Autor Wątek: Opony Schwalbe Marathon [temat zbiorczy]  (Przeczytany 236380 razy)

Offline Mężczyzna stamper

• Miasto: Roztocze/Kraków
  • Na forum od: 22.02.2011
    • http://www.bikestats.pl/rowerzysta/stamper
Z moich opon zwijanych to z Supreme i Mondial nie mam problemu z biciem i ułożeniem się opony, natomiast z Extreme zawsze muszę się dodatkowe 5 minut pobawić bo ona już tak dobrze nie siada mi na obręcz (mavic 719). Dzisiaj zrobiłem około 80 km na Mondialach, sporo po oblodzonych, pagórkowatych drogach (okolice Kalwarii Zebrzydowskiej, Lanckorony) i około 9 km w terenie i muszę stwierdzić, że oponki dają radę w cięższych warunkach.

Na Supremach nie będę w zimie jeździł ale jestem z tych opon bardzo zadowolony, jak dla mnie o wiele lepiej trzymają się drogi niż np. Racery. Tak jak pisze Wilk, wiele zależy od "jeźdźca" i jego techniki jazdy, opony mogą trochę pomóc ale najważniejsza jest rozwaga i wyćwiczenie sobie pewnych umiejętności, które mogą nam pomóc w "podbramkowej" sytuacji na drodze.

XR idzie jeszcze gdzieś w ogóle kupić? Na alledrogo to nawet używki chyba tylko z raz widziałem. Nigdy na nich nie jeździłem a chętnie bym wypróbował.

Mam jeszcze jedno pytanie, jeździ ktoś z forum na Smart Samach? Pancerne to one pewnie nie są ale ich bieżnik może być ciekawy na takie jesienno-zimowe warunki.
Z nikim się nie ścigam, no może czasem sam ze sobą...

Offline miki150

• Użytkownik forum
  • Miasto: Jeteborno
  • Na forum od: 05.07.2010
Wydaje mi się też, że jednak jakość tych opon w porównaniu do tego co było 5-6 lat temu jednak trochę spadła
Wszyscy te legendarne XR wychwalają, a ja na przykład XR'a z tyłu skasowałem po 4 tyś km. Dureme zaś zrobił już 10 i wygląda na razie jakby mógł jeszcze drugie tyle pociągnąć. A wydaje mi się, że jest nawet lżejszy od XRa (nie chce mi się sprawdzać). Myślę, że nowe modele u Schwalbe wynikają z nowszych technologii. Gdyby nic nie wprowadzali nowego, to by zostali w tyle za konkurencją (prawo rynku). Żeby stwierdzic czy jakość maleje czy rośnia trzeba by jakieś statystyki na szeroką skale prowadzić.

Offline Mężczyzna Oskar

• Miasto: Szczecin/Świnoujście
  • Na forum od: 14.12.2011
Mam jeszcze jedno pytanie, jeździ ktoś z forum na Smart Samach? Pancerne to one pewnie nie są ale ich bieżnik może być ciekawy na takie jesienno-zimowe warunki.

Ja jeździłem tylko na lekko, ogólnie mieszane uczucia. Po plaży, lesie jechało się swobodnie (28" 1,75) nie było problemu z zakopywaniem się, ale jak już gdzieś tu było pisane na forum, na asfalcie nawet dobrze, tyle że czułem się nie pewnie przy skręcaniu na asfalcie.

Offline Mężczyzna oszej

• Niejeżdżący teoretyk - forumowy mędrek
  • Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 21.01.2011
XR idzie jeszcze gdzieś w ogóle kupić? Na alledrogo to nawet używki chyba tylko z raz widziałem. Nigdy na nich nie jeździłem a chętnie bym wypróbował.
IM-Motion.pl, jest 26x1.6/2.0 i 28x1.4. Najszybciej wyszukać w prawym górnym rogu, wpisując po prostu Marathon XR. Co ciekawsze - zwijane, w niewygórowanych jak na "standard" cenach :)

Offline EASYRIDER77

• Miasto: INOWROCŁAW
  • Na forum od: 27.07.2010
na wielu stronach, in motion też są nieaktualne oferty. Z ciekawości przed Mondialem szukałem i się okazuje że 99 % stron ma nieaktualne oferty.

Offline Mężczyzna Robb

• "Ojciec Założyciel"
  • Miasto: Kraina Wygasłych Wulkanów
  • Na forum od: 04.06.2006
    • Robb Maciąg
a przy zwijanych nie masz "bicia" ?

Nie mam, jeśli jest bicie - to wynika to nie z faktu, że opona jest zwijana, tylko ma jakiś feler;
8 różnych XR tak miało :/ Dokładnie w miejscu zagięcia
(3 rózne sklepy)
« Ostatnia zmiana: 2 Lis 2012, 18:46 robb »
… why so serious ?

Offline Mężczyzna Robb

• "Ojciec Założyciel"
    • Robb Maciąg
wiedziałem, że gdzieś o tym czytałem
http://www.forumrowerowe.org/topic/29090-opony/
… why so serious ?

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
XR'ów sam używam od niedawna, i bodajże 8 sztuk sprzedałem forumowiczom. nikt nie zgłaszał żadnych z nimi problemów (poza Tobą :P nie pamiętam już, czy też jakieś ode mnie brałeś). sam bez problemu je równo założyłem, choć przyznam, że druciaki zakłada się jeszcze łatwiej ;)
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna Robb

• "Ojciec Założyciel"
    • Robb Maciąg
kumam
… why so serious ?

Offline Mężczyzna oszej

• Niejeżdżący teoretyk - forumowy mędrek
  • Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 21.01.2011
na wielu stronach, in motion też są nieaktualne oferty. Z ciekawości przed Mondialem szukałem i się okazuje że 99 % stron ma nieaktualne oferty.
Nie wiem jak teraz, ale jeszcze w wakacje były u nich bo byłem osobiście w sklepie. Tj na pewno na 26". Mieli leżaki. Tak samo, jak były Marathony Cross. Być może teraz już naprawdę nie ma :)

Offline Mężczyzna marek.dembowski

• Miasto: Ogrodzieniec
  • Na forum od: 06.04.2007
Przeglądałem przed chwilą ofertę opon na www.rowerystylowe.com (rekomendacja roderta) i zastanawiam się czym różnią się opony przeznaczone do rowerów elektrycznych - np. ta: http://www.schwalbe.com/gbl/en/produkte/tour_city/produkt/?ID_Produktgruppe=39&ID_Produkt=297 od zwykłych opon ::) Jak widać na stronie Schwalbe opony takie mają całkiem przyzwoite parametry. Jak założę je do zwykłego roweru to co, nie da się normalnie jechać? A może z tym specjalnym przeznaczeniem to znowu tylko zwykły chwyt marketingowy 8)
...prawie wszyscy pytają: "Ile przejechałeś?" a ja wolałbym usłyszeć np. "Co ciekawego zobaczyłeś?"... - Michał Sitarz

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
Ja bym jeszcze zwrócił uwagę na wagę :)

No właśnie, że waga jest taka sama. Np. Maratony 26x1,75 ważą dokładnie tyle samo co te specjalne takiego samego rozmiaru;) http://www.schwalbe.com/gbl/en/produkte/tour_city/produkt/?ID_Produktgruppe=36&ID_Produkt=136
...prawie wszyscy pytają: "Ile przejechałeś?" a ja wolałbym usłyszeć np. "Co ciekawego zobaczyłeś?"... - Michał Sitarz

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
Energizer Plus ma praktycznie identyczne parametry (posiada nawet lepsze trzymanie) co Marathon. Poza tym jest tańsza o 20  zł. :|

Cytat: marek.dembowski w Dzisiaj o 15:47
A może z tym specjalnym przeznaczeniem to znowu tylko zwykły chwyt marketingowy

Oczywiście, że tak, bo niby czym się tak różni specyfika jazdy na rowerze od jazdy na "rowerze" z małym silnikiem? Poza owym silnikiem budowa jest bardzo zbliżona, opony do takich rowerów różnią się tylko nieco bieżnikiem.
Też tak myślałem. Upewniłeś mnie, że będzie to dobry wybór, bo parametry (przyczepność i trwałość) mają nawet lepsze od zwykłych Marathonów :)

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum