt mi się podoba :| .

Offline Kobieta anja

• Miasto: Żory / Wrocław
  • Na forum od: 21.04.2009
    • http://picasaweb.google.pl/ania.jaskulska
Cytat: "Barteusz"

Mam za to pytanie - czy ktoś z Was miał problem w postaci odklejających się pasków odblaskowych z boku opony?

Tak, mi zaczęły odłazić w marathonah plus tour ;/ A opony używane są dopiero rok...

Offline Mężczyzna dudi

• Administrator
  • Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 11.05.2009
Mam za to pytanie - czy ktoś z Was miał problem w postaci odklejających się pasków odblaskowych z boku opony?

Ja mam w marathonach plusach trochę pozadzierane, ale nie zwracam na to uwagi ;) Najważniejsze, że w pojedynku z rozbitymi butelkami opona wygrywa :P

Offline Mężczyzna Keto

• Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 10.06.2009
W moich Marathonach XR pasek odblaskowy też się odkleja w kilku miejscach. Kolega ma podobnie w Schwalbe Advancer. Czyżby to jakaś przypadłość tej marki ?

Offline Mężczyzna Daniel

• turysta licznikowy
  • Miasto: Augsburg
  • Na forum od: 16.03.2009
U mnie odkleja się nie tylko pasek, ale i naklejka z nazwą opony. Ale nie jest to odchodzenie płatami, tylko miejscami drobne odklejenia.
Wracam do jeżdżenia.

Offline Mężczyzna transatlantyk

• Moderator Globalny
  • GM 2420
  • Miasto: Annopol
  • Na forum od: 21.11.2007
    • Rowerem przed siebie.
Przypadłość marki - potwierdzam  8)

Offline Mężczyzna van

• Miasto: Jaworzno
  • Na forum od: 27.12.2009
    • http://vanhelsing.bikestats.pl/
Moje marathony jak na razie trzymają, ale mają dopiero 1 tysiaczek. Ale kumpel przejechał na supremach 16 k i nic mu się nie odklejało.
Odkleiły mi się za to odblaski na crosso DRY, ale podkleiłem kropelką i na razie trzymają.

Offline Mężczyzna cinek

• SP2SJ
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.03.2008
Cytat: "van"
kumpel przejechał na supremach 16 k i nic mu się nie odklejało.

Dużo, a niby miękka guma i niższa żywotność. Nawet bez sakw.
Cytat: miki150
Cinek muszę powiedzieć, że jesteś bardziej fotogeniczny, kiedy Cię na zdjęciu brakuje

Offline wasylq

• Miasto: Poznań/Piszczac
  • Na forum od: 16.11.2009
Z moimi oponami też nic takiego się nie dzieje (Terra Cruiser).

Offline Mężczyzna aard

• Miasto: Wiedeń
  • Na forum od: 15.08.2007
    • Moje wyprawy
Wg producenta Marathon Supreme ma mieć bardzo dobrą przyczepność na mokrej nawierzchni (jak na slicki zapewne).

To czy opona jest slickiem, nie ma żadnego istotnego wpływu na przyczepność na asfalcie. Przyczepność na (równym) asfalcie zależy wyłącznie od mieszanki gumy. Dlatego marathon supreme w tej konkurencji wygrywa. Bieżnik ma zaś wpływ na (1) odprowadzanie wody (znów plus dla supreme na asfalcie) i (2) przyczepność na innych nawierzchniach, dlatego wiele opon tzw. "uniwersalnych" (marathon, marathon racer, hurricane, etc.) jakiś tam bieżnik ma i to zawsze jest kompromis, bo bieżnik zwiększa opory na asfalcie, ale jakoś tam zwiększa przyczepność w terenie.

Ja po przygodach z moimi racerami na wypadzie "12 BIGs" (częste poślizgi tylnego koła przy hamowaniu - tak naprawdę to zwyczajnie bałem się wejść ostro w zakręt i się mocno "wyłożyć", bo nie chcę nawet myśleć o skutkach poślizgu koła przedniego przy prędkości rzedu 50 km/h na zakręcie...) właśnie dojrzałem do zakupu supreme na najbliższą wyprawę. Szkoda tracić 90% frajdy ze zjazdu z powodu kiepsko trzymających opon :/
A na rowerze zawsze jest miejsce siedzące... chyba że jesteś bikepackerem :p

Offline Mężczyzna aard

• Moje wyprawy
Zastanowię się nad tymi Dureme, dzięki za podpowiedź :)

Offline Mężczyzna aard

• Moje wyprawy
A co myślisz o rozwiązaniu, żeby na tył dać Dureme, a na przód Supreme? Ma to jakiś sens? Czy lepiej mieć dwie takie same opony i możliwość ich wzajemnej zamiany dla przedłużenia żywotności?

Offline Mężczyzna aard

• Moje wyprawy
Dzieki, przekonałeś mnie, biorę Dureme ;)

Offline misieeek23

• Miasto: Parlin/Warszawa
  • Na forum od: 20.06.2010
Witam!
Poszukuje porządnych opon do swojego roweru. Zirytowany licznymi "kapciami" postanowiłem zainwestować w coś profesjonalnego. Z licznych poszukiwań wybrałem Schwalbe Marathon 26x1,75 lub Schwalbe Marathon Plus 26x1,75. Czy ktoś mógłby mi powiedzieć czy opony z "plusem" będą dobrą inwestycją, czy to zbędny wydatek? Może zaproponuje ktoś z was jakieś inne ogumienie? Wymagania mam dość dziwne, ale potrzebuję trwałych opon do jazdy miejsko-rekreacyjno-turystycznej. :shock:
"No to jak, towarzysze, pomożecie?"

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum