Autor Wątek: [Rower] Dylemat zakupowy  (Przeczytany 6180 razy)

Offline Mężczyzna furman

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 02.09.2010
    • http://www.szybkitowar.pl
Odp: [Rower] Dylemat zakupowy
« 14 Mar 2013, 17:52 »
Probowalem dwa razy jazdy na hardtailu z dobrym amorem, rockshox jakistam. Za kazdym razem o malo nie skonczylo sie na OTB przy pierwszej probe hamulcow. Dziekuje, postoje :-P

(wiem ze mozna sie przyzwyczaic, ale w miedzyczasie tez i zabic. a mi moj zwykly widelec nie przeszkadza :-) )

Hmmm..dziwne bo ja mam wrażenie, że jak już to amor właśnie zapobiega tego typu akrobacjom.
Rowery i kobiety to moje podniety
Podjazdy i dziewczyny to moje dyscypliny

Offline Mężczyzna Alek

• Miasto: Dublin
  • Na forum od: 28.02.2013
    • aleknowak.net
« 14 Mar 2013, 17:59 »
U mnie to wygladalo tak, ze przy ostrym hamowaniu sciagnelo przod w dol, srodek ciezkosci po przekatnej do przodu i gory, no i tyl sie "nieco" podniosl...

Offline Mężczyzna olo

• Moderator Globalny
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.02.2011
« 14 Mar 2013, 18:13 »
Bo najczęściej opinie pochodzą od ludzi co jeździli,jeżdżą na amortyzatorach,które tak naprawdę nimi nie są.

to jest mityczny argument zwolenników amortyzatorów, tyle że nie za bardzo widzę te masy wypowiedzi laików o tym jakie to amortyzatory są nieskuteczne.

sprawa jest prosta. dobry amortyzator daje komfort, ale kosztuje tyle co solidna rama razem ze sztywnym widelcem. do tego sztywny widelec jest bezobsługowy. dla mnie ten argument jest wystarczający bo lubię prostotę, a dodatkowo na sztywnym widelcu jeździ mi się komfortowo [nie neguję że z dobrym amorem komfort byłby jeszcze lepszy, ale nie jest mi to niezbędne].
Cytat: Hipek
To, co napisał Olo, brzmi rozsądnie.

Offline Mężczyzna Mariusz

• Jestem, jaki jestem...
  • Miasto: Leszno
  • Na forum od: 18.02.2012
« 14 Mar 2013, 18:28 »
Probowalem dwa razy jazdy na hardtailu z dobrym amorem, rockshox jakistam. Za kazdym razem o malo nie skonczylo sie na OTB przy pierwszej probe hamulcow. Dziekuje, postoje :-P

(wiem ze mozna sie przyzwyczaic, ale w miedzyczasie tez i zabic. a mi moj zwykly widelec nie przeszkadza :-) )
Przepraszam,nie chcę Ciebie obrazić moją wypowiedzią. :)
Ale jeżeli dwa razy próbowałeś i dwa razy prawie fikasz przez kierownicę przy próbie hamowania to nie wina amortyzatora.Problem leży chyba tylko w umiejętnościach kierującego.
Nikogo nie mam zamiaru na siłę wsadzać na amortyzator,zresztą sam mam jeden rower sztywny i czasami na nim też jeżdżę.
Argument finansowy i potrzeba obsługi technicznej,tak amortyzator przegrywa że sztywnym widelcem,to fakt.
W dobie internetu każdy kreuje swój wizerunek, tak jak chciałby, by widzieli go inni...
Każdy jest tu seksbombą, póki ma top fejs i konto, plastikowe lale nadymane jak ponton,
Ukryci za nickiem, poznają się jednym klikiem, bajerują się zamiast słowem plikiem...  
A trików jest bez liku, tą albo tą, która lepszy robi dzióbek na fejsiku...Ulepieni jak z plastiku, takich ludzi jest bez liku, żyj naprawdę, nie w wirtualnym cyrku...     Mesajah

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
« 14 Mar 2013, 18:46 »
mam amortyzator za 180zł (nówka), i po przesiadce na rower z amorkiem odczuwam drastyczną zmianę na plus jeśli chodzi o amortyzację (nawet przy takich samych oponach). Amorek nie serwisowany od jakichś 10tys kilometrów (czyli nigdy).

Nie wiem jak można opowiadać bzdury, że jakikolwiek sztywny widelec da podobny efekt.
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna Alek

• Na forum od: 28.02.2013
    • aleknowak.net
« 14 Mar 2013, 19:32 »

Przepraszam,nie chcę Ciebie obrazić moją wypowiedzią. :)
Ale jeżeli dwa razy próbowałeś i dwa razy prawie fikasz przez kierownicę przy próbie hamowania to nie wina amortyzatora.Problem leży chyba tylko w umiejętnościach kierującego.
Nikogo nie mam zamiaru na siłę wsadzać na amortyzator,zresztą sam mam jeden rower sztywny i czasami na nim też jeżdżę.

Alez absolutnie nie obrazasz, tez tak mysle :-) Mam na koncie kilka dobrych kkm na sztywnym widelcu i wyrobione nawyki - jak mowilem, musialbym sie przyzwyczaic do amortyzatora. Ale w miedzyczasie wylecialbym kilka razy przez kierownice na 100%.

Poza tym jezdze w 95% po asfalcie, w innym razie pewnie od dawna mialbym amora i w ogole sie nie bronie przed ta mysla ;-)

Offline Mężczyzna dziobolek

• Na forum od: 12.02.2013
« 14 Mar 2013, 21:08 »
Może kwestia nawyków...

Ja po 15 latach na sztywnym zamieniłem na amor i nie uświadczyłem takich historii ;)

Jedynie dziwne było na początku uczucie wjazdu na krawężniki - odruchowo zerkałem,
czy mam dość powietrza w przednim kole  ;D

Offline Kobieta kolibereq

• Miasto: Śląsk
  • Na forum od: 07.02.2013
« 15 Mar 2013, 19:26 »
Dziś byłam w sklepie w Rudzie Śląskiej i mierzyłam to, co mi polecili, a co mieli na sklepie.

Hercules Ikona- rama alu i amortyzator
Hercules Alassio- cromo ze sztywnym widelcem (koszmarny kolor szary)
Kellys definity- z amortyzatorem powietrznym i alu Remote Speed Lockout

Bardzo dobrze jechało mi się z amorkiem powietrznym, całkiem nieźle na cromo ze sztywnym, najmniej korzystnie aluminium i zwykły amor.

Wszystkie modele drogie, mają hamulce tarczowe, a do tego Kellys ma 10-rzędową kasetę.

Ale miałam wypróbować różne więc wypróbowałam. Nie mogę znaleźć Surly o wielkości ramy 54, a taką mi polecono w sklepie wiggle.co.uk, gdy wysłałam do sklepu zapytanie wraz z moimi wymiarami. Zastanawiam się nad tym amorkiem powietrznym, co sądzicie?
« Ostatnia zmiana: 15 Mar 2013, 19:45 kolibereq »
Nie chodzę, jeżdżę, chyba zostanę listonoszem...

Offline MarcinMarcin

• Miasto:
  • Na forum od: 28.05.2017
« 15 Mar 2013, 19:31 »
Powietrzne są bardzo dobre i mają świetną regulacje, polecam.
Mam taki jak testowałaś

Offline Mężczyzna furman

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 02.09.2010
    • http://www.szybkitowar.pl
« 15 Mar 2013, 19:45 »
Na wielodniowe wyjazdy powietrzny amor może być kłopotliwy. Niekiedy powietrze lubi schodzić, trzeba dopompowywać, pompkę trzeba wozić. A jak uszczelka padnie to dusza. Nie dzieje się to często ale ryzyko istnieje. Ja mam na elastomerach amora i chwalę sobie.
Rowery i kobiety to moje podniety
Podjazdy i dziewczyny to moje dyscypliny

« 15 Mar 2013, 19:46 »
Powietrzne są bardzo dobre i mają świetną regulacje, polecam.
Mam taki jak testowałaś

O tym mówisz: Remote Speed Lockout?

Offline MarcinMarcin

• Miasto:
« 15 Mar 2013, 20:09 »
http://rowerykellys.com.pl/rower-kellys-definite-model-2013-p-402.html

widelec         SR SUNTOUR NCX-E RL Lite, 63mm (17") / 75mm (19"-21"), air / Remote Speed Lockout

« 15 Mar 2013, 20:09 »
Jeździłeś na nim gdzieś w dalekie trasy?

Offline MarcinMarcin

• Miasto:
« 15 Mar 2013, 20:14 »
Remote Speed Lockout to blokada skoku.

Nie, niedawno kupilem rower, ale to sie  nie ma prawa zepsuć w normalnej jezdzie.
Tysiące km na tym zrobisz.
Nawet jak by się zepsuło to spokojnie jedziesz dalej.

Polecam jak byś się zdecydowała, kupic brunoxona deo do konserwacji
« Ostatnia zmiana: 15 Mar 2013, 20:38 MarcinMichal »

Offline Mężczyzna Włod

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 04.04.2011
« 15 Mar 2013, 22:52 »
ile taka rama może kosztować?
zapytaj tu http://velove.pl/Velove_issue1+/page02/velove0102.html mają cały asortyment Surly ... sezon juz blisko, obyś nie zostałbez roweru:)

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum