Cytat: Janus w 22 Sty 2012, 20:58Mam 26". W czym lepsze sa Mondial od XR? Jaka jest roznica w cenie?Różnice są niewielkie. XR to była taka "flagowa" opona Schwalbe - do najdłuższych przebiegów, bardzo chwalona przez wielu sakwiarzy. Później zaczęli iść w zbijanie wagi i wycofali ją z produkcji wypuszczając lekkie modele Dureme czy Supreme. A w tym roku postanowili wrócić do korzeni - i wprowadzili odmłodzonego XR pod nazwą Mondial, bieżnik jest niemal identyczny.Generalnie jest to opona do wielkich przebiegów i naprawdę pancerna przy jeszcze akceptowalnej wadze. Dureme też mogą się sprawdzić, dla chcącego nic trudnego, ja wjeżdżałem na dużo lżejszych szosowych Supreme na Etnę, przejeżdżałem z bagażem kamieniste drogi Albanii - też się dało i to bez awarii. Ale nie są to opony do tego zaprojektowane; jadąc akurat na Islandię (kraj, gdzie trzeba być jak najbardziej samowystarczalnym) uznałem że właśnie opony to jest kluczowy zakup i dałem za nie mniej więcej tyle co obecnie kosztują te droższe Mondiale - i nie żałowałem tych pieniędzy miałem święty spokój, nie złapałem nawet głupiej gumy, a opony dotąd mają niewielkie ubytki w bieżniku, używam ich czasem zimą czy na trudniejsze drogi. Jeśli jak podkreślasz - jesteś takim serwisowym mistrzem - to właśnie myślę, że warto zainwestować w taki produkt, który da dużą pewność, szansa na rozwalenie takiej opony jest bardzo niska. Generalnie jest to inwestycja na długie lata, później się też może przydać - będziesz miała 2 komplety opon - jeden na szosę, drugi na trudniejsze drogi.
Mam 26". W czym lepsze sa Mondial od XR? Jaka jest roznica w cenie?