Autor Wątek: Opony Schwalbe Marathon [temat zbiorczy]  (Przeczytany 236239 razy)

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
widział ktoś w sprzedaży schwalbe marathony 28x1" ? Kiedyś takie były dostępne wszędzie, a teraz coś nigdzie ich nie widzę....  :?
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna van

• Miasto: Jaworzno
  • Na forum od: 27.12.2009
    • http://vanhelsing.bikestats.pl/
Ja się przymierzam do kupna 1' albo 1,25', ale nie mogę się zdecydować. Tylna opona Speca po zlocie już mnie nie lubi, ale na szczęście nadal się trzyma. Jak ona wytrzymała to ja nie wiem, ale chwała jej, ze po 40 km w terenie z bagażem nie strzeliła ;)

Teraz bardziej jestem za 1,25, ciut grubsze zawsze są pewniejsze na szuterek i przy deszczu niż wąskie jedynki. No, ale zobaczymy, na Specu planuję wyprawę dopiero za rok :)

Offline Mężczyzna Neno

• Miasto: Zambrów
  • Na forum od: 09.01.2011
Cytat: "dudi"
A wektory? Nie zapomnieliście o wektorach?

:mrgreen:

Pamiętamy, pamiętamy ;)
Sprawa skończyła się tak, że ja jeżdżę zadowolony na racerach a kolega nie dał się przekonać do wyższosci tych gum nad jego i też zadowolony jeździ po czarnym na Nobby Nic(ach), tyle, że jeździ kilkaset metrów za mną :) albo pedałuje tam gdzie ja nie muszę ;)

Offline Mateusz

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 13.06.2010
Brazylijska telenowela z niemiecką oponą w roli głównej: http://tandempl.wordpress.com/nasza-podroz/

A może znacie kogoś kto w najbliższym czasie leci do Brazylii? Może mógłby zabrać 2 nowe opony?

Offline Mężczyzna Adamek62

• Miasto: małopolska
  • Na forum od: 27.06.2009
Cytat: "Waxmund"
widział ktoś w sprzedaży schwalbe marathony 28x1" ? Kiedyś takie były dostępne wszędzie, a teraz coś nigdzie ich nie widzę....  :?
http://www.unibike.pl/sklep/product_info.php?products_id=4181

Offline roobertg

• Miasto: Koszęcin
  • Na forum od: 02.06.2011
Witam :) :D
mozliwe ze ta kwestia byla tu juz poruszana, ale nie do konca znalazlem odpowiedz na moje pytanie.
W tym roku planuje wyprawe do Hiszpanii i Maroka, bedziemy jezdzic praktycznie tylko asfaltem.
Zastanawiam sie nad oponami Schwalbe Supreme i Dureme. Problem polega na tym, ze mam kola 26, a Dureme jest tylko w szerokosci 2.0. czy bedzie znaczna roznica oporow w porownaniu z Supreme 1,6? i czy Supreme starcza na wiele mniej km?
Jesli to wazne, to wyprawa bedzie z sakwami a ja waze ok 60kg.

dzieki za pomoc :)

Offline Mężczyzna Symfonian

• Dominik
  • Miasto: Piekary Śląskie
  • Na forum od: 18.05.2009
Cytat: "roobertg"
Witam :) :D
mozliwe ze ta kwestia byla tu juz poruszana, ale nie do konca znalazlem odpowiedz na moje pytanie.
W tym roku planuje wyprawe do Hiszpanii i Maroka, bedziemy jezdzic praktycznie tylko asfaltem.
Zastanawiam sie nad oponami Schwalbe Supreme i Dureme. Problem polega na tym, ze mam kola 26, a Dureme jest tylko w szerokosci 2.0. czy bedzie znaczna roznica oporow w porownaniu z Supreme 1,6? i czy Supreme starcza na wiele mniej km?
Jesli to wazne, to wyprawa bedzie z sakwami a ja waze ok 60kg.

dzieki za pomoc :)

Supreme dużo szybciej się zużywa, różnica w oporach przy jeździe z sakwami będzie minimalna.
Porponuję Ci kupić: Schwalbe Marathon XR 26x1.6 jeden z tutejszych użytkowników ma je w super cenie. Odezwij się na gg/pw

P.S.
Do tego Maroka chyba razem pojedziemy ;) ;P

Offline roobertg

• Miasto: Koszęcin
  • Na forum od: 02.06.2011
chyba tak xD
to mowisz ze beda lepsze od Dureme?? czytalem ze na asfalcie nie maja malych oporow. ale mozesz dac kontakt :)

Offline Mężczyzna aard

• Miasto: Wiedeń
  • Na forum od: 15.08.2007
    • Moje wyprawy
Cytat: "roobertg"
to mowisz ze beda lepsze od Dureme?? czytalem ze na asfalcie nie maja malych oporow. ale mozesz dac kontakt :)

Moim zdaniem lepiej Dureme. XRy to jednak opony do mikstu.
A szerokość opon ma minimalny wpływ na opory toczenia, za to całkiem spory wpływ na komfort jazdy - polecam :)
A na rowerze zawsze jest miejsce siedzące... chyba że jesteś bikepackerem :p

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
pytanie do częściej kupujących, czy po "sezonie" (listopad?) opony rowerowe tanieją, czy to raczej nie ma znaczenia? Obecnie najtaniej marathony znalazłem w UK, 2 sztuki ok 150zł z przesyłką (700x35C)

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
Cytat: "globalbus"
pytanie do częściej kupujących, czy po "sezonie" (listopad?) opony rowerowe tanieją, czy to raczej nie ma znaczenia? Obecnie najtaniej marathony znalazłem w UK, 2 sztuki ok 150zł z przesyłką (700x35C)

całkiem niezła cena. a mają 25mm ? albo 28mm ?
może bym się podłączył do zamówienia....  :roll:

pochwaliłbyś się linkiem  :P

obniżek to raczej bym się nie spodziewał. w tym roku w bodajże marcu schwalbe podniosło ceny o 10%. I pewnie za jakiś czas znowu podniesie....
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy

My home is where my bike is.

Offline kajson

• Miasto: Nigdziebądź
  • Na forum od: 04.06.2011
Witam. Proszę o radę. Jakie założyć opony na 97kg wagi + sakwy (20-30kg). Ponad 3 miesięczna wyprawa. Koła 28". Teren głównie asfalt + drogi utwardzone, trochę szutru. Przy zakupionym rowerze na stanie dostałem Schwalbe Marathon Racer 28x1,35.

Offline Mężczyzna ciman

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 26.05.2009
Racery na pewno możesz sobie odpuścić - ja moją tylną (28x1.35) dziś rozwaliłem do końca - pękła ścianka boczna (przebieg zaledwie 3800km, ale większość z bagażem i kilka km po szutrach), a ważę dużo mniej; w dodatku są to opony bardzo śliskie i niepewnie się na nich jeździ na mokrych drogach - to są raczej opony do jazdy na lekko i przy dobrych warunkach pogodowych.

Offline kajson

• Miasto: Nigdziebądź
  • Na forum od: 04.06.2011
ok. czyli racery od razu lepiej sprzedać?

znalazłem Schwalbe Marathon Extreme 28"x1,4 lub 28"x1,6

jaką brać szerokość opony na co najmniej 120kg, na przeszło trzy miesięczną trasę: wystarczy 1,35?  1,6? a może 1,75?

zastanawiałem się jeszcze nad:
marathon plus tour reflex
MARATHON DUREME

co o nich sądzicie?

i pytanie do MaciekPaciek91 co byś polecił w tej samej klasie z Continentali?

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum