Autor Wątek: Opony Schwalbe Marathon [temat zbiorczy]  (Przeczytany 236212 razy)

Offline Mężczyzna aard

• Miasto: Wiedeń
  • Na forum od: 15.08.2007
    • Moje wyprawy
Cytat: "yoshko"
Którego Marathona bez kolców wsadzić na zimę?

A tak z ciekawości... dlaczego bez kolców? A optymalnych na zimę Snow Studów wsadzić nie łaska? :)
A na rowerze zawsze jest miejsce siedzące... chyba że jesteś bikepackerem :p

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
Obecnie mam na głowie insze wydatki niż trzysta złotych na oponki :)

Offline AmAdeuz

• Miasto: Wroclaw
  • Na forum od: 05.12.2010
arkadoo>

No i tak jak podejrzewalem. Jazda na takich 40mm medusach okazala sie w wielu miejscach znacznie latwiejsza niz na michelinach XCR mud (2.0) oraz schwalbe winterach (47mm). Widzialem goscia (codziennie sie mijamy) ktory na swoich na oko 2.1 jechal tak jak ja dzien wczesniej, bardzo ostroznie, z poslizgami/korektami. Na wezszych oponach nie mialem tego problemu, elegenacko trzymaly kierunek. Zapadanie/uslizgi tez byly, ale dopiero jak wjechalem na jakas 5-10cm tafle ubitego/roztapiajacego sie sniegu  :?

Offline kotar

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 15.08.2010
    • http://www.artsalive.pl
Przeczytałem cały Marathonowy temat ze 3 razy (nawet wypisując modele i uwagi do nich na kartce) ale wciąż jestem lekko zakręcony.

Rowerem jeżdżę:
a) wyprawy (75% asfalt, 25% drogi gruntowe)
b) rekreacyjnie (50% asfalt, 50% drogi gruntowe (nie zawsze piach jest mocno ubity).

W większości jeżdżę rekreacyjnie.

Zastanawiam się nad zakupem którejś z tych opon:
Marathon Plus
Marathon Plus Tour
Marathon Dureme
Marathon Extreme

min wymiary dla opony to 28x1.6 (choć wolałbym 28x1.75). Najchętniej to zakupiłbym 2 komplety opon ale w tym roku nie będzie mnie na nie stać - także szukam jednego modelu, który się sprawdzi w takiej jeździe.

Tak jak napisałem wcześniej - nawet po wypisaniu wszystkich za i przeciw nie umiem podjąć decyzji... Skłaniam się ku Plus Tour 1.6. Wcześniej myślałem o Extreme ale doczytałem, że się zużywają szybko - stąd pojawiły się Dureme. Są teraz promocje na Cykloturze - także myślę, trochę zaoszczędzić ;)

Także prosiłbym o pomoc w wyborze - już nawet nie pisanie za i przeciw tylko konkretny model ;D

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
    • Blog Yoshkowy
Dlaczego z góry odrzucasz najprostsze i najtańsze zwykłe marathony? :)

Offline Mężczyzna dudi

• Administrator
  • Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 11.05.2009
Zwykłe albo plusy. Ja wziąłem plusy ze względu na ich względną nieprzebijalność. Ale zwykłe też powinny się sprawdzić.

Offline Kobieta Janus

• Użytkownik forum
  • Miasto: Goteborg
  • Na forum od: 20.06.2010
Kotar - ja polecam Dureme. Po przejechaniu ponad 4 tys. km z sakwami nie widać praktycznie śladu zużycia, więc też są bardzo trwałe - moje poprzednie opony po 2 tys. miały dziury prawie na wylot. Na Dureme jeździłam głównie po asfalcie, bardzo często w deszczu, po mokrych drogach. Opony trzymają się rewelacyjnie i mają małe opory toczenia, a przy tym bardzo dobrze sprawują się też na kamieniach, żwirze itp. Mimo, że były mocno napompowane (żeby nie uginały się pod ciężarem sakw) i wiele razy zdarzyło mi się przejechać po szkle, nigdy nie miałam przebitej dętki. Wg mnie są po prostu rewelacyjne, a przy takiej cenie w ogóle bym się na Twoim miejscu nie zastanawiała!

Chociaż prawdę mówiąc - do jazdy rekreacyjnej i po mieście używam starych trupów. Dureme zostawiam tylko na wyprawy, żeby ich nie marnować. Niezależnie od ich trwałości, życie każdej opony wcześniej czy później się kończy i lepiej, żeby to się nie stało na początku wyprawy, w jakiejś czarnej dziurze, prawda? :)

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
    • Blog Yoshkowy
Janusushi, jak nazywają się Twoje stare trupy? :)

Offline Mężczyzna Symfonian

• Dominik
  • Miasto: Piekary Śląskie
  • Na forum od: 18.05.2009
Marathon Plus
Marathon Plus Tour
bym odrzucił to strasznie ciężkie opony.

wybierałbym pomiędzy

Marathon Dureme
Marathon Extreme  minimalnie bardziej "terenowa" niż Dureme, ale mniej trwała
i Marathon Cross - świetna opona po asfalcie idzie jak Racer, a w terenie też daje radę, tylko że dostępna jest w jednym rozmiarze 1,50

Offline Kobieta Janus

• Użytkownik forum
  • Miasto: Goteborg
  • Na forum od: 20.06.2010
Cytat: "yoshko"
Janusushi, jak nazywają się Twoje stare trupy? :)

A zaraz sprawdzę... Continental Speed King. Oponę z przodu przełożyłam na tył, bo była nieco mniej zdarta i jeszcze nadaje się do jazdy, chociaż już bardziej jako slick;) Oponę z tylnego koła musiałam wyrzucić, bo była dosłownie dziurawa. Jeździłam na nich po Szwecji - niecałe 3 tygodnie, prawie sam asfalt (i to bez polskich dziur;) - a i tak miałam dwie dziury. Tak więc tych opon nie polecam:)

Offline kotar

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 15.08.2010
    • http://www.artsalive.pl
Dzięki wszystkim!
chyba będę się skłaniał ku Dureme - pytanie z drutem czy bez? :)

Offline Mężczyzna atlochowski

• Andrzej
  • Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 22.04.2009
Cytat: "Symfonian"
Marathon Plus
Marathon Plus Tour
bym odrzucił to strasznie ciężkie opony.

Fakt że do lekkich nie należą ale śmiało mogę je polecić. Z przodu mam Plusa a z tyłu Plus Tour i jak dotąd żadnej dziury.

Offline Mężczyzna Medawc

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 02.12.2010
Nie powinieneś ich raczej na odwrót załozyć? Imo opona z agresywniejszym bieznikiem powinna być z przodu.

Offline Mężczyzna atlochowski

• Andrzej
  • Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 22.04.2009
Ja akurat preferuję w taki sposób tym bardziej że ten Plus Tour jest szerszy od Plusa.

Offline softnet

• Miasto: Katowice
  • Na forum od: 03.02.2011
Witam, przeczytałem 24strony i dalej nie wiem co wybrać:)

Z przodu mam jakąs oponę  typu bardziej asfaltowego 700x40

Z tyłu natomiast chciałem kupić nową bo wcześniej ciągle łapałem kapcia, zastanawiam się nad:
-Marathon plus  700x38
-MArathon plus tour 700x40

Jeżdże po asfalcie lub zwykłych drogach leśnych, ze sporadycznym piaskiem czy błotem.
Nie wiem którą wybrać, boję się, że TOUR może mieć zbyt agresywny bieżnik na asfalt, a PLUS może z kolei do niczego w najmniejszym terenie.

Prosze o doradzenie.
Pozdrawiam:)

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum