Autor Wątek: Częstochowa - Poznań - Warszawa  (Przeczytany 5685 razy)

Offline Mężczyzna oszej

• Niejeżdżący teoretyk - forumowy mędrek
  • Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 21.01.2011
Odp: Częstochowa - Poznań - Warszawa
« 20 Lut 2013, 14:02 »
Ja tak swoją kurtkę z gore czyszczę z bardziej upartych zabrudzeń, nie zauważyłem degradacji membrany, z drugiej strony staram się ją prać raz do roku (kurtka całoroczna). Po 7 latach zaczyna puszczać, ale akurat nie tam, gdzie się brudzę i czyszczę zazwyczaj ;) Przed każdym praniem traktuję ją ekstrakcyjną i o dziwo działa :P (Tylko nie czyść benzyną ciężką, po tym czerwony zrobił się... szaro czerwony, musiałem prać w alkoholu :P ale wszystko wróciło do normy).

A, no i nie używaj denaturatu, a łagodniej można potraktować spirytusem, tez dużo plam schodzi...

Dziurę wyżre jak polejesz i podpalisz ;)

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 20 Lut 2013, 14:05 »
ja piorę w proszku do prania w pralce, tylko później ciężko go wypłukać, najlepiej słuchawką prysznicową potem spłukać całą kurtkę.

My home is where my bike is.

Offline Drzewo

• Miasto:
  • Na forum od: 16.09.2014
« 20 Lut 2013, 14:59 »
są specjalne preparaty do pranie gore. Jest jedna zasada: membrany nie lubią płynów do płukania.

Offline Mężczyzna transatlantyk

• Moderator Globalny
  • GM 2420
  • Miasto: Annopol
  • Na forum od: 21.11.2007
    • Rowerem przed siebie.
« 20 Lut 2013, 17:46 »
Powątpiewanie w ich skuteczność - to po prostu reakcja obronna
Sorry wilku jest to reakcja godna małego dziecka. Coś na zasadzie : zrobię mamie na złość i odmrożę sobie uszy. Działaniem godnym mężczyzny byłoby zorganizowanie akcji społecznej, jakiegoś lobbingu. Ja też nie jestem za wprowadzaniem takiego obowiązku, choć jak dobrze wiesz kasku używam regularnie.

Offline Mężczyzna Gallicjanin

• Miasto: Tarnów
  • Na forum od: 10.01.2012
« 20 Lut 2013, 18:26 »
...
« Ostatnia zmiana: 5 Mar 2014, 11:47 Gallicjanin »

• Moderator Globalny
  • GM 2420
    • Rowerem przed siebie.
« 20 Lut 2013, 19:18 »
Ja nie pisałem o argumentach na skuteczność, lub jej brak. Ja pisałem o metodzie "protestu"

A swoją drogą - widziałeś kiedyś nocą zza kierownicy auta kogoś w kamizelce? Ja widziałem. Efekt jest niesamowity, widać takiego kogoś z bardzo daleka. Masz jakieś statystyki, które mówią inaczej?

Offline Mężczyzna ciman

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 26.05.2009
« 20 Lut 2013, 20:44 »
Ale Cimana nie przekabacili, chyba jedyny bez kamizelki i bez kasku!  ;)
Na odcinku nocnym z Poznania do Turka kamizelkę miałem (pożyczoną), a po wypadku jaki ostatnio widziałem na stoku narciarskim zamierzam zacząć jeździć w kasku.

• Moderator Globalny
  • GM 2420
    • Rowerem przed siebie.
« 20 Lut 2013, 20:58 »
wilku - nie mam zamiaru głosić kultu kamizelki typu MPO. Chodzi mi o odblaski w formie skutecznej. Czyli tu mamy zgodność.
Pozostały nam jeszcze kaski, ale...może dajmy spokój :D

Offline Mężczyzna Księgowy

• .::Kolarska Patologia::.
  • Miasto: Warszawa/Jabłonna
  • Na forum od: 30.12.2010
« 20 Lut 2013, 21:01 »
No proszę, skoro Ciman zmienia, lub przynajmniej łagodnieje w poglądach nt kasku, to serio coś jest na rzeczy.
Dyskusja o kamizelkach niestety po raz setny na forum o tym samym i nie wnosząca nic.

Wyjazd fajny i z dreszczykiem emocji - dystans robi wrażenie a sprawy inne poruszone w tym wątku są dla mnie w TYM TEMACIE drugorzędne. I nie chce mi się po raz kolejny czytać Wilku o Twoich poglądach i przewijać całych twoich elaboratów. Prosiłbym cie grzecznie więc daj już spokój i uznajmy wątek kamizelek w TYM TEMACIE za zamknięty.

uff...

dobrej nocy:)
Jadę tam gdzie znika horyzont.
MP 2014 - 500km 25h28`|MP 2015 - 300km 20h30`|MP 2017 - 300km 21h01`|MP 2018 (DNF)- 519km 27h30``|BBT 550km (DNF) | POM500 46h33`|PGR 550km - 80h04`

Offline Mężczyzna chesteroni

• Miasto: Toruń
  • Na forum od: 14.07.2012
« 20 Lut 2013, 21:05 »
Ale fajna kurtka - można wiedzieć, jaki to model?

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
« 20 Lut 2013, 21:10 »
Wilku, jestem pewien że samochodem jeździłem dużo więcej od Ciebie (wszak nie masz prawa jazdy jeśli mnie pamięć nie myli), i jako kierowca mijałem wielu rowerzystów nocą. Odblaski na nogach czy kurtce są świetne, ale kamizelkę najzwyczajniej w świecie widać lepiej. I żaden filmik z youtube'a czy zdjęcie z komórki tego nie zmieni ;)

Na żadnym maratonie, gdzie opory się liczą kamizelki nie zamierzam zakładać z racji na opory właśnie, ale przy spokojnej jeździe, czemu by nie? Jak na BBT czas się dla mnie już nie liczył, prędkości osiągałem mierne, a wyczerpany byłem mocno, kamizelka zdecydowanie polepszała sprawę - czułem się bezpieczniejszy (tak, jechałem z nią w ciągu dnia).

Nie jestem warszawiakiem, i nie muszę zawsze wyglądać zajebiście, i lansować się przy każdej okazji ;) Mam to szczerze gdzieś czy kierowca mijający mnie samochodem pomyśli sobie o mnie jak o profesjonalnym kolarzu, czy o gościu który dodatkowo dba o swoje bezpieczeństwo.

Do tego mamy tu forum podróżnicze. Jak się mają odblaski na nogach do zasłaniających je sakw? ;)
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Drzewo

• Miasto:
  • Na forum od: 16.09.2014
« 20 Lut 2013, 21:16 »
Na odcinku nocnym z Poznania do Turka kamizelkę miałem (pożyczoną), a po wypadku jaki ostatnio widziałem na stoku narciarskim zamierzam zacząć jeździć w kasku.

Eee
To ja Cię tu tak wychwalam - a tu takie rozczarowanie...
 ;D

Abstrahując od tych mądrości dodam, że odblaski odblaskom nierówne. Innymi słowy: nie można porównać dobrej jakości odblasków umieszczonych na nogawkach oświetlonych padającym w ich kierunku snopem światła z odblaskami z taniej kamizelki.

Fakt, że na kamizelce są odblaski a ona jest żarówiasto-żółta nie świadczy jeszcze o tym, że jest dobrze widoczna z daleka. Tak samo jak z lampkami rowerowymi - odblaski mogą być lepsze i gorsze.

Offline Kobieta Janus

• Użytkownik forum
  • Miasto: Goteborg
  • Na forum od: 20.06.2010
« 20 Lut 2013, 21:37 »
To jest kurtka Gore-Bike, nie pamiętam już nazwy, to model sprzed paru lat. Ale większość kurtek tej firmy ma sporo odblasków, sensowniej rozmieszczonych od kamizelek (które nie sa przecież robione do jazdy na rowerze) i dość jaskrawe kolory.
Widać starsze modele robili lepsze, bo moja nowiutka kurtka tej firmy jest, jak wiadomo, kiepska ;)

Offline Mężczyzna Gallicjanin

• Miasto: Tarnów
  • Na forum od: 10.01.2012
« 20 Lut 2013, 21:39 »
...
« Ostatnia zmiana: 5 Mar 2014, 11:46 Gallicjanin »

Offline Mężczyzna Damian90

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 16.08.2012
« 20 Lut 2013, 21:49 »
Najlepsze kamizelki to takie jakie noszą policjanci, czyli seledynek; jeszcze jakiś napis na plecach i każdy kierowca to widzi, jak w koszmarnym snie...Wiem z autopsji !

Do tego biały kask i widzą ciebie wszyscy kierowcy z 300 metrów  :D

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum