Autor Wątek: Opony Schwalbe Marathon [temat zbiorczy]  (Przeczytany 236288 razy)

Offline Mężczyzna krajewski

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 21.04.2011
W specyfikacji od opony, przykład: Opona Schwalbe Marathon Plus Reflex 26x1,75/drut albo zamiast drutu jest zwijana, to wiadomo o co chodzi.
Jeżeli opis danej opony jest taki: Opona Schwalbe Marathon Plus Reflex 26x1,75, to wtedy ta opona jest zwijana?.

Offline Mężczyzna oszej

• Niejeżdżący teoretyk - forumowy mędrek
  • Na forum od: 21.01.2011
raczej obstawiałbym drut, bo zwijana to raczej powód do "chwały" w sklepach internetowych :)
Sprawdź, z jakiej mieszanki jest opona, to często wyjaśnia, czy jest zwijana, czy drut :) No i porównaj wagi.

Offline Mężczyzna Gallicjanin

• Miasto: Tarnów
  • Na forum od: 10.01.2012
...
« Ostatnia zmiana: 5 Mar 2014, 12:57 Gallicjanin »

Offline Kobieta magda

• Miasto: Tröjmiasto
  • Na forum od: 19.12.2011
    • Przejażdżkowe zapiski
To lekki jesteś jak tylko 20kg w sumie
 ;)

Offline Mężczyzna van

• Miasto: Jaworzno
  • Na forum od: 27.12.2009
    • http://vanhelsing.bikestats.pl/
Mam 26". W czym lepsze sa Mondial od XR? Jaka jest roznica w cenie?
Różnice są niewielkie. XR to była taka "flagowa" opona Schwalbe - do najdłuższych przebiegów, bardzo chwalona przez wielu sakwiarzy. Później zaczęli iść w zbijanie wagi i wycofali ją z produkcji wypuszczając lekkie modele Dureme czy Supreme. A w tym roku postanowili wrócić do korzeni - i wprowadzili odmłodzonego XR pod nazwą Mondial, bieżnik jest niemal identyczny.

Generalnie jest to opona do wielkich przebiegów i naprawdę pancerna przy jeszcze akceptowalnej wadze. Dureme też mogą się sprawdzić, dla chcącego nic trudnego, ja wjeżdżałem na dużo lżejszych szosowych Supreme na Etnę, przejeżdżałem z bagażem kamieniste drogi Albanii - też się dało i to bez awarii. Ale nie są to opony do tego zaprojektowane; jadąc akurat na Islandię (kraj, gdzie trzeba być jak najbardziej samowystarczalnym) uznałem że właśnie opony to jest kluczowy zakup i dałem za nie mniej więcej tyle co obecnie kosztują te droższe Mondiale - i nie żałowałem tych pieniędzy miałem święty spokój, nie złapałem nawet głupiej gumy, a opony dotąd mają niewielkie ubytki w bieżniku, używam ich czasem zimą czy na trudniejsze drogi. Jeśli jak podkreślasz - jesteś takim serwisowym mistrzem  8) - to właśnie myślę, że warto zainwestować w taki produkt, który da dużą pewność, szansa na rozwalenie takiej opony jest bardzo niska. Generalnie jest to inwestycja na długie lata, później się też może przydać - będziesz miała 2 komplety opon - jeden na szosę, drugi na trudniejsze drogi.

Też stoję przed wyborem, waham się pomiędzy Dureme a Mondial. Te pierwsze jak wyczytałem nie nadają się na szuter i kamienie, a prawdopodobnie trochę takiego podłoża mnie będzie czekać w wakacje.
Ale z drugiej strony - Mondiale, jako następca XR nadaję się w teren, ok - ale co z zachowaniem na asfalcie? To jest twarda mieszanka gumy? Czy mogą się szybko ścierać jak typowa opona terenowa?

Offline miki150

• Użytkownik forum
  • Miasto: Jeteborno
  • Na forum od: 05.07.2010
Ja nie wiem czemu ktoś opowiada, że Dureme nie nadają się w teren. Jeżdzę na 2.0 i w każdym terenie sobie radziły, mają moim zdaniem lepszą przyczepność niż XR.

Offline Kobieta Janus

• Użytkownik forum
  • Miasto: Goteborg
  • Na forum od: 20.06.2010
Przejrzałam opis opon Mondial na stronie cyklotouru i zauważyłam, że opona w szerokości 2.0 ma większy dopuszczalny udźwig niż 2.15. Dlaczego?

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
Na stronę Schwalbe jest coś całkiem innego.

2.0 - drut - 115 kg
2.0 - zwijana 130 kg
2.15 - zwijana 135 kg

Offline Mężczyzna gagarin

• Na forum od: 10.12.2010
Dziś przy okazji natknąłem się na krótką recenzję Mondiali  :icon_arrow: http://wilddork.blogspot.com/2012/02/schwalbe-marathon-mondial-review.html
Jeżdżę aby jeść.

Offline Mężczyzna Oskar

• Miasto: Szczecin/Świnoujście
  • Na forum od: 14.12.2011
Hej, wiem że już dużo zostało tu napisane, ale stoję przed wyborem schwalbe marathon dureme - mondial 28 x 1,6.

http://www.cyklotur.com/x_C_Sz2__T_opona-marathon-dureme-28-SCHWALBE.html?PT=53219002&PZTA=8&HNT=T&PD=53010633&WSZDZ=T

http://www.cyklotur.com/x_C_Sz2__T_opona-marathon-mondial-SCHWALBE.html?PT=53219003&PZTA=8&HNT=T&PD=53010633&WSZDZ=T

Porównanie według katalogu Schwalbe:

Mógłby mi ktoś pomóc dokonać wyboru lub rzeczowo podać zalety i minusy podanych opon?  :icon_neutral:

Offline Kobieta magda

• Miasto: Tröjmiasto
  • Na forum od: 19.12.2011
    • Przejażdżkowe zapiski
Przecie wszystko masz na obrazku  ;) tylko zadaj sobie pytanie czego bardziej potrzebujesz

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
    • Blog Yoshkowy
Zalety i minusy masz podane przez siebie. Pytaniem jest jakie ma być ich przeznaczenie?

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
Popatrz na tabelkę i sam zdecyduj.
Jeśli nie jesteś pewien to kup tańsze i ciesz się jazdą.

Offline Mężczyzna Oskar

• Miasto: Szczecin/Świnoujście
  • Na forum od: 14.12.2011
Właśnie proszę Was o pomoc bo założenie ich użytkowania jest dokładnie takie jak w opisie poodanych opon, obie mają to samo (przynajmniej według cyklotour'u): Zapewnia pewne prowadzenie zarówno na szosie jak ubitych drogach leśnych czy szutrowych.

Borafu, obie są za 99zł, gdyby była różnica to pewnie bym tak zrobił. :D

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
    • Blog Yoshkowy
Wypuścili serie opon do rowerów elektrycznych przekraczających 50km/h :D

http://www.schwalbe.de/gbl/en/produkte/tour_city/produkt/?ID_Produktgruppe=39&ID_Produkt=281

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum