Autor Wątek: Napęd  (Przeczytany 17082 razy)

Offline vooy.maciej

• Miasto: Pogórze Wielickie
  • Na forum od: 04.07.2008
Napęd
« 12 Sty 2009, 10:23 »
Witam,
na ostatniej wyprawie zużył mi się środkowy tryb z napędu z przodu. Dodatkowo juz w domu strzelił mi łańcuch. NIe ma wiec co się bawić trzeba wymienić cały napęd
miałem:
łańcuch Sram PC69
kaseta: Sram 9 rzedów(11-32) nie pamięta modelu, kupowane razem z łańcuchem cos z tej półki...
korba+tryby: nie mam pojęcia... wytrzymało z 7 lat  pamietam ze zapłaciłem coś koło 100zł

Pytanie co kupić?
jak chodzi o łańcuch i kasetę to kupie coś podobnej klasy bo nie mam żadnych zastrzeżeń.
Ew najwiekszy tryb z przodu moze byc trochę mniejszy, bo bardzo rzadko go używam

Pojęcia nie ma co mam kupić na przód, nie wymieniałem tego nigdy sam.(jedynie odkręcałem i czyściłem blaty)
Nie wiem czy np  otwór w korbie jest uniwersalny gdybym kiedyś chciał kupic SPD?

Prosze, zeby  mi ktoś opisał krok po kroku na co mam zwrócic uwage przy kupnie, czy lepiej kupić korbe z blatami, czy wszystko osobno? Jak zamontować nowa i zdjac stara korbe?

Offline Mężczyzna rafalb

• Miasto: Łuków/ Gdynia
  • Na forum od: 26.03.2008
    • Wciąż w drodze...
Napęd
« 12 Sty 2009, 11:19 »
Cytat: "mk"
Nie wiem czy np otwór w korbie jest uniwersalny gdybym kiedyś chciał kupic SPD?

Otwór jest uniwersalny.

Jeżeli chodzi o same korby to tak jak napisał Michał są generalnie 3 standardy. Jeżeli już wymieniasz to polecam brać korby zintegrowane z odkręcanymi blatami. Nie ma co się pchać w starsze systemy...Jakbym teraz miał wymieniać to brałbym nowe LX. Jeżeli mimo wszystko chcesz kwadrat albo octalink to najlepiej chyba poszukać starych korb na allegro(szkodnik sprzedawał nie wiem czy jeszcze aukcja wisi...) w tym systemie i dokupić blaty. No chyba, że uda Ci się wychaczyć komplet bo nowych korb na te systemy z wyższej półki to już nie robią.

Offline Mężczyzna szkodnik

• Miasto: Bełchatów\ Wrocław\ Warszawa
  • Na forum od: 12.05.2007
Napęd
« 12 Sty 2009, 16:38 »
Wszystko zależy od tego ile kasy chcesz zainwestować.. Najprościej i najtaniej będzie wymienić same zębatki jeżeli do korby nie masz zastrzeżeń.
Kwadrat jest moim zdaniem dobrym systemem i nie ma co kombinować.
Jak kupisz nowe Alivio na kwadrat to myślę że nie będziesz narzekał.
Jak lubisz sprzęt i nie jesteś mocno ograniczony finansowo to możesz szukać czegoś lepszego ;)
Np. to http://allegro.pl/item526374462_shimano_deore_fc_m510_suport_un53.html jest fajny sprzęt i wygląda na to że rzeczywiście w dobrym stanie. Ewentualnie blaty zmienisz.
Ja sobie kupiłem dokładnie ten sam model.
A XT sprzedaje bo nie mam kasy żeby do tego zębatki odpowiedniej klasy kupić.
Jak będziesz szukał lepszej korby na kwadrat to wyłącznie na nowy czteroramienny pająk (chyba że to będzie wypas w stylu XT i stać Cie na równie wypasione zębatki)
"Raz do roku pojedź w miejsce w którym jeszcze nie byłeś.
Bądź dobry dla Matki Ziemi.
Dziel się swoją wiedzą."

Offline Medelin

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 24.10.2008
Napęd
« 12 Sty 2009, 16:38 »
Jest jeszcze 4 standard - ISIS, który był odpowiedzią na szimanowski Octalink, ale niezbyt udaną, więc lepiej unikać.
W sumie każdy z tych  3 standardów jest wystarczający do turystyki, ale wiadomo że im nowsze rozwiazanie tym większy wybór, zwłaszcza jeśli chodzi o modele z wyższej półki.

Dla mnie Hollowech II nie jest w niczym lepszy, niż Octalink. Wprawdzie niby jest sztywniejszy, ale te różnice są praktycznie niewyczuwalne, za to wyraźnie gorzej się kręci. Podejrzewam, że jest to spowodowane niezależnym montażem łożysk, co powoduje że trudno jest je zamontować współosiowo. W pakiecie ten problem był niwelowany przez to że łożyska już były fabrycznie zamontowane w sztywnym korpusie. Oczywiście nie oznacza, to że odradzam Hollowtech II, ale dla mnie to raczej wyraz mody na sztywność, niż jakiejś ewolucji dającej  realną poprawę właściwości.
Z Shimano teraz na topie są korby SLX, podobno niezłe za tą cenę.

Offline Dynuel

• Miasto: Zgierz, York UK
  • Na forum od: 21.12.2008
Napęd
« 12 Sty 2009, 18:38 »
Cytat: "Medelin"
ale niezbyt udaną

niezbyt udaną????

Offline Medelin

Napęd
« 12 Sty 2009, 22:41 »
Cytat: "Dynuel"
Cytat: "Medelin"
ale niezbyt udaną

niezbyt udaną????

Z opinii użytkowników, które czytałem wynika że są najmniej trwałe. Przyczyną są problemy z łożyskami. Oś jest gruba, a łożyska mają miniaturowe kulki i jeśli dostanie się do nich jakiś syf, to bardzo szybko je zabija.

Offline Mężczyzna aard

• Miasto: Wiedeń
  • Na forum od: 15.08.2007
    • Moje wyprawy
Napęd
« 25 Sty 2009, 11:26 »
Czy "hollowtech II" to to samo co "korba zintegrowana"?
A na rowerze zawsze jest miejsce siedzące... chyba że jesteś bikepackerem :p

Offline Medelin

Napęd
« 25 Sty 2009, 21:27 »
Tak.

Offline Mężczyzna aard

• Moje wyprawy
Napęd
« 9 Lut 2009, 20:30 »
To jeszcze jedno pytanie o korbach: czy dobrze się domyślam, że do napędów ośmiorzędowych są inne korby niż do dziewięciorzędowych? Ściślej: innej grubości zębatki/ blaty, choć akurat korba mogłaby być taka sama?

[ Dodano: Pon Lut 09, 2009 8:39 pm ]
i jeszcze coś: kompletuję korbę MTB 22-36-48T (na 4 śruby) i o ile dość łatwo podmienię w fabrycznej 26-36-48 najmniejszą koronkę, o tyle nie widzę w żadnym sklepie koronek 36T na zapas... (32T rządzi) ktoś coś wie na temat, skąd toto brać, jak się zużyje?

Offline Quapcio

• Miasto: Laski k/Wwy
  • Na forum od: 09.07.2008
Napęd
« 9 Lut 2009, 21:57 »
z tego co patrzyłem, to 4 śruby to jest standard MTB (i wygląda na to, że rozstaw 104mm) vs 5 śrub (i bodajże rozstaw 110mm) w korbach szosowych...

Jeśli chcesz mieć teraz na zapas tarczę 36 to śmigaj tutaj - nie wiem czy Deore to nie za niska półka ale ciężko znaleźć coś lepszego sprzedawanego samodzielnie... :P

Jeśli wierzyć stronie polskiego dystrybutora Shimano to nowe zębatki 36 są sprzedawane tylko do Deore XT (FC-M771K to korba Deore XT), ale jakby poszukać dobrze to coś na pewno się znajdzie (tylko trzeba zmolestować kogoś w zaprzyjaźnionym sklepie aby to dla Ciebie zamówił ;) )

--

Cenniki, których chwilowo nie otworzę (dopiero ściągam OpenOffice'a :P) dawniej zawierały duuuużą ilość kodowych oznaczeń części - mając taki numerek idziesz do sklepu - magiczne "Panie, potrzebuję dokładnie o taką .... część" potrafi nieraz pomóc ;)

Offline Mężczyzna aard

• Moje wyprawy
Napęd
« 9 Lut 2009, 22:11 »
Dzięki, Quapcio. To tarcza Deore w zupełności wystarczy, ale na alledrogo trochę drogo... Ale zapewne kupię, tylko dopytuję gościa, czy to na pewno stal.
No, chociaż zapewne taniej niż XT ;)

Offline Quapcio

• Miasto: Laski k/Wwy
  • Na forum od: 09.07.2008
Napęd
« 9 Lut 2009, 22:52 »
w nowym cenniku nic takiego nie znalazłem, ale wykopałem cenniki które ściągnąłem w lipcu 2008, a tam:

29 zł (Deore/Tiagra) 1DS98200 Tarcza mechanizmu korbowego FCM510/M470 36z srebrna
30 zł (Deore) 1J898080 Tarcza mechanizmu korbowego FCM532 36z
65 zł (Deore LX) 1FV98010 Tarcza mechanizmu korbowego FCM581/M530 36z
72 zł (Deore XT) 1F998010 Tarcza mechanizmu korbowego FCM761 36z czarna
101 zł (XTR) 1C593600 Tarcza mechanizmu korbowego FCM952-5 36z

ceny niby detaliczne, aczkolwiek nie wiem czy jest to sugerowana cena detaliczna, czy cena jaką płaci sklepikarz. (Ale jest jakiś punkt wyjścia do rozważań o cenie i konkretne kody tarczy ;))

--

Tylko zastanawia mnie jeszcze jedna rzecz - w swoim katalogu Shimano uparcie twierdzi, że całkowita pojemność (akceptowana różnica zębów między zębatkami) ich przerzutek przednich jest nie większa od 22 (przerzutki dziwnych grup w stylu Alfine czy Nexus mają mniejsze) co byłoby zgodne z zestawami 48->28, 48->26, 44->22, 42->22) natomiast zestaw 48->22 miałby już rozrzut 26...
Czy taka korba o rozpiętości 48-22 - różnica 26 zębów będzie działać ze zwykłą przerzutką? Ktoś to sprawdzał i działa czy jest to takie hipotetyczne zestawienie?

--

Tak poprawiam te swoje posty i poprawiam... ;)
Znalazłem w nowym cenniku (tam na dole są takie małe zakładeczki a tam "drobne komponenty" :)) tylko ceny wzrosły o jakieś 30-50% względem przytoczonych przeze mnie...
Tak więc tamto 39 zł nie wydaje (mi) się już taką zawyżoną ceną...

Offline Mężczyzna aard

• Moje wyprawy
Napęd
« 9 Lut 2009, 23:54 »
Raz jeszcze dzięki Quapcio. Ja też się zastanawiałem nad tą pojemnością. Mój serwisant nie zgłasza sprzeciwów, ciekawe tylko, czy sama przerzutka nie zgłosi, np. w postaci łańcucha ocierającego o prowadnicę na skrajnych tarczach :p
Lepiej to jeszcze z nim wprost dogadam. Akurat jutro się do niego wybieram na finalizowanie rozmów :)
potem zakupy części (żeby się nie wyprzedały, bo wciąż piękne ceny są...), a potem... trza będzie pomyśleć o ramie i widelcu :P :P

Offline Mężczyzna szkodnik

• Miasto: Bełchatów\ Wrocław\ Warszawa
  • Na forum od: 12.05.2007
Napęd
« 10 Lut 2009, 15:14 »
Cytat: "Michał Wolff"
w takiej kombinacji używałem tylko szosowej, która do manetek MTB się nie nada (ma trochę inny skok)

Ja mam aktualnie szosową korbę trzyrzędową, trzyrzędową przerzutkę szosową 105 i stare manetki STX i jakoś to chodzi (aczkolwiek nie wiem czy nie mogłoby lepiej ;) )
"Raz do roku pojedź w miejsce w którym jeszcze nie byłeś.
Bądź dobry dla Matki Ziemi.
Dziel się swoją wiedzą."

Offline vooy.maciej

• Miasto: Pogórze Wielickie
  • Na forum od: 04.07.2008
Napęd
« 12 Lut 2009, 19:31 »
słuchajcie przemyslałem i pszeszukałem sprawe napędu. Z pojedynczym trybem bedize problem bo to bardzo stara korba.

ma na pewnokoło15 tys jak nie 20 i taka renimacja to by tylko była chwilowa...

znalazłem korbe na kwadrat deore: http://allegro.pl/item541125201_korba_shimano_deore_fc_m440_kwadrat.html

pytanie czy przy moim wzroscie 175mm to nie za mało?

drugie pytanie ma co do łańcucha i kasety kupić taki zestaw: http://allegro.pl/item548677479_komplet_kaseta_sram_pg_950_lancuch_sram_pc_951.html

czy 970 i 971 ?
czy różnica jest duża(bo cena prawie drugie tyle)?

edit, a znalazłem tez dosc tanio komplet 970 +951 http://allegro.pl/item543565313_kaseta_x_7_lancuch_pc951_na_9_centrumrowerowe.html

no i ogólnie czy to dobre wybory?

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum