Autor Wątek: [Rower] Dylemat zakupowy  (Przeczytany 6175 razy)

Offline Mężczyzna cinek

• SP2SJ
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.03.2008
Odp: [Rower] Dylemat zakupowy
« 19 Lut 2013, 13:12 »
No to może inaczej. Zacznijmy od ramy.

Rozmiar ramy sprawa bardzo indywidualna. Długość górnej rury w sumie najważniejsza, bo tego nie można potem zmienić. Możesz próbować to ustalać na podstawie kalkulatorów - to dobry punkt wyjścia. A potem dochodzą sprawy związane z indywidualnymi preferencjami i szeroko pojętą wygodą.
Nie da się jednoznacznie powiedzieć, że dana rama będzie dla Ciebie najlepsza. Pojeździj na kliku rowerach, może uda się pożyczyć rower od osoby o podobnym wzroście.
26" a 28" to sprawa raczej drugorzędna - chyba że chodzi o unifikację części zapasowych - to bierz wtedy taki rozmiar jaki będzie miał towarzysz wycieczek (wtedy ewentualnie jedna opona zapasowa a i dętki te same)
Cytat: miki150
Cinek muszę powiedzieć, że jesteś bardziej fotogeniczny, kiedy Cię na zdjęciu brakuje

Offline Kobieta kolibereq

• Miasto: Śląsk
  • Na forum od: 07.02.2013
« 19 Lut 2013, 13:14 »
A jeśli chodzi o sklepy, w których można liczyć na poradę rzeczową, a nie pod kątem stanu magazynowego sklepu, to na Śląsku możecie coś polecić?
Nie chodzę, jeżdżę, chyba zostanę listonoszem...

Offline Mężczyzna Starnol89

• Miasto: Tychy
  • Na forum od: 25.03.2011
« 19 Lut 2013, 13:31 »
A jeśli chodzi o sklepy, w których można liczyć na poradę rzeczową, a nie pod kątem stanu magazynowego sklepu, to na Śląsku możecie coś polecić?

Idż do Aurela na  ul. Stoczniowców w Tychach sklep "Alpe bike" tam Ci na pewno fachowo doradzą :)

Offline Mężczyzna remi

• Miasto:
  • Na forum od: 08.12.2011
« 21 Lut 2013, 22:09 »
Cześć
Polecam sklep Activa w Rudzie Śląskiej przy ul.Kupieckiej 15 (lub www.rower.com.pl)
Wybór bardzo duży-jeśli nie największy na śląsku-i bez problemu na każdym można pojeździć.
I zawsze da się potargować!
Największym rowerzystą jest ten, któremu rowerowanie sprawia największą przyjemność!

« 28 Lut 2013, 22:11 »
Wczoraj byłam w tyskim sklepie, ale niestety dostałam tylko dwie propozycje, na marzec i to bez opcji zmian w rowerze. Zrezygnowałam.

dziś byłam w sklepie Aktiva w Rudzie, przysiadłam się do Checker Pig rozmiar 56, ale rurę miałam tuż przy kroczu, siodełko opuszczone na maxa, a jak siedziałam, to byłam dosyć sporo wyciągnięta do przodu. Czyli za duży. Mniejszych brak i nie będzie.

Mierzyłam też ten model:
http://rower242628.pl/p/28/1725/columbus-cromo-28-quot--meskie-cross-turystyczne-rowery-wg-typu.html w rozmiarze 52 oraz z tej firmy trzy na aluminium, w tym:jedną damkę rozmiar 52, męski 52 i męski 48. ten ostatni był za mały. Z damki schodziło mi się najlepiej, ale cała geometria jednak w męskim przyjemniejsza.
Mam jednak obiekcje co do ramy, jak zwrócił uwagę jeden z forumowiczów, w porównaniu do Surly wygląda ten Columbus tak:

Wagowo: aluminium z amorkiem wychodzi praktycznie tyle, co cromo ze sztywnym widelcem.

Czyli wiem w sumie tyle, co nic i nie ma już świnki, na którą liczyłam :(

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 28 Lut 2013, 22:45 »
Wagowo: aluminium z amorkiem wychodzi praktycznie tyle, co cromo ze sztywnym widelcem.
Zawsze można wyrzucić amorka, tyle, że wybór sztywniaków na polskim rynku jest żałosny i trzeba się posiłkować rynkiem zagranicznym :)

My home is where my bike is.

« 28 Lut 2013, 22:56 »
Ale chciałabym jednak Cromo.

Jeszcze ten model mi polecał sprzedawca:
http://www.hercules-bikes.de/de/Hercules-Ebikes-und-Fahrraeder-im-Detail-160,384,11413,detail.html Hercules Alassio.

« 1 Mar 2013, 09:40 »
Hej, może ktoś zerknąć na tego Hercuklesa powyżej? Jeszcze zastanawiam się nad marką Dawes, który model jest Wam znany i nadawałby się do rozważenia?

Offline miki150

• Użytkownik forum
  • Miasto: Jeteborno
  • Na forum od: 05.07.2010
« 1 Mar 2013, 11:00 »
A nie wolisz kupić używanej ramy cromo na allegro i złożyć na niej rower? Trochę więcej czasu to zajmie, ale wyjdzie dużo taniej i będziesz od razu miała taki osprzęt jaki chcesz.

« 1 Mar 2013, 11:02 »
Wolałabym, ale za rower nie płacę ja, więc muszę mieć jedną fakturę  :icon_cry: :icon_cry: :icon_cry: :icon_cry: :icon_cry: :icon_cry: :icon_cry:chyba, że ktoś mi pomoże rozwiązać ten problem.

Offline Mężczyzna qbab

• Miasto: łódzkie
  • Na forum od: 25.12.2011
« 1 Mar 2013, 11:38 »
Bardzo dużo taniej nie wyjdzie.
Ja kupiłem ramę żonie wraz z widelcem sztyca, mostkiem i kierownica za ok 350zł a koszt całego roweru to ponad 1500zł (osprzęt alivio 8-rzędów, tanie siodełko, bez bagażników i akcesorów typu oświetlenie, licznik, lusterko). W wyzszej klasie i z napedem 9-rzędów i z akcesoriami wyszło by pewnie powyżej 2500zł.
Ale satysfakcja ze złożenia jest bezcenna :)
A ten Hercules ładny na oko, nawet bardzo ładny.

Offline Kobieta magda

• Miasto: Tröjmiasto
  • Na forum od: 19.12.2011
    • Przejażdżkowe zapiski
« 1 Mar 2013, 13:03 »
Może poszukaj kogoś kto kupuje rower i weźmie fakturę? To trochę kłopotliwe może być, bo nie wiem jak z gwarancją, ale może to jest wyjście?

Offline Drzewo

• Miasto:
  • Na forum od: 16.09.2014
« 1 Mar 2013, 13:08 »
Może poszukaj kogoś kto kupuje rower i weźmie fakturę? To trochę kłopotliwe może być, bo nie wiem jak z gwarancją, ale może to jest wyjście?
Nieładnie  ;)

Przejrzałaś ofertę: http://www.sklep.wygodnyrower.pl/start/category/29/rowery-od-1500zl-do-2500zl  ?
Tanio nie jest, ale może uda się coś ładnego znaleźć.

PS Aluminium nie jest takie złe ;)

« 1 Mar 2013, 13:09 »
Wagowo wypada aluminium z amorkiem tak jak cromo

Offline Mężczyzna michał

• z kropką
  • Miasto: Gdynia
  • Na forum od: 10.06.2008
« 1 Mar 2013, 13:44 »
Niektórzy sprzedawcy z allegro wystawiają faktury.
Mi udało się kupić Gazelkę cr-mo za niecałe 600 zł  i praktycznie nic w niej nie robiłem przez rok poza sprawami kosmetycznymi.
Taką  https://picasaweb.google.com/111882379861376161363/Turcja?authkey=Gv1sRgCOaNwvKB67-80AE#5784700802556391058

Trochę cierpliwości i jestem pewien że coś upolujesz.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum