Czołem wszystkim!!!
W tym roku organizuję wyprawę rowerową przez Bałkany - z Grecji do Polski. Planowany wylot do Aten początkiem lipca, czas wyprawy - ok 1,5 - 2 miesiące, trasa - ok 3000-3500km.
Gdyby ktoś był zainteresowany udziałem w wyjeździe, dajcie znać. Jestem osobą prywatną, nie pobieram żadnych opłat za wyjazd - każdy płaci za siebie. Szacowany koszt: lot do Aten z rowerem: ok 300-500zł, reszta wydatków to jedynie na zwiedzanie, jedzenie, które na Bałkanach jest tanie i wyśmienite, śpimy w namiotach na dziko bądź u "tubylców". Ramowy plan wyprawy:
- START - ATENY (zwiedzanie miasta)
- Peloponez (Korynt, Mykeny, Epidauros),
- kierunek na północ - Delfy, Termopile, meteory,
- Macedonia - jezioro Ochryda, park narodowy Galcica, przejazd malowniczymi dolinami do Mavrovo Park nieopodal Korabi,
- Kosowo - park narodowy Sar Planina, Mitrovica, Prizren,
- Albania - Kukes, Szkodra,
- Czarnogóra - Skadar Lake, Cetinje, Boka Kotorska, Sveti Stefan, Herceg Novi,
- Chorwacja - Dubrownik,
- powrót nad Bokę Kotorską i kierunek na północ do Kanionu Tara, Park Narodowy Durmitor (może też Biogradski PN),
- Bośnia i Hercegowina - Mostar, Jablanica, Sarajewo, Visegrad (może też Srebrenica),
- Serbia - Park Narodowy Tara, Belgrad (?), Park Narodowy Fruska Gora, Novi Sad, Vojvodina, Subotica,
- Węgry - Szeged, Budapeszt, Esztregom,
- Słowacja - Żilina, Cadca,
- Czechy - Jablunkov,
- Polska - Istebna, Wisła
- META - SZCZYRK
Jeśli ktoś jest chętny - piszcie najlepiej e-mail: fischerskiszczyrk@gmail.com
Odpowiem na wszystkie pytania związane z trasą, planami, kosztami, samym przelotem do Aten itd.
Pozdrawiam,
Bartek