Autor Wątek: Opony Schwalbe Marathon [temat zbiorczy]  (Przeczytany 236505 razy)

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
dokładnie tak jak napisał Daniel. 5 kresek w różnych kategoriach nie jest sobie równe.
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline hux

• Miasto: pyrlandia
  • Na forum od: 15.05.2011
Cross'y, Dureme i Extreme są w tej samej kategorii.
Jedyny pro na forum ;)

• Moderator Globalny
  • Ironman
    • www.waxmund.pl
racja, ale brednią jest że crossy są szybsze od supremów  :wink:
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna Daniel

• turysta licznikowy
  • Miasto: Augsburg
  • Na forum od: 16.03.2009
Z crossami nie mam żadnego doświadczenia, widziałem je tylko raz, kilka lat temu.
Moim zdaniem Supreme i Dureme mało się od siebie różnią (guma ta sama, może Dureme odrobinę wolniejsze). Tutaj to tak naprawdę chyba kwestia indywidualna, co kto chce.
Extreme to powiedzmy następca XR, więc kiepskie drogi, szutry.
Zadaj sobie pytanie na jakie trasy szukasz opony, bo jak asfalt, to nie ma sensu kupować nic z bieżnikiem.
Co do wytrzymałości - Supreme przejechane mają ponad 11 000 km, kupiłem nowe, żeby na wyprawie nie ryzykować, ale na lekko założę je znów, bo wyglądają dobrze, choć są już nieco inne w dotyku od nowych. Myślę, że jeszcze 2-3000 km na lekko pociągną.
I jeszcze jedno - mieszanka naprawdę robi dużą różnicę w przyczepności - mieliśmy porównanie Supreme do Racerów.
Wracam do jeżdżenia.

Offline hux

"racja, ale brednią jest że crossy są szybsze od supremów"
To napisz maila do Schwalbe że podają błędne dane i Ty wiesz lepiej ;)
Jedyny pro na forum ;)

• Moderator Globalny
  • Ironman
    • www.waxmund.pl
idąc Twoim tokiem myślenia, Durano Skid ma większe opory niż marathon extreme.....

ale może napiszę do Schwalbe.
Szanowne Schwalbe. Jedyny pro na forum napisał....
;)
« Ostatnia zmiana: 18 Sie 2011, 14:59 Waxmund »

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna Daniel

• turysta licznikowy
Te paski wskaźnikowe, to tylko pomoc. Opony to mimo wszystko rzecz w miarę realna i nie trzeba wielkich pomiarów, żeby wiedzieć, że opona bez wystającego bieżnika będzie sprawiać mniejsze opory niż taka ze szczątkowym.
Ale do niczego nie namawiam, kup te z dużą ilością pasków (choć jak mają 5 zamiast trzech, to ktoś może stwierdzić, że to podróbka adidasa  ;D ). No i na szutry super terenowych opon też nie trzeba, no chyba, że to szutry na Gobi ;p
Wracam do jeżdżenia.

Offline hux

Racing Tires
http://www.schwalbetires.com/bike_tires/racing_tires/durano_skid !
Road Tires
http://www.schwalbetires.com/bike_tires/road_tires/marathon_dureme
http://www.schwalbetires.com/bike_tires/road_tires/marathon_extreme
http://www.schwalbetires.com/bike_tires/road_tires/marathon_cross
Zauważam ze Durano to opony z grupy racing a Cross, Supreme, Extreme road tires.
Zapewne uważasz że te kreseczki przydzielają w Schwalbe po przejechaniu się na oponach po jakimś torze i jeśli rowerzysta testowy ma gorszy dzień to przydziela ich mniej a jak następnego dnia ma więcej sił w nogach to wpisuje więcej w tabelę  :D
Mam Cross'y  i chyba nie będę musiał kupować nowych przez co najmniej parę miesięcy.
« Ostatnia zmiana: 18 Sie 2011, 15:21 hux »
Jedyny pro na forum ;)

Offline Mężczyzna Daniel

• turysta licznikowy
easy rolling on road with great control on rough trails.
Nic co jest uniwersalne nie będzie świetne w określonych warunkach. Jak masz napisane coś takiego w opisie produktu, to wiedz, że coś się dzieje :D
Wracam do jeżdżenia.

• Moderator Globalny
  • Ironman
    • www.waxmund.pl
a z drugiej strony wszystkie są w 'city/touring' :wink:

może jeszcze zaczniesz sprawdzać które są szybsze na własnym przykładzie i podawać to za argument ? już tu ktoś tak robił i też się wykłócał że jakieś mtb'ki są szybsze od szosowych....

nie widzę sensu dalszej dyskusji.

www.waxmund.pl

Offline hux

Własności opon (zwłaszcza opory toczenia) sprawdzili najpewniej w laboratorium Schwalbe, zapewne za pomoca jakiejś bieżni pomiarowej (opony samochodowe testuje się na bieżniach,  pod kątem przebiegu czasem aż do zniszczenia) więc ja nie muszę. Cross'y sprawdzam pięć dni w tygodniu i są znacznie lepsze na szosie od używanych wcześniej przeze mnie Cont. Traffic (2,1" i 1,9") i pomimo niższych klocków niewiele im ustępują w piasku (są węższe a ja jestem bardzo ciężki).
Nie chcę się kłócić tylko dowiedzieć czy opłaca (przebieg) się kupić tak drogie opony jak Extreme bo z Crossów jestem zadowolony.
Jedyny pro na forum ;)

Offline Mateusz

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 13.06.2010
Nie opłaca. My kupiliśmy dla lansu. I regularnie przecieramy mokrą szmatką, żeby napis było widać.  8)

Offline Mężczyzna Adunaphel

• antybajkstat
  • Miasto: Koszalin
  • Na forum od: 13.06.2010
Co do Marathonów to przetestowałem "zwyklaki plus", crossy i supreme. Zwykłe marathony plus chyba większość już przerobiła i zna ich charakterystykę .Co do oporów toczenia to największe na szosie oczywiście mają zwyklaki. Moje zdziwienie było wielkie gdy odkryłem że po zakupie supreme 28x1.25 różnica w oporach na plus względem crossów była niewielka. Znacznie większy wpływ na lekkość toczenia ma chyba waga supreme ok370gr. Crossy o wiele lepiej sprawują się na szutrach i  leśnych ubitych drogach,  natomiast supreme trzymają się  asfaltu jak przyklejone, i to bez znaczenia czy jest mokro czy sucho, nie tolerują natomiast nawet małej ilości luźnego piachu. Na plusach nigdy nie złapałem "gumy" (ok 12 - 13 tys. km). Na crossach dwa razy zmieniałem dętkę(ok 6 tyś km), a supreme mam od 2500km i na razie bez wpadek z "kapciami". Aby zachować dobre właściwości trakcyjne jak i mieć niskie opory toczenia w schwalbe supreme, muszę nabijać ciśnienie ok 5 bar, inaczej jest wyczuwalny większy opór stawiany przez oponę, ponadto  złapałem 2 razy centre na obręczach dt swiss tk 7.1 , a ciężki nie jestem, tak więc trzeba uważać w terenie (nawet lekkim) i na krawężnikach.
« Ostatnia zmiana: 18 Sie 2011, 16:33 yoshko »
antybajkstat do kwadratu i 0

Offline majchers

• Miasto: Kanada
  • Na forum od: 16.10.2008
Czy my tu przypadkiem nie roz...ośmiamy tu włosa na dziewięć Panowie ?!
 ::)

Offline Mężczyzna sinuche

• Miasto: Beskid
  • Na forum od: 17.04.2009
Sami testerzy opon tu pisują :lol:
To ile  dziesiątków tysięcy km rocznie, Wy robicie na tych oponach?
Jeżeli zdążycie przetestować kilka rodzajów opon Schwwalbe?

Zgadzam się, że Marathony to są dobre opony, sam kiedyś pisałem w tym wątku, ale jak Wy mierzycie te opory toczenia i przyczepność, to nie wiem.

A może to jest wątek 'sponsorowany', sterowany odgórnie?

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum