Autor Wątek: Opony Schwalbe Marathon [temat zbiorczy]  (Przeczytany 236335 razy)

Offline zimny

• Miasto: krk
  • Na forum od: 01.07.2010
serwus

kolega juz wczesniej zapytywal, ale z braku odpowiedzi ponawiam;
czy uzywa ktos pod obciazeniem opony Schwalbe BIG APPLE? chcialem wziac te gigantyczne 50x622 (900g) pod ~115g rowerzystow, bo zalezy mi na komforcie i duzym balonie (coz, na gumy Grand Bois mnie nie stac;)

Offline miki150

• Użytkownik forum
  • Miasto: Jeteborno
  • Na forum od: 05.07.2010
Konfuzja: schwalbe.com podaje, że supremy występują tylko w wersji zwijanej, przez co przez chwilę się cieszyłem, ale sprawdziłem, że mam drutowane.

Wobec tego muszę kupić coś do wożenia w zapasie. Jaki jest najtańszy zwijany maraton?

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna Popiel

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 01.06.2011
    • Amatorska Grupa Rowerowa Dzięcioły
Miał ktoś już może styczność z Marathon Mondial bo poważnie myślę nad ich zakupem (wersja drutowana 28"x1.6).
Mieć rower i nie mieć roweru to już dwa rowery.
Alien... trzeci pasażer na foteliku.

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
Rozmawiaj z Vanem :)
Pisał o nich kilka postów wcześniej

Offline Mężczyzna Popiel

Ups... przeoczenie. Ślepota mnie dotknęła  ;)

Offline Mężczyzna gagarin

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 10.12.2010
Ja też mam (wersja drutowana 28"x1.4).
Jeżdżę aby jeść.

Offline Mężczyzna Popiel

I jak się sprawują?
Masz takie same problemy jak VAN?

Offline Mężczyzna gagarin

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 10.12.2010
Ja nie mam z nimi żadnych problemów, ale przejechałem na nich dopiero niewiele. Ok 2000 km,  połowa z sakwami.
Ścianka rzeczywiście jest cienka, ale wygląda solidnie. Może Van miał źle ustawiony klocek hamulca i przytarło? Mi przynajmniej nic nie parcieje i ładnie wygląda.
Po zakupie zastanawiałem się czy dobrze wybrałem, bo górny bieżnik jest przerywany (a nie ciągły jak w zwykłych Marathonach, które miałem wcześniej), więc spodziewałem się większych oporów toczenia na asfalcie. Okazało się, że jest wręcz przeciwnie. Co prawda na gładkim asfalcie bardziej je słychać, ale toczą się bardzo ładnie. Ostatnio nabiłem je na 6 atmosfer i szły ja złoto :)
W terenie też spisują się ok. Nie uciekają w zakrętach, trzymają się na podjazdach. W sumie Marathony też sobie wystarczająco radziły poza szosą, ale na Mondialach czuję się pewniej, choć wynika to bardziej ze świadomości, że są "terenowe" niż z doświadczeń :) W piachu grzęzną, ale to jest wina małej szerokości.
Mondiale mają górny bieżnik z twardej gumy i boczne klocki z miękkiej co ma zmniejszać ich zużycie, bez utraty przyczepności w zakrętach.
Co do wytrzymałości to ze względu na krótki czas używania nie mogę nic powiedzieć, ale puki co trzymają się bardzo dobrze. Ilość kapci = 0, co dobrze świadczy, biorąc pod uwagę cienką ściankę i teoretyczną podatność na dobicia do obręczy.

Wkurzają mnie jednak w czasie jazdy po nawierzchni typu kostka Bauma, bo jak wejdą w szczelinę to ma się uczucie wpadnięcia w szyny tramwajowe. Oczywiście nie blokuje to koła, ale przez ułamek sekundy ma się wrażenie utraty kontroli. Widocznie niemieccy projektańci nie przewidzieli polskich ścieżek rowerowych :)

Osobiście oponki mi się podobają, głownie ze względu na stosunkowo niską wagę i szybkość na asfalcie przy offroadowym bieżniku. Jeśli do tego dojdzie obiecywana wytrzymałość, to napiszę, że opony są super. Jak Ci się podobają, to bierz. Jeśli wolisz produkt bardziej sprawdzony, kup zwykłe Marathony. Z obu jestem równie zadowolony.
Jeżdżę aby jeść.

Offline Mężczyzna paweł.70

• Marin
  • Miasto: Ciepłe Łóżeczko
  • Na forum od: 28.11.2011
Jaka cena Marathon Mondiale?

Dom jest tam, gdzie rozkładamy obóz
Liczy się podróż, a nie cel.

Offline Rafał

• dawniej unh
  • Miasto: Nowy Tomyśl
  • Na forum od: 01.02.2010
Wkurzają mnie jednak w czasie jazdy po nawierzchni typu kostka Bauma, bo jak wejdą w szczelinę to ma się uczucie wpadnięcia w szyny tramwajowe. Oczywiście nie blokuje to koła, ale przez ułamek sekundy ma się wrażenie utraty kontroli. Widocznie niemieccy projektańci nie przewidzieli polskich ścieżek rowerowych :)

na duremach mam tak samo
Zapytany o ideę, odpowiadam - oto ona:
Myśl o niczym, w zamyśleniu przedłużona.

Offline Mężczyzna Popiel

Osobiście oponki mi się podobają, głownie ze względu na stosunkowo niską wagę i szybkość na asfalcie przy offroadowym bieżniku. Jeśli do tego dojdzie obiecywana wytrzymałość, to napiszę, że opony są super. Jak Ci się podobają, to bierz. Jeśli wolisz produkt bardziej sprawdzony, kup zwykłe Marathony. Z obu jestem równie zadowolony.

W zwykłych Marathonach obawiam się problemów przy offroadzie no i z tego co sprawdzałem nie ma ich w rozmiarze 28"x1.6 :)
Zaryzykuję chyba z Mondialami. Tak jakoś przywykłem do bardziej agresywnego bieżnika.

Jaka cena Marathon Mondiale?
Jak wczoraj sprawdzałem to było 109 zł za oponkę.

Offline Mężczyzna Mariusz

• Jestem, jaki jestem...
  • Miasto: Leszno
  • Na forum od: 18.02.2012
Trochę taniej   http://xtrabike.pl/229/?szukaj=mondial&producent=
Też mam Mondiale ale 26x2.0 wer performace..Jestem zadowolony.Jako że zawsze jeździłem na typowo lekkich oponach terenowych więc Mondial dla mnie jest oponą pancerną :)  posiada grubą i sztywną boczną ściankę.Bardzo pozytywnie zaskoczyła mnie niskimi oporami toczenia na twardym i miękkim podłożu.Trochę zawiodła mnie na piasku i mokrym,słabo przyczepna.Nie mam porównania z innymi Marathonami bo to mój pierwszy.
Do turystyki wybór bardzo dobry.Bieżnik jest wykonany z trwałej gumy przez pierwszy tysiąc brak śladów zużycia.
Aha nic nie parcieje,nie pęka i nie przeciera.

W dobie internetu każdy kreuje swój wizerunek, tak jak chciałby, by widzieli go inni...
Każdy jest tu seksbombą, póki ma top fejs i konto, plastikowe lale nadymane jak ponton,
Ukryci za nickiem, poznają się jednym klikiem, bajerują się zamiast słowem plikiem...  
A trików jest bez liku, tą albo tą, która lepszy robi dzióbek na fejsiku...Ulepieni jak z plastiku, takich ludzi jest bez liku, żyj naprawdę, nie w wirtualnym cyrku...     Mesajah

Offline Mężczyzna Turysta

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 15.06.2011
W zwykłych Marathonach obawiam się problemów przy offroadzie

W niedzielę miałem okazję porównać zwykłe Marathony z Marathonami Crossami w lekkim terenie. O ile na asfalcie nie zauważyłem specjalnej różnicy, to na pierwszym metrze w niewielkim błotku na zwykłych Marathonach prawie się wyłożyłem. Crossy trzymały się w terenie jak przyklejone. Szkoda, ze już ich nie produkują, bo to chyba jednak są opony, które mi najbardziej odpowiadają.

Offline Mężczyzna bix

• ten co pojechał Mikiemu :)
  • Miasto: był Wrocław, jest zagłębie
  • Na forum od: 28.11.2010
W zwykłych Marathonach obawiam się problemów przy offroadzie no i z tego co sprawdzałem nie ma ich w rozmiarze 28"x1.6
Nie ma? W ubiegłym roku kupiłem jedną i mam dokładnie taką na kole ;P
let's make it big :)

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum