I tutaj chciałbym zapytać się czy ktoś z Was testował opony Marathon Winter albo Winter?
"Winter" to nowy produkt, wątpię czy znajdziesz opinię. Ja dzisiaj testowałem snow stud, całkiem fajnie trzymają na oblodzonym.
Na Winter przejechałem około 8 tysięcy km, kilkanaście z 240 kolców już zgubiłem, wszystko jeżdżone po Krakowie (koszmarna jakość dróg). Kilka razy ślizgnęło mi koło, ale generalnie 2 czy 3 upadki które na niej zaliczyłem wynikały z mojej winy (zbyt gwałtowne hamowanie przodem). Od kiedy używam w zimie tej opony (mam ją tylko na przód) komfort szybkiej jazdy po mieście wzrósł u mnie i to znacznie. Jestem dosyć leniwy i w sumie przez te dwie ostatnie zimy używałem ich nawet sporo po tym jak śniegu i lodu dawno nie było już na ulicach. Na suchym trzeba trochę uważać przy wchodzeniu w zakręt, można jednak się do tego przyzwyczaić. Minus to 3 bądź 4 złapane kapcie. Opona również dosyć ciężko schodzi z obręczy (mavic 319,119), jest bardzo ciężka ale za to można na niej przejechać kilka km bez powietrza bez obawy o obręcz . Bieżnik po tylu km jest w dobrym stanie, kolce trochę się już wytarły ale to pewnie dlatego, że zbyt długo jeździłem na nich już po suchej nawierzchni. Ja swoją kupiłem w grudniu 2010 za 119 zeta w cykloturze, jak dla mnie cena bajka, obecnie nie jest już tak różowo. Być może postaram się przejechać na niej jeszcze jeden sezon zimowy, choć zastanawiam się czy jednak nie zainwestować już w nowy egzemplarz. Ogólnie polecam, szczególnie kurierom i innym pracującym na rowerze.
Cytat: globalbus w 29 Paź 2012, 20:43"Winter" to nowy produkt, wątpię czy znajdziesz opinię. Ja dzisiaj testowałem snow stud, całkiem fajnie trzymają na oblodzonym.Witaj Under,Winter wcale nie jest nowym produktem, ta zima będzie trzecim sezonem zimowym kiedy będę śmigał na tej oponce.
Cytat: stamper w Dzisiaj o 21:35Cytat: globalbus w Dzisiaj o 20:43"Winter" to nowy produkt, wątpię czy znajdziesz opinię. Ja dzisiaj testowałem snow stud, całkiem fajnie trzymają na oblodzonym.Witaj Under,Winter wcale nie jest nowym produktem, ta zima będzie trzecim sezonem zimowym kiedy będę śmigał na tej oponce. Winter!=Marathon Winter. Zerknij na stronę schwalbe
Tylko warto dodać, czy mówisz o Mondialach serii Evolution, czy zwykłych. Te pierwsze są niemal dwa razy droższe, ale też i charakteryzują się dużo lepszą przyczepnością od tych tańszych Mondiali
Tak odnośnie przyczepności - czy podczas normalnej jazdy faktycznie tak często osiągacie granicę przyczepności opon? Np. w zakrętach? Mówię o asfalcie, czy suchym czy mokrym... nie o jakichś ekstremalnych warunkach pogodowo-nawierzchniowych...Czy faktycznie ten parametr jest dla Was tak odczuwalny w normalnym użytkowaniu? Czy bardziej to wrażenie wychodzi z tego, że jest wyspecyfikowany w opisach konkretnych modeli Schwalbe?Nigdy nie jeździłem na tych zwijanych "lepszych" więc nie mam odniesienia.
Dzięki wielkie za odpowiedź i bardzo przydatne informacje Planuję od tego roku jeździć w zimie na rowerze głównie na uczelnię jak tylko dam radę. Tak więc myślę, że zdecyduję się na kupno jednej z tych opon.
Nigdy nie jeździłem na tych zwijanych "lepszych" więc nie mam odniesienia.
a przy zwijanych nie masz "bicia" ?