Autor Wątek: Opony Schwalbe Marathon [temat zbiorczy]  (Przeczytany 236277 razy)

Offline Mężczyzna aard

• Miasto: Wiedeń
  • Na forum od: 15.08.2007
    • Moje wyprawy
tutaj muszę trochę przycisnąć klamkę w zakręcie
Sam sobie odpowiedziałeś. Opona ślizga się nie dlatego, że jest slickiem, tylko dlatego, że hamujesz na zakręcie :o Jak już musisz, to hamuj tylnym hamulcem i po problemie :)
A na rowerze zawsze jest miejsce siedzące... chyba że jesteś bikepackerem :p

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
wydaje mi się, że się nie rozumiemy ;)
Normalna nieco klockowa opona semislick kładziona w zakręt szybko spowalnia rower w tym zakręcie. W supreme praktycznie tego efektu nie ma, bardziej ciasne rondo i prędkość w 3/4 zakrętu bywa za wysoka, uślizg i lecę nie po tym łuku co bym chciał.
Czytaj albo redukcja prędkości hamulcem albo mało pewne pokonywanie łuków (ciasne ronda itp). Ogólnie staram się nie używać hamulców kiedy nie muszę.

Jeszcze jedna nieracjonalna uwaga, opona wydaje bardzo przyjemny dźwięk powyżej 40km/h, szumi bajecznie ::) (żebym jeszcze miał stery w dobrym stanie)

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna emes

• i tak nie dojedzie
  • Miasto:
  • Na forum od: 09.06.2010
    • http://north-south.info
Mam Extreme z tyłu od 5000km. Niestety, używane niezgodnie z przeznaczeniem, bo na asfalcie. Zużycie już widać poważne, a dodatkowo klocki chyba powodują, że opona łatwiej zbiera z asfaltu te cholerne druciki, które przebijają się do dętki. Łysa Supreme z przodu łapie gumy pięć razy rzadziej.

Tak więc na asfalt Supreme. Zdecydowanie!

W najbliższych dniach, jak będzie mi się w końcu chciało, wymienię na Dureme i schowam do sakwy na bezdroża, które w końcu mnie czekają.

Offline Mężczyzna wojtek

• Użytkownik forum
  • Miasto:
  • Na forum od: 02.03.2010
    • Pokój z Tobą
Dzięki za odpowiedź, przekonany do swojego pomysłu jestem jakby mnie, ale chciałbym poznać jeszcze opinię kogoś, kto używał tej opony jako kierunkowej.

Offline Kobieta Janus

• Użytkownik forum
  • Miasto: Goteborg
  • Na forum od: 20.06.2010
Czy opony Dureme 2.0 beda dobre na dluga jazde z obciazeniem po ciezkich, nieutwardzonych drogach (kamienie, piach, bloto, tarka, pewnie wszystko co najgorsze)? Kupie pewnie zwijana na zapas - kupic Dureme czy jakas bardziej terenowa? Jaka?

Offline miki150

• Użytkownik forum
  • Miasto: Jeteborno
  • Na forum od: 05.07.2010
Zanim wydasz kilka stów na nowe opony, podpytaj Mateusza o duremy, oni (chyba) jeżdżą teraz na takich po Patagonii. A myślę, że na Islandii drogi nie są dużo gorsze. Sam ostatnio jeździłem sporo w terenie na duremach 2.0 i dobrze sobie radzą, wydaje mi się, że lepiej niż XRy 1.6 (jeśli chodzi o przyczepność, itp).

Chyba, że masz te duremy już mocno zużyte, wtedy rośnie ryzyko skasowania opony na jakimś kamieniu i lepiej kupić nowe.

Z drugiej strony, jeśli masz w planach kolejne wyprawy, to inwestycja w odpowiednie opony specjalnie nie szkodzi, o ile masz gdzie je przechowywać. Sam mam ich już nieprzyzwoitą ilość ;)

A czy warto mieć zapasową zależy od tego ile chcesz tam km-ów zrobić i czy w końcu kupisz nowe, czy pojedziesz na używanych.
« Ostatnia zmiana: 22 Sty 2012, 20:41 miki150 »

Offline Kobieta Janus

• Użytkownik forum
  • Miasto: Goteborg
  • Na forum od: 20.06.2010
Nie, maja przejechane tylko z 5 tys. po gladziutkich skandynawskich asfaltach, plus moze z 200-300 km po kamieniach (Rallarvegen itp.). Wg mnie sa w dobrym stanie. Moze w takim razie kupie zapasowa zwijana Mondial... Nie usmiecha mi sie wydawanie grubej kasy na opony, ale z drugiej strony nie chce ryzykowac, ze utkne gdzies tam na odludziu z rozwalona opona. Przeciez ja nawet detki nie umiem zalatac.

No i moze znajde gdzies troche taniej niz w Cyklotourze... bo cena rzeczywiscie dosc porazajaca.

Offline miki150

• Użytkownik forum
Myślę, że w takim razie jeden zapasowy Mondial zwijany będzie dobrym wyjściem. Jest to bezpieczniejsze od dwóch nowych bez zapasu, bo nawet nowa opona może się rozwalić w terenie (nawet marathon). Ewentualnie rozejrzyj się za XR, też dadzą radę. Może ktoś z forum tanio odsprzeda (jeśli masz 28'' to może nawet ja ;))

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
Poproś Freuda, bo podobno ktoś widział xr w Zielonej Górze. :)

Offline miki150

• Użytkownik forum
W czym lepsze sa Mondial od XR? Jaka jest roznica w cenie?

XR to stare, sprawdzone, pancerne opony wyprawowe, ale ich już nie produkują. Gdzieniegdzie można dostać jakieś resztki.

Offline Mężczyzna cinek

• SP2SJ
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.03.2008
Poproś Freuda, bo podobno ktoś widział xr w Zielonej Górze. :)
W Zielonej były dwie ostatnie sztuki XR 26 2,0 ale już nie ma :P
Cytat: miki150
Cinek muszę powiedzieć, że jesteś bardziej fotogeniczny, kiedy Cię na zdjęciu brakuje

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
Hmm, chyba zapytam co mają u mnie w "nicniemającym" sklepie rowerowym, bo przypomniałem sobie reklamy Marathonów na  ich ladach. :D

Offline majchers

• Miasto: Kanada
  • Na forum od: 16.10.2008
Generalnie jest to opona ...na długie lata, później się też może przydać - będziesz miała 2 komplety opon - jeden na szosę, drugi na trudniejsze drogi.
Dobra, rzeczowa porada, a opona na prawdę świetna. Przecież można ją chyba kupić gdzieś w internecie?!
Choćby tutaj :
http://www.bike24.net/p225235.html
« Ostatnia zmiana: 23 Sty 2012, 19:30 majchers »

Offline Mężczyzna aard

• Miasto: Wiedeń
  • Na forum od: 15.08.2007
    • Moje wyprawy
Waxmund miał swego czasu dostęp do tanich XR. Ja kupiłem akurat 1,6", zwijane za 80 zł, ale szersze też chyba były...

Zdecydowanie polecam rozwiązanie sugerowane przez Wilka. Dwie nowe opony i masz święty spokój. A świetnych Duremów zwyczajnie szkoda na islandzką masakrę drogą szutrową ;)
A na rowerze zawsze jest miejsce siedzące... chyba że jesteś bikepackerem :p

Offline Mężczyzna oszej

• Niejeżdżący teoretyk - forumowy mędrek
  • Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 21.01.2011
takie pytanie:
http://www.formicki-bike.pl/produkt.php?kod=1517&&id_pod_kat=91&&id_kat=44&&id_pp=23
czy te opony mają "starą" mieszankę? wszędzie w obecnych widzę "RoadStar", tu po prostu kevlar+triple nano.
Pytam, bo są 50 zł tańsze niż te na cykloturze. Póki co mam taką na przodzie. Sprawdza się, więc rozglądam się za tyłem :)

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum