Autor Wątek: Opony Schwalbe Marathon [temat zbiorczy]  (Przeczytany 236305 razy)

Offline Mężczyzna Symfonian

• Dominik
  • Miasto: Piekary Śląskie
  • Na forum od: 18.05.2009
http://www.amazon.com/Schwalbe-Marathon-KevlarGuard-Mountain-Bicycle/dp/B0015UG2WE

Odbiór osobisty jak najbardziej możliwy, często też jestem w krk więc nawet możliwe że mógłbym podrzucić

Offline Mężczyzna Robert

• Miasto: Konin
  • Na forum od: 03.12.2007
Ktoś używał wąskich Marathonów (28C) i może napisać jak mu się sprawowały?
Od 2010 miałem na tyle Marathona 1.4 i bardzo się zawiodłem - przejechałem na nich ok. 16kkm, musiałem łatać dętki minimum 6 razy. W dodatku na wyprawie w VII 2010 roku, na bocznej ściance pojawiło się poprzeczne pęknięcie. Niby nic się nie stało, bo przejechałem z nim ponad 10kkm.
Raczej skłaniam się ku M. Plus, ale z drugiej strony możliwość zachowania w kieszeni kilku zł bardzo kusi.

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
Robert! musiałeś łatać 6 razy z tyłu czy w sumie? :icon_smile2:
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

• Dominik
Robert musiałeś mieć pecha, albo moja koleżanka szczęście bo zrobiła jakieś 13tyś na marathonach i złapała tylko raz gumę.

Symfonian a Racery dałoby się załatwić teraz lub w przyszłości? Oczywiście o ile nadają się na Albańskie drogi. Uważasz, że dałyby radę? Widziałem, że ich używałeś.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna Turysta

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 15.06.2011
Będę chyba zainteresowany dwoma sztukami, ale mam dwa pytania:

1. Czy chodzi o oponę z takim bieżnikiem?

http://goo.gl/5o8io

2. Nie widzę w katalogach Schwalbe rozmiaru 28x1.6 - na pewno o taki chodzi?

Offline miki150

• Użytkownik forum
  • Miasto: Jeteborno
  • Na forum od: 05.07.2010
Popieram Wilka, im szersze opony tym lepsze. Jeżdżę zamiennie na Duremach 2'' i Supremach 1.4'' i nie widzę różnicy w prędkości, a w komforcie jazdy widzę bardzo dużą. W Duremach jazda w terenie nie jest dla mnie problemem.

Moim zdaniem najlepiej zakładać najszersze opony na jakie pozwala rama, poza amortyzacją mają też dłuższą żywotność i (podobno) lepszą przyczepność.

• Dominik
Będę chyba zainteresowany dwoma sztukami, ale mam dwa pytania:

1. Czy chodzi o oponę z takim bieżnikiem?

http://goo.gl/5o8io

2. Nie widzę w katalogach Schwalbe rozmiaru 28x1.6 - na pewno o taki chodzi?

To wcześniejszy model HS368 ma wkładkę KevlarGuard, nowy model ma wkładkę kauczukową z jakiegoś przetworzonego lateksu jeżeli jesteś ekologiem to też mogę Ci załatwić nowszy model ale już w nie tak dobrej cenie.

Offline Mężczyzna Gallicjanin

• Miasto: Tarnów
  • Na forum od: 10.01.2012
...
« Ostatnia zmiana: 5 Mar 2014, 13:08 Gallicjanin »

Offline Kobieta dewunska

• Miasto: Kołobrzeg | Wrocław
  • Na forum od: 11.04.2011
Szczerze mówiąc - trochę przeginasz, przysłali Ci po prostu model 2012 :)
Tourists don\'t know where they were yesterday, travellers don\'t know where they will be tomorrow.

Offline Mężczyzna Gallicjanin

• Miasto: Tarnów
  • Na forum od: 10.01.2012
...
« Ostatnia zmiana: 5 Mar 2014, 13:07 Gallicjanin »

haha...tak jestem takim upierdliwcem; potrafiłem się awanturować o to, że zamiast rozmiaru 28" przysłali mi 26" i to nie z serii Marathon... Ale oni wiedzą lepiej ! ;)

Trzeba było trochę naciągnąć i założyć a nie zaraz aferę robić.

Offline Mężczyzna Robert

• Miasto: Konin
  • Na forum od: 03.12.2007
Zacznę od tego że, opony będą głównie używane w czasie wycieczek i wypadów, w blisko stu procentach na asfalcie.

Jak Ci zależy na braku przebić i wąskich oponach - to rzeczywiście te Plusy będą dobre (są w rozmiarze 28). Tylko osobiście uważam, że taka kombinacja nie ma specjalnego sensu - lepiej będzie chyba kupić normalny rozmiar trekingowy (37-42mm) zwykłych Marathonów bądź lżejszych ale droższych Supreme (te są nieco szybsze i lżejsze, ale kosztem zauważalnie mniejszej żywotności).
Niestety mam ten problem że, już opony 1.4 z tyłu wchodzą mi pod błotniki na styk i wystarczy że, lekko oś się przesunie i opona będzie obcierać.
Nawet rozważałem Dureme 1.4, ale nie jestem na tyle twardy, by odważyć się zdjąć błotniki, a co dopiero jeździć bez nich ;)

Jeździsz wystarczająco dużo - by w przeciwieństwie do Worka Foliowego zdawać sobie sprawę iż kwestia owych mitycznych oporów toczenia jest mocno przesadzona, wpływ na osiągi jest niemal pomijalny.
Niby zdają sobie z tego sprawę, ale zawsze się łudzę że, jakaś zmiana sprawi że moje średnie wystrzela w kosmos :P Już nawet szosówkę chciałem brać ;)

Offline Kobieta dewunska

• Miasto: Kołobrzeg | Wrocław
  • Na forum od: 11.04.2011
Sorry, podlinkowałeś 700x35, więc nie gadaj..
Tourists don\'t know where they were yesterday, travellers don\'t know where they will be tomorrow.

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy

My home is where my bike is.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum