Autor Wątek: Częstochowa - Poznań - Warszawa  (Przeczytany 5684 razy)

Offline Mężczyzna chesteroni

• Miasto: Toruń
  • Na forum od: 14.07.2012
Odp: Częstochowa - Poznań - Warszawa
« 20 Lut 2013, 08:28 »
To prawda - jeśli się wyjeżdża w niekontrolowany sposób na środek pasa na głównej drodze to można mieć problemy.
Niemniej jednak ciman jechał nocą gdy ruch jest mniejszy i przyznał, że to było głupie - może nie warto już drążyć tego tematu? Wszak ostatecznie nic się na szczęście nie stało i wnioski zostały wyciągnięte :)

Offline vooy.maciej

• Miasto: Pogórze Wielickie
  • Na forum od: 04.07.2008
« 20 Lut 2013, 09:08 »
ja się nie czepiam cimana, tylko niezrozumienia problemu przez Wilka :)

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
« 20 Lut 2013, 09:17 »
Powiedz lepiej, że się zestarzałeś...
Gdzie te czasy, gdy Twoją dewizą była maksyma "No risk - no fun!"  :P
Proszę Cię, co innego ryzyko rozjechania przez samochód przez to że mnie nie zauważył, a co innego wciskanie się na czerwonym pod tira... ;)

Hej, ho, hej, ho - my chłopcy z MPO!  ;D
wg Ciebie łatwiej zauważyć odblaskowy pasek o szerokości 3cm, niż kamizelkę wielkości pleców, więc o czym my tu gadamy? ;) i proszę, nie kontynuujmy tej dyskusji, bo za chwilę zaczniesz wrzucać jakieś statystyki, linki z neta, i jeszcze wyjdzie że masz rację. A mnie to nie obchodzi, bo liczy się dla mnie komfort psychiczny, który zakładając kamizelkę zdecydowanie się zwiększa.
Miałem już sporo wypadków, w tym kilka z udziałem samochodów, i naprawdę nie chciałbym ich powtórzyć. Jeśli mam uniknąć wypadku dzięki kamizelce, to zupełnie mnie nie obchodzi że jest ona przypałowa i nie pasuje do szosy. Brooks czy bagażnik też do niej nie pasuje... ;)

Jeśli tak bardzo zależy Ci na 'stylówie' to poczytaj sobie szymonbajka i złóż mu hołd.

W kasku też jeździć nie trzeba, ale jednak jeżdżąc w grupie nawet Ty go zakładasz, choć wg Twoich wszelkich teorii lepiej założyć zbroję do DH niż kask. Więc o co chodzi? ;)

Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline miki150

• Użytkownik forum
  • Miasto: Jeteborno
  • Na forum od: 05.07.2010
« 20 Lut 2013, 09:41 »
kawa? ameryki tym pomysłem nie odkryłeś  na BBT w 2011 roku wypiłem jej chyba ze 4 litry w ciągu 48h
By zboczyć z tematu, zastanawiam się czy w takich ilościach kawa nie zdziała więcej złego niż dobrego? Mam namyśli odwadnianie, wypłukiwanie minerałów itp. Co na ten temat się mówi w środowiskach wyczynowców? Sam wiele razy zarywałem 36-40 godzin i nigdy kawy nie piłem, czy ta kolejna noc jest taka zła?

Offline Kobieta Marta

• Miasto: Edynburg/Lodz
  • Na forum od: 18.09.2008
    • Historie z rowerem w tle
« 20 Lut 2013, 11:35 »
komfort psychiczny, który zakładając kamizelkę zdecydowanie się zwiększa

tez jezdze w kamizelce i mam dokladnie takie same odczucia, zreszta nie tylko odczucia chyba bo widze ze samochody omijaja mnie wiekszym lukiem, naprawde kogos w kamizelce z odblaskowymi pasami naprawde trudno niezauwazyc ;)
The bicycle is just as good company as most husbands and when it gets old and shabby a woman can dispose of it and get a new one without shocking entire community.

Offline Mężczyzna Symfonian

• Dominik
  • Miasto: Piekary Śląskie
  • Na forum od: 18.05.2009
« 20 Lut 2013, 12:47 »
Jeśli chodzi o walkę ze snem polecam wozić ampułkę guarany, na mnie naprawdę dobrze działa.
Mnie też się kilkukrotnie zdarzyło obudzić na przeciwnym pasie ruchu, bardzo niefajne uczucie. Na rowerze jest o tyle lepiej że gdy zasypiamy tracimy równowagę i  się odrazu budzimy, zasypiając prowadząc samochód niestety tego efektu nie ma.

Offline Drzewo

• Miasto:
  • Na forum od: 16.09.2014
« 20 Lut 2013, 13:10 »
Kamizelka ma jedną zaletę przy takiej trasie i pogodzie: nie trzeba później prać/reanimować ochlapanych syfem spod kół kurtek, które nierzadko tanie nie są ;)

Więc kamizelka przedłuża żywotność naszej garderoby.

Offline miki150

• Użytkownik forum
« 20 Lut 2013, 13:15 »
Zastanawiam się jak to się stało, że w okół kasków i kamizelek utworzyła się taka religia. Niektórym nie wystarczy, że ich nie używają, muszą przekonać cały świat o ich zbyteczności. Czyżby konieczność ciągłego potwierdzania słuszności swoich wyborów?

Offline Kobieta Janus

• Użytkownik forum
  • Miasto: Goteborg
  • Na forum od: 20.06.2010
« 20 Lut 2013, 13:21 »
Kamizelka ma jedną zaletę przy takiej trasie i pogodzie: nie trzeba później prać/reanimować ochlapanych syfem spod kół kurtek, które nierzadko tanie nie są
Dokładnie. Moja kurtka jest tak usyfiona, że już dawno przestała być odblaskowa :) Pranie w czystej wodzie czy z płynem do prania Goretexu nic nie daje, a boję się użyć proszku czy mydła...

Offline Mężczyzna transatlantyk

• Moderator Globalny
  • GM 2420
  • Miasto: Annopol
  • Na forum od: 21.11.2007
    • Rowerem przed siebie.
« 20 Lut 2013, 13:22 »
Ale Cimana nie przekabacili, chyba jedyny bez kamizelki i bez kasku!
Szkoda. Cimana szkoda.

Offline Mężczyzna chesteroni

• Miasto: Toruń
  • Na forum od: 14.07.2012
« 20 Lut 2013, 13:27 »
Raczej lęk przed tym, że zostanie to narzucone jak np. na Słowacji.

Kamizelka może i chroni kurtkę, ale nie po to niektóre kurtki są z jakichś oddychających super-duper materiałów żeby na tym mieć kamizelkę ;-)

Ja osobiście jeżdżę bez kamizelki, ale z bardzo mocnymi światłami i z odblaskami.

Offline miki150

• Użytkownik forum
« 20 Lut 2013, 13:42 »
No to pisz listy otwarte do posłów, żeby nie wprowadzali nakazu. A kłótni o to czy są bezpieczniejsze czy nie już wystarczy na forum.

Offline Kobieta Janus

• Użytkownik forum
« 20 Lut 2013, 13:46 »
w najbezpieczniejszych dla rowerzystów krajów nikt tego nie używa.
Mnóstwo ludzi jeździ w Szwecji w kaskach i kamizelkach, widuję nawet biegaczy w kamizelkach.

Offline Mężczyzna oszej

• Niejeżdżący teoretyk - forumowy mędrek
  • Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 21.01.2011
« 20 Lut 2013, 13:55 »
Pranie w czystej wodzie czy z płynem do prania Goretexu nic nie daje, a boję się użyć proszku czy mydła...
W przypadku upartego brudu, użyj benzyny ;)

Offline Kobieta Janus

• Użytkownik forum
« 20 Lut 2013, 13:57 »
W przypadku upartego brudu, użyj benzyny
Benzyny?! :o Nie wyżre dziury czy coś? :P Wolałabym nie zniszczyć tej kiepskiej kurtki, bo nie stać mnie na nową.

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum