Autor Wątek: Częstochowa - Poznań - Warszawa  (Przeczytany 5672 razy)

Offline Mężczyzna Fijolek2005

• Miasto: Warszawa Ząbki
  • Na forum od: 27.12.2010
Odp: Częstochowa - Poznań - Warszawa
« 20 Lut 2013, 21:58 »
Bo najważniejsze to widoczność z daleka nie ważne czy z kamizelką czy innym ubraniem. Nie jestem za obowiązkiem jazdy w kamizelce , jestem za obowiązkiem bycia widocznym. Wilku nie możesz przyrównywać swojej drogiej kurtki do najprostszego modelu kamizelki jaką zapewne miał ten chłopak.
Co do kasku wystarczy wprowadzić system -jedziesz w kasku , masz wypadek z urazem głowy płaci NFZ .Jedziesz bez -płacisz sam . to twoje zdrowie i twoja odpowiedzialność  . Niezaprzeczalnie wypadek z urazem głowy bez kasku jest bardziej kosztowny . Nie miałeś go to twój problem , masz szczęście to i całe życie nie będzie ci potrzebny.
Wsiąść do pociągu byle jakiego .
Do Zamościa to kiedy dojadę -widzi pan ten odjeżdżający to jest do Zamościa
O k..wa

Offline Kobieta Janus

• Użytkownik forum
  • Miasto: Goteborg
  • Na forum od: 20.06.2010
« 20 Lut 2013, 22:00 »
Widać tak, albo zwyczajnie nie umiesz o nią dbać. Nigdy nie udało mi się zasyfić kurtki tak, by nie było widać odblasków
Pisząc, że przestała być odblaskowa, nie miałam na myśli tego, że nie widać odblasków, bo chyba nawet ich nie ma. Po prostu jest brudna na plecach.

Offline Mężczyzna chesteroni

• Miasto: Toruń
  • Na forum od: 14.07.2012
« 20 Lut 2013, 22:03 »
Do tego mamy tu forum podróżnicze. Jak się mają odblaski na nogach do zasłaniających je sakw? ;)

Forum jest podróżnicze, ale to akurat nie dział o wyprawach. (tzn. dział jest "wyprawy i wycieczki", ale pod-dział: "wycieczki")
A mają się tak, że sakwy mają zwykle niezłe odblaski wbudowane więc to nie jest problem wg mnie. Odblaski na nogach widać z boku i ew. z przodu, jeśli tam też nie ma sakw.
« Ostatnia zmiana: 20 Lut 2013, 22:09 chesteroni »

Offline Mężczyzna olo

• Moderator Globalny
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.02.2011
« 20 Lut 2013, 22:08 »
Co do kasku wystarczy wprowadzić system -jedziesz w kasku , masz wypadek z urazem głowy płaci NFZ .Jedziesz bez -płacisz sam . to twoje zdrowie i twoja odpowiedzialność  . Niezaprzeczalnie wypadek z urazem głowy bez kasku jest bardziej kosztowny . Nie miałeś go to twój problem , masz szczęście to i całe życie nie będzie ci potrzebny.

zgadzam się. pod warunkiem, że tak samo będzie z palaczami. i z tymi co piją, ćpają, siedzą za długo przy kompie, zaniedbują higienę, nie szczepią się na grypę, etc. w końcu koszt ich leczenia też jest wyższy.

co do odblaskowości. nie oszukujmy się, my tutaj jesteśmy świadomymi rowerzystami. większość z nas ma kilka lampek, sakwy z odblaskami, ciuchy z wszytymi odblaskami, jakieś opaski, opony schwalbe z odblaskiem z boku etc. problemem są głównie rowerzyści lokalni i w ich przypadku nawet dziadowska kamizelka dużo, dużo zmienia. tyle że z powodu pana Miecia i pani Krystynki nie powinni "cierpieć" inni rowerzyści przez nakaz jazdy w taniej szmacie, lub być zmuszonym do wydania pieniądzy na jej droższe odpowiedniki. ja osobiście kamizelki nie stosuję z powodów podobnych co Wilk. Wolę odblaski w innej formie i dbam o to by było ich dostatecznie dużo. Do tego zawsze mam 2 lampki z przodu i z tyłu. Daje mi to komfort i nie mam sobie nic do zarzucenia.
« Ostatnia zmiana: 20 Lut 2013, 22:15 olo »
Cytat: Hipek
To, co napisał Olo, brzmi rozsądnie.

Offline Mężczyzna Fijolek2005

• Miasto: Warszawa Ząbki
  • Na forum od: 27.12.2010
« 20 Lut 2013, 22:12 »
Pierwszych trzech -jak najbardziej .To są używki  :D
Wsiąść do pociągu byle jakiego .
Do Zamościa to kiedy dojadę -widzi pan ten odjeżdżający to jest do Zamościa
O k..wa

Offline Mężczyzna Daniel

• turysta licznikowy
  • Miasto: Augsburg
  • Na forum od: 16.03.2009
« 20 Lut 2013, 22:56 »
Ale czasem i w pralce trudno doprać, po wycieczce w czasie której chyba ze 200 km przejechałem s deszczu bez błotników prałem swoją kilka razy.
Wracam do jeżdżenia.

Offline Mężczyzna Muszka

• dawniej Martin_Tychy
  • Miasto: Tychy
  • Na forum od: 05.01.2011
« 24 Lut 2013, 01:43 »
Tak więc nie ważne czy masz czy nie masz kamizelkę, ważne jak sumarycznie jesteś widoczny.

To jest cytat, który powinien być zwieńczeniem całej dyskusji o kamizelkach.  ;)

Offline Mężczyzna Gallicjanin

• Miasto: Tarnów
  • Na forum od: 10.01.2012
« 24 Lut 2013, 10:02 »
...
« Ostatnia zmiana: 5 Mar 2014, 13:27 Gallicjanin »

Offline Mężczyzna transatlantyk

• Moderator Globalny
  • GM 2420
  • Miasto: Annopol
  • Na forum od: 21.11.2007
    • Rowerem przed siebie.
« 24 Lut 2013, 15:11 »
To jest cytat, który powinien być zwieńczeniem całej dyskusji o kamizelkach.
Gorzej będzie jak mądrzy politycy zapiszą to w prawie. Wtedy, żeby była jakakolwiek możliwość egzekwowania takiego prawa, będą tam wpisane typowe kamizelki MPO. Radujmy się :D

Offline Drzewo

• Miasto:
  • Na forum od: 16.09.2014

Offline Mężczyzna paweł.70

• Marin
  • Miasto: Ciepłe Łóżeczko
  • Na forum od: 28.11.2011
« 27 Lut 2013, 08:45 »
"Pirat "Waldemara będzie bezpieczny ;D

Dom jest tam, gdzie rozkładamy obóz
Liczy się podróż, a nie cel.