Autor Wątek: Mój start w turystykę  (Przeczytany 4367 razy)

Offline Mężczyzna oszej

• Niejeżdżący teoretyk - forumowy mędrek
  • Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 21.01.2011
Odp: Mój start w turystykę
« 20 Lut 2013, 21:20 »
Lepiej nosić nóż kuchenny zamiast scyzoryka niż kołdrę zamiast śpiwora
Ale kto mówił o noszeniu kołdry? Zacznij czytać uważnie, to zauważysz, że "promowałem" dobry śpiwór, żeby na nim nie oszczędzał.
A takim nożykiem jak piszesz (ostry, mały i za kilka złotych :D) to możesz obrać czy pokroić warzywa, a nie chleb.
Mi 11cm ostrza wystarcza, żeby pokroić bochenek ;) Kwestia kupowania krojonego - nie zawsze jest wybór ;) (albo rozsądek podpowiada, że lepiej kupić 2-3x tańszy niekrojony ;) )

Offline Mężczyzna ciman

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 26.05.2009
« 20 Lut 2013, 21:33 »
Co do czołówki - polecam Princetona EOS Bike 80lm - naprawdę ładnie świeci, przyzwoicie trzyma na baterii i ma mocowania na głowę, kask i kierownicę - więc sprawdza się zarówno na biwaku jak i podczas jazdy nocą/w tunelach.

Offline Drzewo

• Miasto:
  • Na forum od: 16.09.2014
« 20 Lut 2013, 21:48 »
Zazwyczaj sprzęt dla leniwych, chcących kupić szybko.
Sklepy w centrach handlowych typu Go Sport, Intersport czy Decathlon czasem mają fajne okazje ale obsługa pozostawia wiele do życzenia.. Nastawiają się oni na masowego klienta - sportowca(jak sugerują nazwy) i różnie to bywa z obsługą.
Moja rada: pójdź do sklepu stricte turystycznego. Tam gdzie będzie tylko sprzęt turystyczny: śpiwory, namioty, materace, sprzęt wspinaczkowy itd. Unikaj sklepów w których dominuje odzież i buty, a sprzęt turystyczny leży tylko na 3 półkach(Alpinusy, HiMountain etc).
Pozwolą mi od tak rozłożyć namiot?
W każdym szanującym się sklepie turystycznym pozwolą Ci rozbić namiot(albo zrobią to sami), przymierzyć się do śpiwora, maty etc. W końcu od tego są, a Ty możesz być ich klientem.

LeśnyDziadzie (nie miło to brzmi  :-\)
Eeee tam ;) Nie przejmuj się.
O normie EN 13537 czytałem, a raczej próbowałem bo jest to dla mnie trochę magia
Najważniejsze: Mierzone dla osoby śpiącej w odzieży termicznej, nie zmęczonej, najedzonej, śpiącej na plecach ble ble ble...
Ważne jest, żeby mieć na uwadze, że producentom opłaca się zaniżać wartości temperatur na swoich produktach, a nam opłaca się przed snem zjeść kolację, popić piwem i spać w termicznej odzieży w miejscu odizolowanym od wiatru i deszczu.
No i temat krojenia chleba na wyprawie - może lepiej kupić krojony
Do krojenia chleba wystarczy Ci tani (30-45zł) Opinel z węglówki (twardsza, tańsza stal dłużej utrzymująca ostrość ale rdzewiejąca). Długość ostrza wybierzesz pod rozmiar dłoni(każdy nóż musi wygodnie leżeć). Jeśli chcesz nożem kroić też owoce i warzywa dopłać do 45-50zł Opinela ze stali nierdzewnej (inox). Jeśli chcesz nożem otwierać puszki, dopłać do szwajcarskiego scyzoryka (Victorinox lub Wenger) - mają znacznie lepszą stal niż francuskie Opinele, które jak wszystko co pochodzi z Francji jest ładne i zgrabne ale nie dość wytrzymałe i mocne. Pomiń noże z finezyjnym ostrzem (klik) które długo będzie trzymało ostrość ale ciężko będzie je później ponownie naostrzyć (o tym też trzeba pamiętać).
Nie wszędzie można kupić krojony chleb, a nóż przyda się zawsze;)

Co do czołówek - analogicznie jak przy reszcie: trzeba pomacać i zobaczyć jak świecą. Ja od siebie mogę polecić Silvę Ninox i BlackDiamond Spot ale na rynku jest całe mnóstwo przyzwoitych lampek i każdy będzie swoją chwalił.

Offline Mężczyzna krzychu

• Miasto: Rzeszów/Rymanów
  • Na forum od: 04.07.2011
« 7 Mar 2013, 11:12 »
Chodzę na razie po galeriowych sklepach i niczego ciekawego się nie dowiedziałem. Zazwyczaj sprzęt dla leniwych, chcących kupić szybko. Zacznę też chodzić po sklepach mniejszych

W galeriach czasem się coś ciekawego znajdzie, ale wybierz się przede wszystkim do specjalnych sklepów turystycznych, których w Krakowie nie brakuje. Najbardziej znane to: Polarsport, Janmarsport, E-Pamir

Śpiwór: Obecne śpiwory Pajaka mają dobre opinie. Ja jeśli nie miałbym ograniczeń finansowych, to dołożyłbym do Radicala 4Z i zakupiłbym jeszcze lekki, cienki śpiwór letni za 100pare złotych. Wtedy poza mroźnymi zimowymi nocami mógłbym spać w śpiworze prawie przez cały rok.

Latarka: jeśli masz dobrą lampkę rowerową i ją używasz do jazdy w nocy to na biwaki Petzl Tikkina starczy, jest też trochę droższa Tikka, ale mocniejsza i z możliwością regulacji poziomu świecenia.

Nóż: Opinel do przygotowywania posiłków zupełnie wystarczy, fajny lekki

Offline Mężczyzna patyk

• Na forum od: 11.12.2012
« 28 Mar 2013, 10:44 »
Trochę jeszcze doczytałem, przemyślałem i na spokojnie przygotowałem nową listę sprzetu.
Chciałbym ją z Wami skonfrontować:

- Namiot NORSK 2 zielony
http://www.alpamayo.eu/kategorie/namioty/namiot-norsk-2-zielony.html
- Śpiwór puchowy RADICAL 4Z
http://www.alpamayo.eu/kategorie/aspiwory/puchowe/spiwor-puchowy-radical-4z.html
- Therm-A-Rest Z Lite Sol regular
- Crux Weekend HE Cook System (lub inny - najlepiej tańszy zestaw garnków + palnik Fire Maple FMS-116T)
http://www.alpamayo.eu/kategorie/camping/palniki/crux-weekend-he-cook-system.html
- Niezbędnik Travel Cutlery (na początek powinien wystarczyć, ewentualnie podobnie tani, opłacalny zamiennik)
http://www.alpamayo.eu/kategorie/akcesoria/pozosta/travel-cutlery.html
PŁACHTA NRC
http://www.alpamayo.eu/kategorie/akcesoria/pozosta/plachta-nrc.html
- Czołówka MYO RXP
http://www.alpamayo.eu/kategorie/akcesoria/czo/czolowka-myo-rxp.html
- Nóż Opinel Nr 6 stal węglowa

Zakupy najprawdopodobniej w sklepie Alpamayo.
Byłem już tam, namiot widziałem rozłożony. Mimo że o firmie ZAJO wiele informacji nie znalazłem to namiot wygląda solidnie.

"Wszystko stoi. Rowerzyści nie"

Offline Mężczyzna menel

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 25.03.2012
« 28 Mar 2013, 20:51 »

Therm-A-Rest Z Lite Sol regular
Materiał segmentów nie jest płaski, ale tworzy naprzemian występujące „górki i dołki“ które pomiędzy śpiworem a podłożem tworzą dwa szeregi komór powietrznych. Skutkuje to znacznym wzrostem izolacyjności maty.

To jest kit. Kup sobie najtańszą matę a jak ci będzie zimno albo niewygodnie dokup drugą

- Namiot NORSK 2 zielony
http://www.alpamayo.eu/kategorie/namioty/namiot-norsk-2-zielony.html
Dopytaj się bo w opisie stelaż raz jest z włókna a raz z aluminium

Offline Mężczyzna patyk

« 28 Mar 2013, 21:34 »
Masz tę matę, że mówisz, że kit? Pytam bo wiele osób ją posiada i ją chwali, a krąży opinia, że maty Therm-A-Rest wiodą prym.
Co do namiotu to stelaż aluminiowy, trzymałem go w ręce. Podobno system bardzo zbliżony do tego stosowanego w namiotach Marabut.

Offline Mężczyzna menel

« 28 Mar 2013, 22:40 »
Masz tę matę, że mówisz, że kit?
Mam coś takiego:
http://www.e-biwak.pl/karimata-lego-packlon-20mm-o_691.html

i zapewniam cię że żadnych komór powietrznych nie będzie
Jak kupisz sobie dwie takie:
http://www.alpamayo.eu/kategorie/camping/maty-materace/karimata-0-8cm.html
będzie ci wygodniej i zaoszczędzisz 100g oraz 100pln które możesz wydać na na prześcieradełko do śpiwora

Offline Mężczyzna oszej

« 28 Mar 2013, 22:46 »
Gówno prawda, zobacz sobie jakie mają parametry w aspekcie izolacji - lego przegrywa z kretesem.

Offline Mężczyzna menel

« 28 Mar 2013, 22:49 »
Gówno prawda, zobacz sobie jakie mają parametry w aspekcie izolacji - lego przegrywa z kretesem.
jakie?

Offline Mężczyzna globalbus

• Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 28 Mar 2013, 22:52 »
menel, ja bym tam nie polecał karimaty 0.8 cm, bo to trochę skromnie. O ile w lato przejdzie, to wiosna/jesien może ciągnąć, zwłaszcza przy puchu. Maty typu z-lite mają fajną pakowność.

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna menel

« 28 Mar 2013, 23:00 »
menel, ja bym tam nie polecał karimaty 0.8 cm, bo to trochę skromnie. O ile w lato przejdzie, to wiosna/jesien może ciągnąć, zwłaszcza przy puchu. Maty typu z-lite mają fajną pakowność.
pisałem o 2 matach

Offline Mężczyzna oszej

« 28 Mar 2013, 23:12 »
Temat lego jest szeroko opisany na forum outdooru, nic więcej nie trzeba dodać, a sam zainteresowany zapewne o tym już czytał ;)

Offline Drzewo

• Miasto:
  • Na forum od: 16.09.2014
« 29 Mar 2013, 11:25 »
Byle nie chłonęły wody...
« Ostatnia zmiana: 29 Mar 2013, 11:49 LeśnyDziad »

Offline Mężczyzna patyk

« 30 Mar 2013, 21:40 »
Wybór padł na Therm-A-Rest ze względu na opinie jakie ona ma i zastosowanie. cieszy mnie, że się ona składa, a nie zwija - można na niej np. usiąść. 189zł to faktycznie niemała suma ale liczę że mi będzie wiernie służyć przez długi czas.
Mata to dla mnie mniejszy problem.

Co sądzicie o namiocie?
Wielu z Was korzysta z namiotów w których pierw rozkłada się środek a potem tropik? Czy to zastosowanie daje rade?
Zdaje sobie sprawę, że w trakcie ulewy trzeba być na prawdę zwinnym żeby nie spać w wodzie ale czy jest to naprawdę uciążliwe?

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum