Autor Wątek: [Rower] Dylemat zakupowy  (Przeczytany 6174 razy)

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
Odp: [Rower] Dylemat zakupowy
« 17 Mar 2013, 11:44 »
Dobrze Borafu prawi. Zanim nie będziesz miała roweru nigdy nie dowiesz się czy coś może w nim się popsuć. :)
Względnie i tak najczęściej będziesz łapać kapcie ;)

Offline MarcinMarcin

• Miasto:
  • Na forum od: 28.05.2017
« 17 Mar 2013, 11:45 »
Awarii powietrznego? Zawsze możesz wozić zapasowy widelec ze sobą :lol:
Awarię da się naprawić, i jechać też się da,
Generalnie jest taka opinia, że powietrzne są lepsze, no i mają lepszą regulację.
Z wymianą możesz zawsze poczekać jak pojeździsz i ocenisz czy coś jest nie tak z Twoim amortyzatorem, przejdziesz się z powietrznym w sklepie i porównasz.

Offline Mężczyzna tomzoo

• Miasto: Poznań / Niepruszewo
  • Na forum od: 19.08.2009
    • Moje zdjęcia
« 17 Mar 2013, 11:46 »
No właśnie skutki awarii powietrznego mają najgorsze konsekwencje. Bo jak się rozszczelni, to całe medium łączy się ze swoimi braćmi w wolnej przestrzeni (powietrze - w amortyzatorze sprężone znaczy się) A olej wypłynie i zarzyga obręcze ;) . A w przypadku elastomerów i sprężyn - raczej takiej możliwości nie ma. Zresztą na amortyzatorach to ja się słabo znam.

A odnośnie całej reszty - rowery w poszczególnych klasach cenowych są obecnie w dość zbliżonej konfiguracji, często czynnikiem korygującym cenę jest marka roweru.
I tak jak napisał Borafu - nie trzeba kosmicznych technologii, aby mieć przyzwoity rower do turystyki.
W wybranym rowerze elementy są dobrej klasy, w zupełności wystarczającej długotrwałego użytkowania roweru w warunkach wyjazdów wielodniowych. Wymiana dobrych elementów na zajebiście dobre, poza zwiększeniem nakładów finansowych niekoniecznie musi odpowiadać polepszeniu komfortu użytkowania czy też żywotności tych elementów.
Tak jak wspomniała Magda - gdy kupowała rower, określiła jako minimum klasę napędu (Alivio) - i to była mądra decyzja. Taka klasa osprzętu (lub wyższa) zapewnia już przyzwoitą ergonomię i żywotność. I tyle.
Czyli, jeśli poza tymi sugestiami, które się już nie pojawiły, nic nowego nie wpływa, to znaczy, że czas już przekuć słowa w czyn ;)
A reszta to już czysta ideologia!

Jeżdżę szlakami, gdy mi z nimi po drodze...
Zdjęcia z moich wyjazdów i nie tylko    Trochę słowa pisanego

Offline Mężczyzna Mariusz

• Jestem, jaki jestem...
  • Miasto: Leszno
  • Na forum od: 18.02.2012
Tyle zmian i podmian :) to może faktycznie lepiej złożyć na ramię Accenta.
Będziesz miała wtedy dokładnie to co doradzą koledzy z forum co i tak może nie być to co potrzebujesz lub oczekujesz od sprzętu.
W dobie internetu każdy kreuje swój wizerunek, tak jak chciałby, by widzieli go inni...
Każdy jest tu seksbombą, póki ma top fejs i konto, plastikowe lale nadymane jak ponton,
Ukryci za nickiem, poznają się jednym klikiem, bajerują się zamiast słowem plikiem...  
A trików jest bez liku, tą albo tą, która lepszy robi dzióbek na fejsiku...Ulepieni jak z plastiku, takich ludzi jest bez liku, żyj naprawdę, nie w wirtualnym cyrku...     Mesajah

Offline Mężczyzna Symfonian

• Dominik
  • Miasto: Piekary Śląskie
  • Na forum od: 18.05.2009
1,5 miesiąca wybierania, wahania, a rower będzie praktycznie taki jaki od razu Ci proponowałem :D I po co te wszystkie dywagacje? :P
   JA: 6 lut, 16:24
Author Zenith 20'
Opony Schwalbe Marathon
Bagażnik Massload pod sakwy
Błotniki pełne
Stopka
Wymiana korby na shimano Acera/Alivio 44-32-22
Lemondka tranz-x
Rogi
Sakwy Crosso Dry Big

• Dominik
« 17 Mar 2013, 11:47 »
Ramy accenta w porównaniu do ram Authora są lipne.

Offline Kobieta kolibereq

• Miasto: Śląsk
  • Na forum od: 07.02.2013
« 17 Mar 2013, 11:54 »
1,5 miesiąca wybierania, wahania, a rower będzie praktycznie taki jaki od razu Ci proponowałem :D I po co te wszystkie dywagacje? :P
   JA: 6 lut, 16:24
Author Zenith 20'
Opony Schwalbe Marathon
Bagażnik Massload pod sakwy
Błotniki pełne
Stopka
Wymiana korby na shimano Acera/Alivio 44-32-22
Lemondka tranz-x
Rogi
Sakwy Crosso Dry Big

No widzisz, musiałam się przekonać :D ale przynajmniej nie będę żałowała siedząc na nim, że mogłam mieć lepszy :D
Nie chodzę, jeżdżę, chyba zostanę listonoszem...

Offline Mężczyzna Mariusz

• Jestem, jaki jestem...
  • Miasto: Leszno
  • Na forum od: 18.02.2012
« 17 Mar 2013, 13:39 »
Ramy Authora w tej samej klasie są tak samo "lipne" jak ramy Accenta,czyli porównywalne,zresztą jeden producent.Różnica jest dopiero w wysokich modelach,bo Accent takowych nie oferuje.
W dobie internetu każdy kreuje swój wizerunek, tak jak chciałby, by widzieli go inni...
Każdy jest tu seksbombą, póki ma top fejs i konto, plastikowe lale nadymane jak ponton,
Ukryci za nickiem, poznają się jednym klikiem, bajerują się zamiast słowem plikiem...  
A trików jest bez liku, tą albo tą, która lepszy robi dzióbek na fejsiku...Ulepieni jak z plastiku, takich ludzi jest bez liku, żyj naprawdę, nie w wirtualnym cyrku...     Mesajah

« 17 Mar 2013, 13:50 »
Zenith waży 13,4 i ma podwójnie cieniowaną ramę, a Airline 12,8 i potrójnie cieniowaną. Airline czy Zenith w wersji udoskonalonej?

http://roweroteka.pl/Rower_Author_Zenith_Cross_2012-1621.html
http://www.author.pl/rowery/turystyczne/crossowe/cross/airline

Mariusz, w droższe, to bym poszła w Surly, ale ta cena mnie dziś przerosła.

• Dominik
« 17 Mar 2013, 13:58 »
Ramy Authora w tej samej klasie są tak samo "lipne" jak ramy Accenta,czyli porównywalne,zresztą jeden producent.Różnica jest dopiero w wysokich modelach,bo Accent takowych nie oferuje.

Jak ten sam producent?
To że są w tej samej hurtowni nie znaczy że są tego samego producenta.
Ram accenta miałem kilkanaście w ręce, authora kilka z tym że na jednej zrobiłem jakieś 30tyś. I widać różnicę w wykonaniu tych ram, szczególnie w lakierowaniu, lakier accenta jest słaby. Ale i tak za tą kasę to dobre ramy.

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 17 Mar 2013, 17:33 »
airline z tego co pamiętam był na rurkach columbusa. Marzocchi TXC ma jedną wadę, nie widuje się go w sprzedaży :)

My home is where my bike is.

« 20 Mar 2013, 21:13 »
Nadal nie udało mi się zmierzyć dwóch rozmiarów jednej marki. Szukam. Zastanawiam się jeszcze nad Unibike Viper, gdyż pisaliście, że można do niego wsadzić większe opony. Który lepiej się prezentuje?
http://www.bikekatalog.pl/2011//rowery/268/Author.ZENITH../
http://www.bikekatalog.pl/2011//rowery/1578/Unibike.VIPER/

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum